logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalibracja i wyłączanie generatora wzorcowego 100MHz w Tektronix 496

tatronic 26 Kwi 2007 13:51 2058 5
REKLAMA
  • #1 3823321
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Witam!
    Szukam informacji na temat calibracji tego przyrzadu.
    Rowniez, czy ktos wie czy generator wzorcowy 100MHz - ktory sie znajduje wewnatrz jest w jakis sposob wyłączany ?
    Pozdrawiam Arek
  • REKLAMA
  • #2 4564174
    santee
    Poziom 11  
    Jesli jestes z NYC to nie powinienes mieć problemów ze znaleźieniem serwisu. Proponuję ANMAR Metrology, Inc w San Diego.
    Kalibruja jak i też naprawiają tego typu przyrządy
    Pozdrawiam Andrew
  • REKLAMA
  • #3 4564337
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Szukałem trochę informacji i jedyne co mogę doradzić to skontaktuj się z Qservice z ebay.com - on w rozsądnej cenie ma dokumentacje do tektronixów.
    Kupowałem już od niego kilka razy i jestem zadowolony.
    np. http://cgi.ebay.com/Tektronix-TEK-496-496P-SE...ryZ97202QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Zapytaj przed zakupem czy w SM jest procedura kalibracji ( powinna tam być)
  • REKLAMA
  • #4 4566916
    santee
    Poziom 11  
    Koledzy, chyba nie zdajecie sobie sprawy jak wyglada kalibracja tek496, nie wystarczy przylaczyc generator powiedzny 1GHZ. Zgodnie z instrukcja serwisowa do kalibracji potrzeba jest okolo 14 wysoko wyspecjalizowanych przyrzadow pomiarowych plus masa innych elementow wyszczegulnionych w swrwisowce jako aksesoria.
    W Polsce moze ma to tylko Instytut Lacznosci o reszcie ofert zapomnijcie ze ktos to zrobi to w/g procedury fabrycznej. Koszt kalibracji tego przyrzadu w USA to $1250.00 .
    Andrzej

Dodano po 26 [minuty]:

Nawiazujac do poprzedniego postu w skrocie podaje jakie przyrzady trzeba miec aby sprawdzic podstawowe parametry analizatora widma.
    Potrzebne przyrzady do kalibracji:
    - miernik czestotliwosci do 500MHz,
    - miernik mocy RF z glowica do18GHz HP436-8485,
    - generator grzebieniowy Tek-067-0885-00,
    - Generator podstawy czasy Tek-TG501,
    - Generator HP8350,
    - dzielniki i tlumiki f-my Weinschel,
    - zestaw tlumikow zdolnych przeniesc 18 GHz,
    - Generator syntezer 8672 do 18 GHz,
    - generator 7673 do 26.5 Ghz,
    - generator LF HP3335A.
    Ponizej krotka procedura sprawdzenia wyjscia Calicratora. Wyjscie kalibratora dolaczyc poprzez kabel 50Ω i tlumik 3dB do wejcsia RF Input ustawic kursory na pik sygnalu zmierzyc i zapamietac wartosc. Odlaczyc kabel od CAL OUT i w to miejce wlaczyc generator i ustawic sygnal z generatora na 100MHz i amplitude dokladnie jak w poprzednim pomiarze. Odlaczyc generator i dolaczyc jego wyjscie do miernika mocy RF poprzez glowice pomiarowa. Wskazania na mierniku mocy powinny byc pomiedzy -19.7 a -20.3 dBm.
    Jesli dane te odbiegaja od rzeczywistego pomiary musimy ingerowac wewnatrz przyrzadu ale to juz inna zabawa. Wiecej dla zainteresowanych na PP.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #5 4567383
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Kolego nie przesadzaj - jest kilka osób prywatnych mających odpowiednie zaplecze to raz,
    dwa - serwis Tektronixa w Polsce też powinien to być w stanie zrobić ( aczkolwiek nie mam o nich dobrego zdania)
    trzy - Centralny Wojskowy Ośrodek Metrologii w Zielonce jest w stanie to zrobić ( wiem bo miałem tam praktyki) tyle, że nie koniecznie oficjalnie
    cztery - autorowi postu chodziło o konkretną odpowiedź o procedurę kalibracji a nie miejsce gdzie ją można wykonać
    To czy ma odpowiednie przyrządy to już inna historia.
  • #6 4571177
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Czesc!
    Juz znalazlem wszystkie dokumenty na ten temat. Jezeli chodzi o kalibracje to jest opisana w service manual. Oczywiscie do pelnej kalibracji ( i wystawienia swiadectwa calibracji ) potrzeba zaplecza pomiarowego ale to akurat nie jest az tak wielki problem - jest mase miejsc gdzie mozna skorzystac z takiego sprzetu ( tym bardziej w usa ).
    Dziekuje wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam Arek
REKLAMA