W ostatnim czasie przy pile elektrycznej miałem problemy z orginalnym wyłącznikiem i wreszcie zamierzam się tym zająć. Na rys1 narysowałem jak wygląda schemat piły: silnik 1-fazowy, "wyłącznik" oraz dane znamoionowe tych urządzeń(spisałem wszystko co było napisane). Moc silnika jest całkiem niezła 1,3 kV mimo to są problemy z cięciem drewna, mianowicie czesto się wiesza (zabezpieczenie tego "wyłącznika" nie pozwala na większe przeciążenie - w praktyce piła siada na byle drewienku). Dodatkowo jest uszkodzony mechanicznie (ciężko go załączyć). Załatwiłem bezpiecznik (wyłącznik) nadprądowy sterowany 2,4-4 A (jego dane znamionowe na rys2). Jeszcze nie próbowałem go podłączyć, bo nie jestem do końca pewny jak go podłączyć. Na rys3 narysowałem jak chciałem podłączyć, ale nie jestem pewien czy jest wszystko dobrze. Zastanawia mnie kwestia przewodu uziemiającego, czy go także się podłącza pod bezpiecznik (22NC??) czy może bezpośrednio pod wtyczkę. Nie wiem także do czego podłączyć (zewrzeć??) jeden z przewodów z silnika. Na końcu jest jeszcze problem - na ile Amperów ustawić bezpiecznik. Z tego co się orientuję to jest silnik indukcyjny 1-fazowy z kondensatorem w fazie rozruchowej. Nie jestem fachowacem, ale coś tam kojarze. Proszę o rady.
PS. "wyłacznik" to chyba jakoś inaczej się nazywa (stycznik ??)
PS. "wyłacznik" to chyba jakoś inaczej się nazywa (stycznik ??)