logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1 z 1993 z LPG gaśnie - identyfikacja modelu parownika LOVATO

slawekjang 05 Lut 2019 23:25 816 4
REKLAMA
  • #1 17757844
    slawekjang
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Panowie,
    Znajomy jest w posiadaniu Opla Astry 1 (z 1993), oczywiście z instalacją LPG:
    Ostatnio, kiedy jechał już na gazie, dojeżdżając do skrzyżowania samochód zgasł. Po zgaśnięciu w ogóle nie chciał zapalić- w swoim LPG ma przełącznik gaz-auto-benzyna. Kiedy przełącza na gaz lub auto samochód po chwili gaśnie. Na benzynie samochód pali ładnie, ale po rozgrzaniu silnika i przełączeniu na gaz, samochód znowu gaśnie.
    Pytał znajomego mechanika i ten stwierdził, że to może być membrana w parowniku.
    Moje pytanie:
    1. Czy zestawy naprawcze- wiem, że parownik jest firmy LOVATO (jak na zdjęciach)- są do każdego rodzaju parownika? z parownika odczytałem jeszcze tylko BP 10015P i 43/08- co chyba da się zobaczyć na fotkach. Czy na podstawie tych numerów da się określić model parownika, żeby dobrać zestaw naprawczy?
    2. W tej instalacji LPG nie znalazłem filtra fazy lotnej- możliwe, żeby go w ogóle nie było? to błąd czy tak kiedyś robili?
    3. Może mieliście kiedyś podobny problem?
    Opel Astra 1 z 1993 z LPG gaśnie - identyfikacja modelu parownika LOVATO Opel Astra 1 z 1993 z LPG gaśnie - identyfikacja modelu parownika LOVATO Opel Astra 1 z 1993 z LPG gaśnie - identyfikacja modelu parownika LOVATO
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17758165
    slawekjang
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Dzięki za odpowiedź,
    Zaproponowałeś LOVATO RGE 92 - skąd wiedziałeś, że to ten typ? dało się to wyczytać z tego co napisałem, czy ze zdjęć?
    Czy proponujecie coś jeszcze sprawdzić, przeczyścić?
    Chciałbym to sam zrobić- w swoim wymieniałem jak na razie tylko filtr fazy ciekłej i lotnej.
  • REKLAMA
  • #4 17758295
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    A kiedy instalacja gazowa widziała ostatnio "gaziarza"?
    Może poprostu wymaga porządnej regulacji?Filtr powietrza,świece,przewody kiedy zmieniane?
    Mechanik powiedział "ze może to byc membrana" a pózniej okaże sie ze to jednak nie albo nie tylko membrana.
    Ja bym podjechał na okresowy przegląd serwisowy instalacji go gaziarza celem diagnozy i ewentualnie usunięcia usterki.
  • #5 17759110
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Trochę dziwne że tak nagle padł- nie jest to problem któregoś elektrozaworu lub krokowca (jak jest)? Gorzej ostatnio chodził czy coś takiego czy z niczego nie działa?

No i sam reduktor powinien być odwrotnie ustawiony. Szlam był spuszczany z reduktora oczywiście na rozgrzanym reduktorze?
REKLAMA