Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw transporter t4 obrotomiarz

tomes7 01 May 2007 18:21 6877 5
    tomes7
    Level 10  
    Witam

Mam taki mały problemik z moim zakupinym pare dni temu vw t4 (wiem ze to forum golfa ale mam nadzieje ze może mi ktoś pomoze).
    mam zamontowany następujący licznik widoczny na foto.
    działa w nim prędkościomierz, elektroniczny zegar,wskaznik paliwa, natomiast nie działa obrotomierz i wskażnik temperatury, a na prawym wyświetlaczu widnieje po załączeniu zapłonu PRNO321 Wynika to prawdopodobnie z tego że wymieniono w tym aucie silnik z 2,4 na 1,9 oczywiście diesel i nie przerobiono instalacji od silnika.
    Mówie więc sobie tak - wyjme zegary oblukam który pin idzie do obrotomierza i podłącze go osobnym nawet kablem do alternatora i zagra sprawa.
    A tu po zdjęciu widze że są dwie kostki jedna 28 pinów i druga 3 piny (nie podłączona kostki brak).
    czy ktoś ma moze pinout do takich zegarów i podpowie jak uruchomić obrotomierz, czyli ile kabli musze podciągnąć do zegarów i skąd. Domniemam że jeden z alternatora, ale wyprowadzcie mnie z błądu jeśli sie myle. Interesuje mnie tylko naprawa obrotomierza pal lich wyświetlacz i temperature, aczkolwiek powiedzcie może co ten wyświetlacz powinien pokazywać (mfa?).

Dzieki pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    tomes7
    Level 10  
    No właśnie była tam kiedyś automatyczna skrzynia biegów. Nie wiedziałem ze to ma związek z zegarami.
    Ale ponawiam pytanie czy da się podłączyć pod kostke sygnał W z alternatora do licznika, czy w tym liczniku (przystosowanym do automata sygnał do obrotomierza pochodził z innego miejsca niż alternator i d.. blada nie zadziała obrotomierz na manualnej skrzyni)
    Anonymous
    Anonymous  
    tomes7
    Level 10  
    aha jeszcze jedno drogi elektrit

czy ma sens sprawdzanie lutów przy wtyczce jeśli najprawdopodobniej pin odpowiedzialny za obrotka nie jest podłączony nigdzie ze względu na zmiane silnika i skrzyni.

A więć jeszcze raz pytanie:

1. czy da sie znaleść pin odpowiedzialny za obrotomierz w kostce zegarów

2. czy znaleziony pin można podłączyć do styku W alternatora
    julioo
    Level 1  
    Ja tez miałem problem z tablica ostatnio, tzn nie działał obrotomierz, wskażnik paliwa i niektóre lampki. I wyszło to że rozebrałem tablicę i sprawdziłem połaczenia, wyszło że na kostce pin w paru miejscach był tzw " zimny lut" wiec ponownie polutowałem połaczenia i teraz wszystko działa.