logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wyłącznika 12V dla wiatraczka 1W sterowanego diodą LED

robcio_l 25 Kwi 2007 17:20 3538 7
REKLAMA
  • #1 3820802
    robcio_l
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Proszę o pomoc. Potrzebny jest mi prosty schemat do wyłączania wiatraczka 12V 1W po zgaśnięciu diody LED, czyli dioda się świeci, wiatraczek działa, dioda gaśnie - wiatraczek zatrzymuje się. Układ (gdzie jest dioda) zasilany jest napieciem 12V. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3820880
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 77
    Foto opór i tranzystor.
  • REKLAMA
  • #3 3820942
    robcio_l
    Poziom 12  
    Proszę o dokładny opis, niestety, nie jestem elektronikiem i zmontowanie czegoś bez schematu niewiele mi mówi.
  • REKLAMA
  • #4 3821365
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Schemat:

R1 trzeba dopasować do warunków oświetlenia, jasności diody, typu fotorezystora, itd, itp. 680 jest przykładową wartością, na której obwód powinien ruszyć.
    Jeśli wiatrak zawsze się kręci to znaczy że trzeba zmniejszyć R1, jeśli zawsze stoi to trzeba zwiększyć wartość R1.
  • REKLAMA
  • #5 3821613
    robcio_l
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki, ale czy jest możliwość zaprojektowania takiego układu, by wpiąć go szeregowo (lub równolegle) w obwód diody i by wtedy układ załączał wiatrak, gdy dioda przewodzi? Nie za bardzo mam jak umieścić fotorezystor na zewnątrz urządzenia, poza tym włączałby się wiatrak po przypadkowym naświetleniu fotorezystora.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #7 3821675
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Prawdopodobnie można tak zrobić, wszystko zależy od obwodu z tą diodą świecącą, schemat tego obwodu bardzo wskazany.

Optotriak jest jedynie innym elementem fotoelektrycznym, nie rozwiąże problemu zakłóceń zewnętrznych.
  • #8 3822348
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Nie potrzeba optotriaków, fotorezystorów, itp.

Schemat wygląda tak.

Trzeba sprawdzić napięcie na diodzie LED, względem masy urządzenia jak świeci i nie świeci.

Wentylator zadziała (na sch. żarówka), gdy anoda/katoda diody LED, będzie bliżej "masy"

Po za tym co to jest za urządzenie nie wiem czy może "wpływać" napięcie 12V do urządzenia; nie wstawiać rezystora 1M

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego schematu wyłącznika do wentylatora 12V 1W sterowanego sygnałem z diody LED, tak aby wentylator działał tylko wtedy, gdy dioda świeci. Proponowane rozwiązania obejmują użycie fotorezystora i tranzystora, gdzie fotorezystor wykrywa światło diody i steruje tranzystorem załączającym wentylator. Wskazano konieczność dobrania rezystora R1 do warunków oświetlenia i typu fotorezystora, z przykładową wartością 680Ω. Autor pytał o możliwość wpięcia układu bezpośrednio w obwód diody, aby uniknąć zewnętrznego fotorezystora i przypadkowego załączania wentylatora przez światło zewnętrzne. Zaproponowano użycie optotriaka, jednak zauważono, że nie rozwiązuje on problemu zakłóceń świetlnych. Ostatecznie przedstawiono schemat bez fotorezystora i optotriaka, bazujący na pomiarze napięcia na diodzie LED względem masy, z uwzględnieniem polaryzacji anody i katody oraz konieczności sprawdzenia napięć w układzie. Zwrócono uwagę na potencjalne ryzyko wprowadzenia napięcia 12V do urządzenia i konieczność unikania rezystora 1MΩ w tym kontekście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA