logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić internet Netia na 2 komputery przez karty sieciowe?

Punisher92 02 Maj 2007 10:26 1512 3
REKLAMA
  • #1 3840737
    Punisher92
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. posiadam internet netia. Mam w domu 2 komputery i chcialbym aby na obu byl net. zamierzam kupic ruter wifi i karty wifi , lecz to droga impreza i narazie niemam kasy. wiec chcialbym sie zapytac czy dalobysie rozdzielic internet na 2 kompy przez karty sieciowe? modem z netu jest podlaczony przez usb wiec moze sie da prze sieciowki jakos , albo innym jakims tanim sposobem? prosze o pomoc , i o wyjasnienie jak sie to podlacza/ ustawia.
  • REKLAMA
  • #2 3840751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3840924
    Punisher92
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    wiem, a do tego potrzebny jest jakis program ,czy w windowsie sie gdzies ustawia ?(mam xp home)I da rade ta opcja z karty do karty sieciowej?
  • #4 3840971
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Z Netią nie miałem nigdy kontaktu (może i dobrze:D), jednak proponuję dołożyć kartę sieciową do komputera, który ma udostępniać połączenie internetowe (niestety będzie musiał być włączony w trakcie korzystania z neta przez drugiego) i w Windows XP jest funkcja, która pozwala udostępnić internet, z tym, że nie wiem jak to jest przy modemie na USB (postaram się sprawdzić). Jednak większość modemów (np. ten od UPC) posiada także opcje podłączenia do komputera przez zwykłą kartę sieciową "kawałkiem" skrętki. Proszę o dokładniejsze dane techniczne, szczególnie modemu, postaram się pomóc - pisać na gg 10883859.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

To zadziałało: :D
    1. Kup odpowiednią ilość skrętki (UTP kat.5) krosowanej.
    2.Połącz ze sobą komputery kupionym kablem.
    3.Powinny zaświecić się kontrolki przy kartach sieciowych, jeśli się nie zaświeciły, to znaczy że kabel jest nieodpowiedni.
    4.Na komputerze - kliencie uruchom kreatora konfiguracji sieci i skonfiguruj go w ten sposób: ten komputer łączy sie z internetem przez lokalną bramę... i przypisz go do takiej samej grupy roboczej co komputer - host.
    5. Na komputerze - hoście uruchom kreatora konfiguracji sieci, skonfiguruj go jako: ten komputer łączy się bezpośrednio z internetem. Inne komputery z mojej sieci łączą się za pomocą tego komputera. Przypisz go do tej samej grupy roboczej co klient.
    6. Wyłącz firewalle na obu komputerach, z tym że na hoście tylko w tym połączeniu z klientem a nie z internetem!!!
    7. Jeśli coś nie działa: wyślij pinga między każdym komputerem. Jeśli jest odpowiedź, to sprawdź na hoście czy połączenie jest udostępniane.
    Jeśli pingi nie dochodzą, spróbuj przydzielić "na sztywno" adres IP na kliencie we właściwościach połączenia, jako bramę domyślną podaj IP hosta, ustaw maskę podsieci tak samo jak na hoście a adres IP np. 192.168.0.1
    Zakładam że jest fizyczna łaczność miedzy komputerami, tzn. kontrolki się świecą.
    Pozdrawiam
REKLAMA