logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz - co może być zepsute? Jaka byłaby cena naprawy?

miszal 25 Kwi 2007 20:35 1166 6
REKLAMA
  • #1 3821502
    miszal
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    witam posiadam wzmacniacz: "unitra stereo HiFi trawiata 311D" 8 Ω.
    ostatnio spalił mi się jeden kanał, a wczoraj drugi, i poszedł aż dym...
    przy włączeniu go dioda która jest nad włącznikiem nie swieci...
    jesli ktos wie, to co moze byc zepsute, i jaka by byla cena naprawy...??
    bardzo prosze o odp.
    i dziekuje z gory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3821559
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    ...prawdopodobnie padły końcówki mocy...(tranzystory lub scalak na radiatorze...)...jezeli to tranzystory to weź miernik i ustaw go na tzw "piszczyk"..;]...i sprwadz tranzystory...jezeli zapiszczy to bedzie oznaczać ze tranzystor ma przebicie...i nadaje sie do wymiany...
  • REKLAMA
  • #3 3821642
    miszal
    Poziom 19  
    ale ile mniej wiecej bedzie to kosztowac?????
  • Pomocny post
    #4 3821690
    elektroziom
    Poziom 20  
    ..zalezy jake masz te tranzystory(o ile na tym zbudowana jest koncówka)...i czy nie ma wiekszych uszkodzen...

Dodano po 1 [minuty]:

..a sprawdziłes ja?? czy faktycznie przez to wzmacniach nie działa??
  • REKLAMA
  • #5 3821973
    miszal
    Poziom 19  
    przed spaleniem sie kanalow strasznie sie radiator nagrzewał, tylko tyle wiem na bank, i teraz sie nawet nie wlacza :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3823125
    elektroziom
    Poziom 20  
    ..nie włacza sie bo uszkodzona koncówka mocy robi zwarcie i wywala bezpieczniki w zasilaczu..jakie tranzystory masz przykrecone do radiatora??(o ile tam nie jest zastosowany scalak)
  • #7 4014349
    miszal
    Poziom 19  
    szczerze to nie wiem jakie - nie rozkrecalem go:P
    i już go dawno sprzedałem - dostałem za niego 60 zeta:P:P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra Stereo HiFi Trawiata 311D 8 Ω uległ uszkodzeniu obu kanałów, co objawiło się silnym nagrzewaniem radiatora, a następnie całkowitym brakiem działania i brakiem świecenia diody zasilania. Przyczyną najprawdopodobniej są uszkodzone końcówki mocy, czyli tranzystory lub scalaki montowane na radiatorze, które mogą mieć przebicie powodujące zwarcie i wyzwalanie bezpieczników w zasilaczu. Diagnostyka polega na sprawdzeniu tranzystorów miernikiem w trybie "piszczyka" w celu wykrycia przebicia. Koszt naprawy zależy od rodzaju i dostępności uszkodzonych elementów oraz ewentualnych dalszych uszkodzeń. W przypadku braku wiedzy o zastosowanych tranzystorach konieczne jest rozkręcenie wzmacniacza i identyfikacja komponentów. W opisywanym przypadku wzmacniacz został sprzedany za symboliczną kwotę 60 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA