logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston 3832V - Częste uszkodzenia przekaźnika, co może być przyczyną?

szarobury256 01 Maj 2007 14:55 1881 9
REKLAMA
  • #1 3838449
    szarobury256
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam

mam problem z w/w chlodziarko-zamarazarka

a mianowicie pewnego dnia przestala sie wlaczac tzn przestala chlodzic....
    no wiec na dziendobry zadzwonilem po serwisanta AGD on posprawdzal agregat czy jest sprawny okazalo sie ze jest ok
    i sptwierdzil ze jest uszkodzony modul elektroniczny polecil mi jakiegos elektronika ktory posprawdzal wsztsrkie podzespoly oprucz procesora gdyz nieznal jego czestotliwosci jakie powinny byc i stwierdzil ze wszystko jest OK w tym module....

wiec pytanie dlaczego chlodziarka niechlodzi??

(na marginesie)
    bawie sie w serwisie GSM wiec umie cos przylutowac .. ale nie w serwisie AGD....

cena nowego modulu okolo 400zl wiec interesowala mnie cena jak najnizsza wiec postanowilem sie pobawic z tym i tknelo mnie zeby wyienic przekaznik(zamiennik) i tak zrobilem za okolo 2 zl wlutowalem zalozylem modul po 8 minutach lodowka odpalila zaczela chlodzic.

minelo jakies 2 miesiace i ten przekaznik dalej sie uszkodzil.

prosze mi powiedziec gdyz ja jestem samoukiem czego to moze byc wina ze te przekazniki tak sie psuja??

goraco pozdarawiam i dziekuje bardzo za odpowiedz:):):)
  • REKLAMA
  • #2 3840406
    dorciax
    Poziom 12  
    Może ten zamiennik miał za mały dopuszczalny prąd i szybko się styki wypaliły , bo rozumie że o takim uszkodzeniu przekaznika kolega pisze. Proszę to sprawdzić i zamontować większy a tego elektronika więcej do domu nie wpuszczać , bo jeszcze coś popsuje.
  • REKLAMA
  • #4 3840843
    szarobury256
    Poziom 11  
    a ten kondensator wlutowac w ktorym miejscu? wieczorem zrobie zdiecie modulu bede wdzieczny bardzo za pomoc:):)

a odnosnie tego elektronika i serwisana AGD ..... zapomnialem podac ze kazdy za naprawe ktorej niezrobil zazyczyl sobie po 20 zl:P:P (paranoja)

pozdrawiam :)

Dodano po 1 [minuty]:

styki robocze to sa na przekazniku?? ktore to beda piny tam jest 5
  • REKLAMA
  • #6 3841145
    szarobury256
    Poziom 11  
    to miedzy pinami 3 i 4 ?? i na ktory pin dac minus....

niejestem pewny wiec wole sie upewnic zeby niezrobic czegos zle:)

pozdrawiam :)

Ariston 3832V - Częste uszkodzenia przekaźnika, co może być przyczyną?
  • #7 3841159
    szarobury256
    Poziom 11  
    jezeli dobrze mysle to w tej pozycji jest wylaczone chlodzenie a w momecie chlodzenia to jest przejscie miedzy pinami 1 a 3 i tam zamontowac ten kondensator?? tylko gdzie dac minus? niewiem czy dobrze mysle...
  • Pomocny post
    #8 3841420
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Minus obojętnie,tam jest prąd zmienny.Styki 1-3.
  • REKLAMA
  • #9 3842461
    szarobury256
    Poziom 11  
    w piatek ide po kondensator zamontuje zoabczymy czy bedzie dzialac i jak dlugo....:) pozdrawiam
  • #10 3855576
    szarobury256
    Poziom 11  
    witam
    wczoraj zalutowalem kondensator narazie dziala zobaczymy jak dlugo pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem częstych uszkodzeń przekaźnika w chłodziarko-zamrażarce Ariston 3832V, która przestała chłodzić mimo sprawnego agregatu i modułu elektronicznego. Użytkownik samodzielnie wymienił przekaźnik na tani zamiennik, który działał przez około 2 miesiące, po czym uległ ponownemu uszkodzeniu. Wskazano, że przyczyną może być zbyt mała dopuszczalna wartość prądu przekaźnika, zalecając zastosowanie przekaźnika o minimalnym prądzie 10A. Dodatkowo zasugerowano wlutowanie kondensatora tłumiącego łuk elektryczny (22nF/400V) na styki robocze przekaźnika, co ma zapobiegać szybkiemu zużyciu styków. Omówiono szczegóły montażu kondensatora między pinami styku załączającego (np. 1 i 3), z uwzględnieniem, że polaryzacja kondensatora jest obojętna ze względu na prąd zmienny. Po zamontowaniu kondensatora użytkownik potwierdził poprawne działanie urządzenia, choć pozostaje pytanie o trwałość rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA