logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sony CCD-F500E - jak naprawić brak obrotów głowicy po załadowaniu kasety?

Bob57 24 Kwi 2007 18:22 1313 3
REKLAMA
  • #1 3817511
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Witam!
    Dostalem taka kamerke w lapki i nie obraca mi sie glowica po zaladowaniu kasety.
    Filtry wokol ukladu wymienione.
    Sprawdzalem wszelakie bezpieczniku w okolicy ale wszyskie OK.
    Zna ktos moze sposob sterowania i zasilania tego zestawu?
    Pozdr. Bob57
  • REKLAMA
  • #2 3819173
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Drum sterowany jest przez uklad servo/system-control. Nie wystarczy tylko wymienic elektrolity, trzeba tez dokladnie umyc przed tym druk i sprawdzic polaczenia, moga byc przetrawione przez wyciekajacy elektrolit.

Kamera jest dosc wiekowa i podejrzewam sporo przerw. Czy CAPSTAN pracuje? (czy po zaladowaniu tasmy jest ona zwijana przy funkcji EJECT?)

Czy dysponujesz schematem? Ja nie mam ukladu przed oczami, nie ma mnie w kraju od kilku lat.
  • REKLAMA
  • #3 3819361
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Witam!
    Dzieki za szybko odp.
    Kamera cala dziala, mozna wlozyc kasete, kaseta wchodzi, nastepnie jest opasana o beben no i powinna sie juz obracac glowica ale stoi. Capstan tez dziala.
    Problem w tym, ze nie mam nawet kawalka dokumentacji do tej kamerki a nie chce za bardzo w nia inwestowac.
    Pozdr. Bob57
  • #4 3822477
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Przejrzyj bardzo dokładnie płytę, z której wychodzi zasilanie i sterowanie do DRUM'a i CAPSTAN'a (dojdziesz po złączach), wylutuj elektrolity, sprawdź druk i przejścia na przepustach, umyj płytę acetonem i ostrym pędzelkiem, wlutuj nowe elektrolity, powinno ruszyć.

Podaję namiar na źródło schematów, sprawdzone, porządne i niedrogie.

http://www.schematy.pl/

Jeżeli chcesz uruchomić tę kamerkę to musisz zrobić to porządnie, jak DRUM ruszy to jeszcze jej nie składaj, sprawdź czy wszystkie funkcje pracują, przejrzyj każdą płytkę, wyrzuć wszystkie elektrolity i wtedy będziesz miał spokój na kilka lat.
    Powodzenia!
    Sowa
REKLAMA