logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 432 - wymiana kondensatorów a problem z loudness i filtrem Low

lipski1 24 Kwi 2007 15:59 2406 11
REKLAMA
  • #1 3817056
    lipski1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wymieniłem kondensatorki na przed wzmacniaczu te 2,2uF 40V. Kupiłem u elektronika 2,2uF 100V, powiedział że będą dobre i dźwięk będzie czystszy. Czy nic mu to nie zaszkodzi fakt trochę czyściej gra.
    Nie wie ktoś może czemu jak wciskam loudness to dźwięk jest jakby obniżony, zatłumiony a filtr Low w ogóle nie działa ?
  • REKLAMA
  • #2 3817110
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Na pewno nie zaszkodzi to urządzeniu ,natomiast czystsze granie jest związane z jakością kondensatorów ,lub (jeśli stare miały kilka lat)z ich upływnością(elektrolity wraz z czasem tracą pojemność).
  • REKLAMA
  • #3 3817145
    lipski1
    Poziom 11  
    Wymieniłem je ponieważ zobaczyłem że jeden jest już lekko spuchnięty. A nie wiadomo co z tym Loudness i Low
  • #4 3817513
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mogły polecieć kondensatory od tych filtrów, ewentualnie gdzieś coś zwarłeś, może poleciał przełącznik?Działały te filtry przed wymianą kondów? w ws 442 (podobnym bardzo) coś z przełącznikiem chyba jest niedobrze bo u mnie jak się lekko naciśnie to jest oki, a jak do końca to ucieka jeden kanał i coś tam ledwie dudni a drugi normalnie podbija...sprawdź czy lekkie wciśnięcie nic nie zmienia(ma isę zapalić dioda i zatrzymujesz palcem w tej pozycji).pozdrawiam!
  • #5 3819219
    lipski1
    Poziom 11  
    Tak jest jak wcisnę do połowy to podbija normalnie i jest dobrze i tak samo było przed zmianą kondensatorków.

Dodano po 12 [minuty]:

Myślę że może być coś z tym przełącznikiem. Wymieniłem te kondziki bo też myślałem że to ich wina a tu lipa... loudness tak jak działał tak działa.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3819428
    adamkaktus
    Poziom 16  
    no widzisz...ten problem jest w prawie każdym tego typu wzmacniaczu, z jednej strony nie chce mi się wierzyć że ten przełączniek a z drugiej na to wygląda...ja jeszcze w to się nie bawiłem...jeżeli uda Ci się coś z tym zrobić to koniecznie napisz bo w przyszłości zamierzam jeszcze dodłubać tam trochę...pozdrawiam!
  • #7 3820174
    lipski1
    Poziom 11  
    Można było by zmienić wszystkie elektrolity i może by zadziałało, zobaczę pogrzebie i może zadziała. Mam jeszcze jeden wzmacniacz Unitra PW-7010 i tam jest wszystko ok. nie ma tam takiego problemu. Na początku jak zacząłem go używać to loud nie działał w ogóle wymieniłem kondensator C402 i zaczął działać (ale do połowy).
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #8 3820714
    adamkaktus
    Poziom 16  
    hehe ja mówię o ws 442, 432 i ich odmianach...:)
  • #9 3821082
    lipski1
    Poziom 11  
    Wiem ja też mówię o WS 432 tylko że mam PW-7010 i tam jest wszystko ok. Natomiast w WS-432 wymieniłem ten kondensator i zaczął prawie dobrze działać loud.
    Pozdro.
  • #10 3822314
    adamkaktus
    Poziom 16  
    prawie dobrze czyli wystarczy załączyć, tak?
    wymieniałeś te białe kondziorki(o małej tolerancji)?
  • #11 3823444
    lipski1
    Poziom 11  
    Nie tych małych nie wymieniałem.
  • #12 3823465
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Aaa.No. To ja se coś uroiłem.Do połowy głośności Ci działa?Bo tak ma być...tam jest odczep s środku potencjometra i potem loudness nie działa już..

Moderowany przez _PREDATOR_:

I spacje!

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kondensatorów elektrolitycznych 2,2uF 40V na 2,2uF 100V w przedwzmacniaczu Unitra WS 432 nie szkodzi urządzeniu i może poprawić jakość dźwięku, zwłaszcza jeśli oryginalne kondensatory były zużyte lub spuchnięte. Problem z funkcją loudness, która powoduje obniżenie i tłumienie dźwięku, oraz nieaktywność filtru Low, najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia przełącznika lub kondensatorów filtrów. W modelach WS 432 i WS 442 znane są problemy z przełącznikami loudness, które mogą powodować nieprawidłowe działanie lub zanikanie jednego kanału. Działanie loudness do połowy potencjometru jest normalne, gdyż pełne wciśnięcie może powodować utratę sygnału. Wzmacniacz Unitra PW-7010 nie wykazuje tych problemów, a wymiana kondensatora C402 poprawiła działanie loudness do połowy zakresu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę wszystkich elektrolitów oraz dokładną kontrolę przełączników, aby przywrócić prawidłową funkcjonalność filtrów i loudness.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA