logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić migomat na przecinarkę plazmową? Czy to możliwe?

MikePL1 26 Kwi 2007 13:31 19353 5
REKLAMA
  • #1 3823264
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    No właśnie tak jak w temacie. Mam migomat i jak wiadomo sobie spawam, ale przydałoby się narzędzie do cięcia metalu, bo zabawa w szlifierkę kątową to po prostu metoda prymitywna, mało precyzyjna, niebezpieczna, czasochłona i ciężka.

Z tego co wiem to przecinarka plazmowa działa ta tej zasadzie, że rączka ma taką specjalną końcówkę, do której doprowadzony jest prąd oraz powietrze pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu gaz (powietrze z kompresora) zostaje pobudzone przez prąd i oddzielają się elektrony itd... w wyniku czego powstaje strumień plazmy.

Widziałem też spawarki i przecinarki w jednym. Czyli mamy dwie rączki, jedną do spawania a drugą do cięcia. Na spawarce jest przełącznik zależnie od tego co chcemy użyć.

Mój plan to kupno rączki od przecinarki plazmowej i podłączenie jej do wyjścia prądu z migomatu. Oczywiście do rączki podłączam powietrze z kompresora.
    Czyli teoretycznie mam plazmę, ale jak to wygląda w praktyce? Czy pominąłem jakieś aspekty techniczne? Może prąd jest jakoś inaczej modulowany? A może trzeba jakiekolwiek inne warunki spełnić?

W każdym razie wszelkie opinie są mile widziane, gdyż nie chcę wydać 500zł na rączkę do plazmy a potem się dowiedzieć, że się nic z nią nie da zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 3828043
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Bez przewinięcia transformatora się nie da, do zasilania palnika plazmowego potrzebne jest około 200V w stanie jałowym.
  • REKLAMA
  • #3 3836735
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    A w takim razie jak sobie radzą z tym maszyny, które są spawarkami a po przełączeniu dźwigni stają się przecinarkami. Mają dwa transformatory?
  • REKLAMA
  • #4 3836976
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Nie, transformator jest jeden, posiada natomiast dodatkowe przełączane uzwojenie wtórne, zapewniające wyższe napięcie niezbędne do zasilania palnika.
  • REKLAMA
  • #5 4687482
    WXSXK
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam z tego co wiem to w naj prostrzym agregacie do cięcia np 40A występuje napięcie 90 i mam taką małą teorię na temat palników plazmowych, w sumie to mam 2 teorie 1 to jonizowanie powietrza w agregacie lub w samym uchwycie i podanie 90V 40A, 2 to coś takiego jak zapalanie TIGA wysokie napięcie wytwarzające łuk elektryczny i do tego podane 90v 40A dla podtrzymania łuku elektrycznego.
    Chciałbym Uwzględnić że to tylko moja skromna teoria sam buduję ploter do cięcia plazmą, ale ceny palników takich niezłych to wydatek 7000zł mam zamiar spróbować przerobić mój migomat o mocy 400A i 90V jeśli ktoś pomoc mile widziana mój mail wxsxk(_at_)o2.pl
  • #6 4734591
    WXSXK
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Tu jest filmik jak wykonać plazmę http://www.youtube.com/watch?v=SuSqlZe9HYU&feature=related
    Facet chyba prosto z gniazdka jedzie :) przez dławiki i rezystor kwasowy całkiem ciekawe chyba kupię uchwut i przetestuję patent, tam jest więcej tych filmów i wszystko dokładnie tłumaczy :)))))))
REKLAMA