logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilacz ATX jako zasilacz laboratoryjny? Napięcia i połączenia

wilku_sc 13 Lip 2007 13:52 6652 12
REKLAMA
  • #1 4078123
    wilku_sc
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam!
    Właśnie uruchomiłem zasilacz i mam kilka pytań:
    1. czy zasilanie lepiej czerpać z gniazda od płyty głównej czy od napędów?
    2. czy zasilacz daje napięcie symetryczne czy nie? (mnie się wydaje ze oba)
    3. czy np linie 3,3 z linia 5 (szeregowo aby otrzymać wyższe napięcie)?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4078161
    Mario83
    Poziom 13  
    Ad1. Bez znaczenia, na plycie i tak wszystkie linie sa polaczone.
    Ad2. O ile dobrze pamietam to zasilacz daje tylko +12V i - 12V z tym, ze -12V przewaznie jest tylko do 0,5A, wiec nie mozna zabardzo obciazyc tej linii.
    Ad3. Nie, wszystkie napiecia maja wspolna mase, wiec nie da rady polaczyc szeregowo.
  • REKLAMA
  • #4 4080858
    Mario83
    Poziom 13  
    Trochę nie rozumiem pytania. Jeżeli wszystkie napięcia mają wspólną masę to nie można ich połączyć w szereg.
  • Pomocny post
    #5 4080883
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Wyjście +12V będzie niesymetryczne względem GND. Wykorzystując +12V i -12V (o różnej wydajności prądowej) masz napięcie symetryczne względem GND (np. do zasilania wzmacniaczy).

Weź pod uwagę, że niektóre wyjścia mają bardzo dużą wydajność prądową i jeśli podczas uruchamiania jakiegoś układu omsknie Ci się ręka z kabelkiem to on może odparować, a elementy (np. tranzystory) po uszkodzeniu nie będą się palić, ale wybuchać...
  • REKLAMA
  • #7 4089968
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam! Już sam dawno miałem sobie zagospodarzyć stary 200W zasilacz jako zasilacz laboratoryjny, ale jakoś zabrać się nie mogę. ;) Mam tylko jedną wątpliwość, czy takie zasilacze mogą pracować nieobciążone? Słyszałem, że nie za bardzo. Co może być "chwilowym zastępczym" obciążeniem takiego zasilacza?
    pozdrawiam
  • #8 4092242
    Mario83
    Poziom 13  
    Ja już używam zasilacza ATX jako zasilacza laboratoryjnego od 3 lat, często chodzi bez obciążenia i jak narazie, bardzo dobrze się sprawuje. Też słyszałem, że nie może on chodzić bez obciążenia, ale nie wiem dokońca dlaczego. Może dlatego, że przy braku obciążenia rdzenie transformatorów impulsowych są nasycone, co powoduje zwiększoną temp. transformatorów, ale to są tylko moje wymysły. Może wypowie się ktoś mądrzejszy :D. Niektóre zasilacze komputerowe nie chcą się wyzwolić bez obciążenia, ale wtedy wystarczy podłączonych choćby rezystor, nie wiem dokładnie jakiej wartości, ale można to dobrać metodą prób i błędów. Wydaje mi się, że im większy tym lepszy, przy czym nie można zapomnieć o dobraniu odpowiedniej mocy, bo może się trochę zadymić.
  • REKLAMA
  • #9 4092654
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Mario83 napisał:
    Wydaje mi się, że im większy tym lepszy

brak rezystora (obciążenia) = bardzo duża rezystancja ;)

Kiedyś widziałem w EdW (nie pamiętam już którym) "wykorzystanie starego zasilacza od PC". Został on użyty jako zasilacz warsztatowy + układ automatycznej regulacji obrotów wiatraczka. W roli obciążenia zastosowano kilku/kilkunastu watową żarówkę 12V. Jednak świecąca po oczach żarówka raczej by mnie tylko denerwowała. ;) Zostaje chyba tylko rezystor o odpowiedniej wartości aby byłą na nim tracone co najmniej kilka wat mocy. Ale to już malutki grzejniczek. :|
  • #10 4094292
    Mario83
    Poziom 13  
    Racja brak rezystor = nieskończona rezystancja, ale chodziło mi o duży rezystor ale umożliwiający jeszcze wyzwolenie zasilacza (w przypadku gdy zasilacz posiada zabezpieczenie przed załączeniem bez obciążenia).
  • #11 4195120
    gory
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Jak czytam ten temat i pokrewne to aż mi się nóz w kieszeni otwiera!

Miałem dobry zasilacz od kompa, nie wiedziałem że można go ot tak odpalić i rozebrałem go na części!!! :(

Jak ktoś też tak zrobił to zna ten ból :D

POZDRO
    Bartek
  • Pomocny post
    #13 4196704
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Obciążyć zasilacz równomiernie na wszystkich wyjściach, zwłaszcza na +5V z którego jest pobierany sygnał dla wzmacniacza błędu. Ewentualnie przerobić układ tak, by bezposrednio stabilizowane było +12V...
    Takie jest moje zdanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania zasilacza ATX jako zasilacza laboratoryjnego, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów podłączenia i charakterystyki napięć wyjściowych. Zasilanie można pobierać zarówno z gniazd płyty głównej, jak i napędów, ponieważ wszystkie linie mają wspólną masę. Zasilacz ATX dostarcza napięcia +12V i -12V względem masy, co umożliwia uzyskanie napięcia symetrycznego, jednak linia -12V ma ograniczoną wydajność prądową (~0,5A). Nie jest możliwe łączenie napięć 3,3V i 5V szeregowo w celu uzyskania wyższego napięcia ze względu na wspólną masę. Zasilacze ATX mogą wymagać obciążenia rezystancyjnego, aby poprawnie się uruchamiać i pracować stabilnie; często stosuje się rezystory lub żarówki 12V jako obciążenie zastępcze. Przy braku obciążenia mogą wystąpić problemy z nasyceniem rdzeni transformatorów impulsowych. W przypadku przeciążenia linii 12V zasilacz może się wyłączać, co można zminimalizować równomiernym obciążeniem wszystkich linii, zwłaszcza +5V, która steruje wzmacniaczem błędu. Możliwe jest również modyfikowanie układu stabilizacji, aby bezpośrednio stabilizować linię +12V. Użytkownicy podkreślają konieczność ostrożności ze względu na wysokie prądy i ryzyko uszkodzeń elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA