logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena schematu panelu diodowego z tranzystorami BC547 i przełącznikami

wicked1989 27 Kwi 2007 15:40 1239 8
REKLAMA
  • #1 3826564
    wicked1989
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie:

Czy ten układ bedzie działac? czy schemat jest poprawny?

Co to jest i co ma robic?
    Jest to schemat powiedzmy ozdoby.

Panel diodowy sterowany za pomoca tranzystorów bcd547.

Za pomoca przelacznikow zaznaczonych w ramce zielonej i czerwonej mozemy ustalic ktore diody maja sie zapalic.

Za pomoca przelacznikow w ramce rozowej zapalamy diody na stale

Za pomoca przelacznikow w ramce niebieskiej mozemy juz wczesniej wybrane diody sterowac sygnalem audio....

Schemat:

http://img100.imageshack.us/img100/6865/beztytuluuuufp7.gif

Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3826623
    gucio.
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    nie ten dział :)
  • REKLAMA
  • #3 3826826
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    W/g mnie powinno działac z jednym "ale":
    Cytat:
    Za pomoca przelacznikow w ramce niebieskiej mozemy juz wczesniej wybrane diody sterowac sygnalem audio....

Na tych przełącznikach masz chyba GND głośnika a nie sygnał.
  • REKLAMA
  • #4 3826912
    wicked1989
    Poziom 10  
    chodzilo mi o to ze tam jest podlaczone GND od zasilacza 24v oraz gnd glosnika
  • #5 3826957
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Jest parę błędów. Brak rezystorów na bazach tranzystorów (uszkodzisz tranzystory). Z poważniejszych błędów to - od 3V trzeba połączyć z gnd, inaczej nie będzie przepływu prądu z bazy tranzystora do emitera!
    Te trzy tranzystory po lewej zamiast NPN powinny być PNP.
    PNP zwiera do zasilania, NPN do masy (w skrócie...). Zasil diody 5 V (wyeliminujesz dwa napięcia zasilania) i daj rezystory. Policz rezystory na bazach ze wzoru:
    R = ((5V - 0.7V)*β) /Id
    β - minimalne wzmocnienie tranzystora
    Id - prąd diody
    Rezystory dla diod:
    R = (5V-0.2V-Ud)/Id
    Ud - spadek napięcia na diodzie.

Tak wogule po co Ci tranzystory jak używasz przełączników??
  • #6 3826971
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    wicked1989 napisał:
    chodzilo mi o to ze tam jest podlaczone GND od zasilacza 24v oraz gnd glosnika
    No to jak na "masie" może byc sygnał ??
  • #7 3827117
    ryborz
    Poziom 23  
    Sygnał jest na kablu "do głośnika" (trochę wyżej).
  • REKLAMA
  • #8 3827188
    wicked1989
    Poziom 10  
    moment monent. Tam gdzie jest GND jest gnd od zasilacza oraz jeszcze tam jed minusowy biegun od glosnika polaczony bo inaczej ten uklad nie dziala (ten uklad ktory steruje w rytm muzyki)

Tranzystory sa po to ze jak zrobie wiekszy panel to za pomoca przelacznikow moge robic obrazki na panelu z swiecacych diod.

Co do tych rezystorow to nie wiem co i jak... moze mi ktos to narysowac na tym mojim rysunku i naniesc poprawki?
  • #9 3827289
    ryborz
    Poziom 23  
    Narazie tylko tyle mi przyszło do głowy. Na Twoim schemacie wyjście układu reagującego na dźwięk wogule nie jest podłączone. Dalej nie rozumiem po co stosować tranzystory, które spełniają role kluczy jak się stosuje przyciski! Diody na schemacie muszą mieć rezystory zależne od napięcia zasilania. Pozostałe diody to diody prostownicze np. 1n4001.
    W miejscach przerw są przyciski.
    Ocena schematu panelu diodowego z tranzystorami BC547 i przełącznikami

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny schematu panelu diodowego sterowanego tranzystorami BC547 oraz przełącznikami, mającego pełnić funkcję dekoracyjną i reagować na sygnał audio. Schemat budzi wątpliwości co do poprawności działania. Wskazano brak rezystorów bazowych, co grozi uszkodzeniem tranzystorów, oraz błędne zastosowanie tranzystorów NPN zamiast PNP w części układu. Zasugerowano zasilanie diod napięciem 5 V w celu uproszczenia i eliminacji dwóch napięć zasilania. Podkreślono, że tranzystory NPN powinny łączyć emiter z masą, a PNP z zasilaniem. Zwrócono uwagę na niepodłączone wyjście układu reagującego na dźwięk oraz na niejasności dotyczące podłączenia masy i sygnału audio. Zasugerowano konieczność dodania rezystorów ograniczających prąd diod i baz tranzystorów, a także pytano o sens stosowania tranzystorów jako kluczy przy jednoczesnym użyciu przełączników mechanicznych. Autor wyjaśnił, że tranzystory mają umożliwić sterowanie większym panelem i tworzenie wzorów świetlnych. Zaproponowano naniesienie poprawek na schemat, w tym dodanie rezystorów i poprawne połączenia tranzystorów oraz diod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA