Wiadomo każdy by wolał nowy tylko, że wtedy na dobrego Tagana trzeba wyłożyć ok 400zł.
Jednak jeżeli tu padły tranzystory mocy to naprawa nie powinna być bardzo droga i w takim wypadku jest to opłacalne, a komputer też nie trzeba się martwić bo zasilacz tej klasy ma wszystkie możliwe zabezpieczenia, no chyba że to ja coś zepsuję przy naprawie...
Dzięki za linka posprawdzam to co będę w stanie i wtedy dam znać co i jak.
Edit: 03 Maj 2007 10:52
Witam
Podłubałem trochę przy zasilaczu i o to co stwierdziłem, że na głównych kondensatorach elektrolitycznych jest napięcie ok 350V. Po stronie pierwotnej tranzystory mocy są sprawne, przy nich jest tranzystor Mos-fet z kanałem typu N 2SK2645 sprawdzałem go według takiego opisu:
Cytat: "Tranzystory unipolarne (polowe) FET mają inne elektrody: bramka (G), źródło (S), dren (D). Rozróżniamy dwa rodzaje takich tranzystorów:- z kanałem typu n (bramka - p, źródło i dren - n)- z kanałem typu p (bramka - n, źródło i dren - p)posługując się omomierzem:a) pomiędzy S i D omomierz powinien wskazywać małą rezystancje niezależnie od polaryzacji.
b) G-S i G-D powinny wskazać nieskończoność lub przerwę, zależnie od polaryzacji i typu tranzystora (jaki kanał)."
G-S i G-D pokazuje mi przerwę niezależnie od polaryzacji
S-D pokazuje przejście (miernik + na S, a com na D)
D-S pokazuje przerwę
Tranzystor jest padnięty czy ja coś źle robię?
Po stronie wtórnej podwójne diody na radiatorze są sprawne, a jest jeszcze stabilizator napięcia L7905CV, ale nie wiem jak go sprawdzić przy rozlutowanym zasilaczu może ktoś podpowie? Po stronie wtórnej na radiatorze jest jeszcze element, którego nie potrafię zidentyfikować
302343 (załączam fotkę).
Jeszcze małe sprostowanie zasilacz wywalał bezpiecznik bo kolega używał 2A, a jak włożyłem 10A (według opisu na płytce PCB) i nie strzela po prostu się nie uruchamia. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedz...
Pozdrawiam.
Poprawiłem TONI_2003.