logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba komunikat:"bateria nieobecna" - od czasu d

ob 03 Maj 2007 18:15 3165 7
  • #1 3845443
    ob
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam laptopa Toshiba Portege 7010ct, w nim baterię: PA2505U

Problem:
    Mimo że bateria jest obecna zarówno pod windows, jak i linux system twierdzi że bateria nieobecna.
    Jeśli baterię się wyjmie i włoży to system ja widzi, ale po jakimś czasie ładowania bateria znika sama z systemu, trzeba wyjąć i włożyć.

Nawet jeśli system twierdzi że bateria jest nieobecna to można na niej pracować, z tym że nie da się jej ładować.
  • #3 3925488
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    witam
    mam podobny problem ze swoim laptopem toshiba satellite 5205 tyle że u mnie bateria znika dopiero po naładowaniu ... znaczy normalnie się ładuje do 99% i w momencie gdy wybije 100% bateria znika a jak wyjme i włożę to znowu jest 99% i zaczyna ładować ... i wiem na pewno że to nie jest wina systemu operacyjnego bo na wyłączonym kompie dzieje się to samo, a ja mam w swoim laptopie dodatkowy mały wyświetlacz lcd na którym jest m.in. ikonka baterii i ta ikonka też znika ...
    i zastanawia mnie teraz dlaczego tak się stało bo tak się zaczęło dziać dopiero miesiąc temu a wcześniej (około rok) wszystko chodziło dobrze, dodam jeszcze że bateria jest sprawna (trzyma 2h)
    Józef18 a wiesz może co można by było zrobić z tą elektroniką żeby to naprawić, znaczy mam pytanie czy to może dało by się zrobić zmieniając jakiś parametr w pamięci eeprom baterii
  • #4 3925779
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Wyczyść kolego wszystkie styki baterii np. papierem ściernym 1200. Problem powinien zniknąć.
  • #5 4513526
    Gege97
    Poziom 2  
    ja szukam używki albo nowej mam toshiba portege 7010ct mam original ale jej nie widac
  • #6 4514353
    enceladuse
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Miałem podobny problem - bateria naładowała się na max i zniknęła :( Po wyjęciu i włożeniu pojawia się na 5s. Zmieniłem baterię i jest ok.
  • #7 8473425
    Mrush
    Poziom 12  
    Witam

Przepraszam za strasznie "odgrzanego kotleta", ale i jest odpowiedz :D
    Ostatnio "przerabialem" moja baterie od Toshiby 7220 PA3000u i dosc mocno zglebilem to co jest zapisane w pamieci 24c046 jak i dziwne dzialania baterii. Wczoraj wlasnie pojawil mi sie opisany problem :evil:

Wyjasnienie tego problemu jest takie ze elektronika baterii blokuje ja, jezeli napiecia na poszczegolnych parach ogniw znaczaco sie roznia. W mojej baterii jest 6 ogniw 3 pary po 2 sztuki i jezeli pierwsza para bedzie miala przykladowo 3,8 V druga tez, a trzecia np. 4,2 V (np. w przypadku wymiany ogniw i nie zbalansowania ich wczesniej) to pojawi sie wlasnie wyzej opisany komunikat :|

Lekarstwem wtedy jest np. rozladowanie pary bardziej naladowanej do poziomu pozostalych, tak aby wszystkie mialy to samo napiecie i ponowne ladowanie. Moze sie zdazyc tak ze trzeba bedzie ta operacje powtorzyc kilkukrotnie zanim bateria osiagnie magiczne 100% naladowania :D

Przyczyna pojawienia sie takiego stanu ?
    Jezeli jest to stara bateria i nic nie bylo w niej "grzebane" to najprawdopodobniej ktoras para ogniw "kleknela" i trzeba wyminic ...

Czyli pacjent do odratowania :wink:
  • #8 8481595
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Widzę, że kolega nie poczytał podwieszonych artykułówi FAQ, w których jest opisane co i jak trzeba zrobić podczas regenercji baterii.
    Ameryki nie odkryłeś pisząc powyższą wypowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "bateria nieobecna" w laptopie Toshiba Portege 7010ct z baterią PA2505U polega na tym, że system operacyjny (Windows i Linux) po pewnym czasie przestaje wykrywać baterię, mimo że fizycznie jest obecna i można na niej pracować, jednak nie ładuje się. Po wyjęciu i ponownym włożeniu bateria jest widoczna przez krótki czas. Przyczyną może być uszkodzenie elektroniki baterii lub nieprawidłowe działanie układu zarządzania energią. Wskazane jest oczyszczenie styków baterii papierem ściernym o drobnej ziarnistości (np. 1200). Podobne objawy występują także w innych modelach Toshiba, np. Satellite 5205, gdzie bateria znika po osiągnięciu pełnego naładowania. Problem może wynikać z różnic napięć między parami ogniw w baterii, co powoduje blokadę elektroniki baterii. Rozwiązaniem jest wyrównanie napięć ogniw poprzez ich rozładowanie do zbliżonego poziomu i ponowne ładowanie, czasem wielokrotnie powtarzane. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana baterii na nową lub regeneracja pamięci EEPROM baterii. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do regeneracji baterii i modyfikacji parametrów w pamięci 24c046.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA