logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem dot. instalacji wszystkich dostępnych OS'ów

d3lta 27 Kwi 2007 14:18 1901 15
REKLAMA
  • #1 3826357
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Witam,
    jakiś czas temu zjarał mi się komp. - zdaża się.

Zakupiłem nową płytę i procka. Wygląda to tak:
    AMD Athlon XP 1800+ /266MHz /Socket A itp :)
    Soltek SL-75KAV /VIA KT133A
    Grafika ASUS GeForce FX 5200 128 bit
    Zasilacz 4life 350W+
    3 kości SDRAM po 128MB każda
    Dysk Samsung 120GB i Maxtor 20GB oba na ATA 100

Sprzęt się ładnie uruchamia. Bios skonfigurowany. Mnożnik i szyna ustawione pod procesor. Dochodzimy do momentu instalacji OS.
    Po pierwsze Ubuntu... Zdycha w połowie ładowania LiveCD. Wypróbowałem po 10 razy 4 wersje tegoż szlachetnego systemu i zdegustowany sięgam do WinXP, Zaczyna się pierwsze ładowanie sterowników (itp) przed instalacją. W pewnym momencie sławetny niebieski ekran. No to reset. Czasem dochodziło do formatowania partycji pod instalke i znów niebiesko... I znów brednie: zagrożenie uszkodzeniem sprzętu - wiadomo.

Spędziłem wczoraj kilka godzin zastanawiając się o co biega. Próbowałem różne inne dyski twarde, nawet ślicznie sformatowane. I nic...

Nie mam pojęcia o co chodzi. Cóż to może być? Z góry dziękuje za jakieś naprowadzenie na przyczynę problemu!

Pozdrawiam :)

PS. Fotka kompa
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b09c0c323ba88fe.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3826572
    woker7
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    mialem tez taki sam przypadek tez 3 kosci pamieci a chodzi tylko o to zeby podczas instalacji uzywac maksymalnie 2 kosci a z ta 3 to moze pan popöbowac jak sie system zainstaluje zycze powodzonka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3826581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3826967
    pfl75
    Poziom 13  
    A czy kolega jest pewien że napęd DVD/CD (nie wiem co kolega posiada) jest sprawny? Czy błędy występują ot tak sobie w różnych etapach instalacji czy podczas tego samego etapu? Oczywiście zawsze nasuwa się odpowiedź: Coś się spieprz... - miałem podobny przpadek podczas totalnej reinstalacji systemów na dysku oczywiście po uprzednim backupie rzeczy dla mnie istotnych i okazało się że nagrywarka która z powodzeniem tenże backup zrobiła odmówiła posłuszeństwa właśnie w chwili ponownej instalacji systemów (czyli chwilę po backup) - byłem pewien że wszystko mogło paść, pamięci (blue screen pod win to poezja), procka, płyta, ale o napędzie pomyślałem "prawie" na samym końcu :)

Pozdro.
  • #5 3827926
    d3lta
    Poziom 18  
    Mam nówke DVD oraz CD na obu ten problem był. Zmieniłem taktowanie magistrali z 133 na 100MHz i działa... Jutro sprawdzę ram bo mi sie również wydaje że na 133 nie działał zbyt dobrze.
    Dzięki za pomoc. Teraz musze dojść czemu sprzęt nie chce współpracować na wyższym taktowaniu :)
  • Pomocny post
    #6 3827974
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Czemu na napędy masz tamę 80 a na HDD 40, masz chociaż HDD podłączone pod IDE1 ? ja tam widzę chyba jeden lekko napuchnięty kondensator ale może to światło - sprawdź wszystkie dokładnie .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #7 3828317
    d3lta
    Poziom 18  
    Standardowo to mam hda1 i dvd na szybszej taśmie i drugi taki zestaw z małym dyskiem i cd na drugiej taśmie.
    Musze kupić nowe taśmy, ATA100 będą dobre?
    Co do tego kondensatora to chodzi Ci o ten po prawej od wiatraka? W rzeczywistości wygląda on normalnie, ale przyjże mu się dokładniej.
  • Pomocny post
    #8 3828341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 3828393
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Chodziło o ten pomiędzy wiatrakiem a pamięciami ale jeśli są ok , napięcia zasilacza ok to sprawdź każdą kość jak już @nirvanowiec napisał memtest86 albo goldmemory , możliwe że masz uszkodzony procesor i masz takie cuda ale bez testów nici .Ata 100 oczywiście będą dobre .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • Pomocny post
    #10 3828621
    woker7
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    a i przypomnialo mi sie jescze cos odnoscie tych kosci .Podczas startu wykrywal je bios bez problemu ale podczas inst win98 lub xp niechcial sie zainstalowac takze najlepiej wez jedna kosc podczas instalacji wloz 128 mb a potem tak jak wczesniej napisalem dolaczaj pokolei zycze milego dnia
  • Pomocny post
    #11 3829773
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    d3lta napisał:
    ...jakiś czas temu zjarał mi się komp...

Zakupiłem nową płytę i procka..

1. Czy zasilacz został ten sam? Jeżeli tak, to jest pierwszy podejrzany.
    2. Płyta nowa na pewno nie jest, bo nie wierzę żeby w sklepie przeleżała ponad 7 lat (produkowana była chyba w 1999 roku)
    3. Kondensator wygląda na wybulony - daj jego lepsze zdjęcie. Jeżeli faktycznie jest, to należy wymienić wszystkie w tej gałęzi.
    4. Taśmę 40-żyłową wywal.
  • Pomocny post
    #12 3831019
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Wymień wszystkie ! kondensatory w okolicach procesora. Też miałem takie pady i już miałem wymieniać płytę, ale po wymianie wszystko wróciło do normy. Koszty są niewielkie.
  • #13 3834980
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Miałem podobny problem - wina po stronie RAM - u mnie wystarczyło obniżyć częstotliwość - z 400 na 356 i wszystko hula. Ale komunikaty mnie do białej gorączki doprowadzały - 5 napędów, 6 różnych płytek z XP, a ten cieć ciągle przerywał instalację - "nie można odczytać....sratatata..." i niebiesko. Jedyny plus, że sprawdziłem wszystko co się dało - pomiary napięć z zasilacza, wszystkie taśmy czyszczenie napędów, płytek, złączy :)

A rada jest taka - instaluj OS na minimalnej konfiguracji - jeden RAM, jeden dysk, jeden napęd, itp - tylko tyle, żeby poszło. I spokojnie możesz instalować XP na 128 MB - ja posadziłem na pentium 533 i 96 MB Ram i chodzi lepiej niż wcześniej 98, a problemów 100 razy mniej. Pewnie, ze nie rakieta, ale do zwykłych zadań wystarczy :)
    Potem sobie podokładasz zabawek wg uznania :)
  • #14 3852220
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    tak z mojego doswiadczenia losowe pady to przewaznie cos ze zlym chlodzeniem procesora badz zasilaniem i niekoniecznie musi byc to wina zasilacza np. tak jak w uzywanej teraz przeze mnie plycie glownej przysmazone zlacze ATX i nie kontaktuje czasem tak jak powinno
  • #15 3853589
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    do autora >>>

zrób lepsze fotki bo nie widać czy ten kondensator jest napuchnięty czy nie!!!
    pozdrawiam
  • #16 3860984
    macko13
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    1. WYMIEŃ KONDENSATORY !!! to jest na 99% przyczyna tego że nie dasz rady postawić system. To, że popuchły Ci kondensatory to wina badziewnego zasilacza. Wymienia się te nad prockiem i ten pomiędzy pamięcią a prockiem.

2. WYWAL ten badziewny zasilacz !! Tracer nadaje się tylko do wypełnienie obudowy a nie do zasilana normalnego kompa. Polecam Chieftec, Modecom (NIE FEEL - MODECOM - często zawodziły). Wydatek co prawda większy ale na dłuższą metę się opłaca - stabilna praca systemu, brak popuchniętych kondensatorów, nie palą się tak jak te badziewne tracery.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z instalacją różnych systemów operacyjnych na nowym sprzęcie z procesorem AMD Athlon XP 1800+ i płytą Soltek SL-75KAV objawiał się zawieszaniem się Ubuntu podczas ładowania LiveCD oraz niebieskim ekranem podczas instalacji Windows XP. Przyczyną problemów okazały się najprawdopodobniej uszkodzone lub niekompatybilne moduły pamięci RAM oraz popuchnięte kondensatory na płycie głównej. Zalecano testowanie pamięci narzędziami memtest86 lub goldmemory, instalację systemu z maksymalnie dwoma kośćmi RAM, a także obniżenie taktowania magistrali z 133 MHz do 100 MHz, co poprawiło stabilność. Wskazywano na konieczność wymiany kondensatorów w okolicach procesora oraz zasilacza, który w tym przypadku był niskiej jakości (4life, Tracer) i mógł powodować uszkodzenia komponentów. Rekomendowano wymianę zasilacza na modele stabilne, takie jak Chieftec lub Modecom, oraz używanie taśm ATA100 zamiast starszych 40-żyłowych. Dodatkowo sugerowano minimalizację konfiguracji podczas instalacji systemu (jeden dysk, jedna kość RAM, jeden napęd) w celu wyeliminowania potencjalnych źródeł błędów.
REKLAMA