logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra Combi 1992 - podłączenie przewodów modułu przy instalacji LPG

skorbi 25 Kwi 2007 20:10 2565 6
  • #1 3821402
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Jeżdżę 2 lata w/w Astrą sprowadzoną z Holandii.Silnik 1,6i .Od początku nie działa instalacja benzynowa-zapalam i jeżdżę na LPG. Stwierdziłem uszkodzoną pompę paliwa-wymieniłem i okazało się ,że otwiera na maxa wtrysk.Oczywiście za chwilę silnik jest zalany.Posiadam cały aparat wtryskowy i go podstawię -myślę,że będę mógł odpalać na benzynie.Aktualmie moim problemem jest zapalająca się żółta lampka (po nagrzaniu silnika) sygnalizująca niesprawność układu komputerowego. Na podszybiu jest zamontowany moduł. Nie wiem do czego on służy.Czy jest to symulacja sondy lambda ? Do tego modułu dochodzą dwie złączki. Z jednej ,mniejszej wysunęły się przewody (cztery) i nie wiem jak je podłączyć.Do postu załączam zdjęcie tego modułu.Myślę,że w tym może tkwić klucz do rozwiązania opisanego problemu.Może ktoś z Kolegów posiada podobną Astrę i poda mi w jakiej kolejności podłączyć te przewody.Pozdrawiam.SKORBI
    Załączniki:
    • Dscn0832.jpg (984.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3821615
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3821668
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Dziękuję za odpowiedz.Jeśli nie będzie innej wiadomości ,to poczekam.Nie bardzo wiem ,jak ściągnąć prowizję za plik.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #4 3823784
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Dziękuję za odpowiedz.Poczekam do piątku.Nie za bardzo wiem ,jak ściągnąc prowizję za plik.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #5 3828664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3832637
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Nie wiem,czy uda mi się znalezć samochód z podobną instalacją gazową ,ale szukam.Dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #7 5078360
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Chciałbym odświeżyć temat.Nie udało mi się dotychczas znalezć podlączenia tych kabli.Idą one od modułu widocznego na zdjęciu, do elektrozaworu (silnika krokowego ) pierwszego od strony wejścia gazu.Pozdrawiam.SKORBI.

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Astry Combi z 1992 roku z silnikiem 1,6i zgłasza problem z instalacją benzynową, która nie działa od początku użytkowania pojazdu sprowadzonego z Holandii. Po wymianie pompy paliwa okazało się, że wtryskiwacz otwiera się maksymalnie, co powoduje zalewanie silnika. Obecnie problemem jest zapalająca się żółta kontrolka sygnalizująca usterkę układu komputerowego po nagrzaniu silnika. Na podszybiu zamontowany jest moduł, prawdopodobnie symulujący sondę lambda lub sterujący elektrozaworem (silnikiem krokowym) na przewodzie gumowym od parownika LPG. Do modułu dochodzą dwie złączki, z których cztery przewody wysunęły się i nie wiadomo, jak je poprawnie podłączyć. Jeden z uczestników dyskusji wskazał, że moduł steruje zaworem na przewodzie od parownika i może odpowiadać za wolne obroty, jednak kolory kabli różnią się w jego instalacji. Zalecane jest skonsultowanie się z gazownikiem w celu prawidłowego podłączenia przewodów. Autor tematu nie znalazł dotąd dokładnego schematu połączeń i podkreśla, że przewody idą do elektrozaworu (silnika krokowego) pierwszego od strony wejścia gazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA