logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator FY6900 - problem z synchronizacją przebiegów na skopometrze ZT703 powyżej 10 kHz

reneeww 02 Lut 2025 23:14 477 5
REKLAMA
  • #1 21422303
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 81
    Cześć.
    Kupiłem generator arbitralny fy6900 i mam taki problem. O ile przebiegi z oscyloskopem analogowym można zsynchronizować, o tyle ze skopometrem ZT703 już nie. Tzn można do 10 kHz. Gdy już jest 100 kHz, to dzieją się takie rzeczy jak na załączonych zdjęciach. Prosiłbym o wyjaśnienie dlaczego tak.

Wyświetlacz multimetrasła oscyoskopu Zoyi ZT-703S pokazuje przebieg sygnału o zakłóconej synchronizacji.
    Wyświetlacz skopometru ZOYI ZT703 z narysowanym sygnałem o częstotliwości około 629,81 kHz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21422323
    reneeww
    Poziom 12  
    Poziom sygnału zmieniałem. Triger też przestawiałem. Łączyłem to za pomocą sondy z dzielnikiem 1:10 oraz także za pomocą bezpośredniego kabla bnc-bnc z generatora do skopometru. I przede wszystkim w analogowym oscyloskopie można zsynchronizować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21422659
    reneeww
    Poziom 12  
    Żadnej modulacji załączonej nie mam. W teorii to powinien się zsynchronizować. W praktyce wychodzi gorzej. Do przebiegu z wyjścia Cb - radia z zapiętym sztucznym obciążeniem też nie chce się zsynchronizować ten skopometr - analog no problem.
    Więc może inne pytanie, czy są osoby którym udało się zsynchronizować ten skopometr z wyjściem cb albo podobnym generatorem do fy6900?
  • #6 21498540
    taki_Początkujący
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    >>21422303
    Na zdjęciu, które załączyłeś, ikona generatora (prawa strona na dole) wskazuje działanie tego generatora w innym niż podstawowy trybie.
    Myślę, że to może być dlatego.

Spróbuj przełączyć generator na podstawowy przebieg (ten bez możliwości zmian parametrów).

----

A dlaczego?
    Włączony wewnętrzny generator ogranicza podstawę czasu tego Zoyi ZT703
    Te dwie rzeczy na raz (oscyloskop i generator) to za dużo dla tego sprzętu ;-)
REKLAMA