Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie głośniki? Dwie kolumny dwudrożne.

Jaceksd70 04 May 2007 18:19 2520 6
    Jaceksd70
    Level 16  
    Witam
    [Nie wiedzialem do jakiego dzialu zamiescic ten post wiec prosze o wyrozumialosc.]
    Mam zamiar zrobic dwie kolumny glosnikowe dwudrozne i zastanawiam sie jakich uzyc glosnikow niskotonowych. Zalezalo by mi na tym aby glosnik mial 20cm srednicy. Poniewaz nie mam duzych funduszy cena graniczna jednego glosnika to max 50zl. Wiem ze bedzie trudno cos wybrac za taka cene ale w kazdym razie prosze o propozycje.
    Pozdrawiam
    Jaceksd70
    Level 16  
    Przewaznie slucham techno gdzie potrzebuje niskiego basu.Pokuj mam maly ok. 10m2. Mam takie pytanie czy zamiast sredniotonowego moge kupic wysokotonowy??
    czajkagor
    Level 14  
    Tak tylko z STX-a możesz coś wybrać. Możesz zrobić kolumnę dwudrożną stosyjąc nisko i wysokotonowy głośnik. Ale do tego potrzebujesz jeszcze zwrotnicę, no przynajmniej jeden kondensator do obcięcia niskich częstotliwości na wysokotonowym.
    Jaceksd70
    Level 16  
    Jutro pojade do sklepu zobaczyc ile kosztuja takie stx. A fajny daja bass te GDN-20-80-4-SC ??

Dodano po 26 [sekundy]:

Ma je ktos w domu?
    wiewior_kg
    Level 26  
    W tych stx gdn 20-80 membrany ważą tonę przez co mają mały spl i zamulony bas. Do nich jedynie obudowa zamknięta. Ja bym polecił zbudowanie dwoch satelit na gdn gdn 18-120-6-sw. Maja spl na poziomie 89db i lepsze pasmo (wyżej ciągną). Do tego możesz dać od biedy GDWT 9-150 i do techna wystarczy. Na brak basu nie będziesz w takim pomieszczeniu nażekał ;) Myslę, że obudowa 20 litrow strojona na 45Hz powinna byc ok :)
    A jeżeli będzie Ci go brakowało to wtedy możesz dorobić jakiegoś suba rownież na stx lub możesz zdecydować się na coś lepszego i będzie gites :D. Pozdrawiam.
    kamil_papa
    Level 13  
    Ja bym Ci poleci tak jak przedmówca gdn`a 18-120-6-sw, jest to dobry glośniczek. Ostatnio robilem kumplowi kolumienki na tym przetworniku i powiem że basu jest pod dostatkiem. Na wysokie tony polecam Visaton`a SC-10. Ta konstrukcja byla wielokrotnie omawiana na forum :)