logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekka dystrybucja Linux Live CD do odczytu kart MMC na starym PC (466MHz, 192MB RAM)

grubass 04 Maj 2007 22:37 3017 20
REKLAMA
  • #1 3849536
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam poszukuje Linuxa musi to być LIVE CD (nie DVD). Komp będzie stał bez dysku. Musi móc jeszcze odczytywać karty mmc z czytnika bez problemu. Będzie on po to abym włożył czytnik z kartą i mógł widzieć zdjęcia z karty na monitorku nic więcej ma nie robić.
    Komp będzie miał nie najlepsza konfiguracje:
    466 celerom
    192ramu
    gf2mx
    cd rom
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3849581
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Na linuxach się nie znam, ale na celeronie 400, 128MB RAM Nvidia Vanta odpalałem Knoppix-a live CD i wydaje mi się, że powinien dać radę odczytać kartę ;)
  • #3 3849711
    grubass
    Poziom 19  
    Bede próbować tego co ty proponujesz chyba ze ktoś da jakies pewniejsze opcje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3850046
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    wpisz leniu w Google - Linux LIVE i poczytaj :!:

na forum temat te zbył wałkowany

ruszy ( i będzie żwawy ) praktycznie każdy Live - wystarczy wybrać lżejsze środowisko niż KDE czy GNOME
  • Pomocny post
    #6 3850100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3850853
    jackotrue
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    DSL albo Knoppix.
  • #8 3851714
    grubass
    Poziom 19  
    NIe leniu tylko laiku:P Laiku dlatego że nie potrafie nic na linuxie zainstalować... I jak włoże karte ma po prostu ją czytać. Bez żadnych instalacji;-)
  • #9 3856756
    grubass
    Poziom 19  
    Linuxa na Live Cd to sobie bez problemu. Tylko musi być prosty w obsludze i bez problemu czytać mi czytnik kart.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3857004
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    a co to za czytnik w laptopie czy jakis dokupywany(ala z allegro)? bo mysle choc moge sie mylic ze obsluga czytnika kart nie jest wkompilowywana w jajo linuxa i co najmniej bedziesz mial problem (choc nie mialem takiej potrzeby do tad bawic sie kartami pamieci pod lin a tymbardziej w wersji Live ) i bedziesz musial odszukac na necie/badz na plycie driver-ow do obslugi urzadzenia tu masz przykladowy link jak to ktos zrobil

http://www.dilnetpc.com/mHT9200-25.pdf

co do przegladania zdjec to wystarczy jakis prosty XV pod np fluxem

PS. jak mowisz ze jestes laikiem to ostrzegam ze to nie takie PlugandPlay :!:
  • Pomocny post
    #11 3857020
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    Cytat:
    mysle choc moge sie mylic ze obsluga czytnika kart nie jest wkompilowywana w jajo

nie wiem jak w innych distro ale w mandrivie jest
  • #13 3857522
    grubass
    Poziom 19  
    Zassałem linuxa z tąd www.cdlinux.pl nie dał rady czytnikowi. Czytnik jest kupiony na allegro taki najzwyklejszy tylko do mmc. Ciągnę teraz Mandriva Linux 2007 Spring One i586. Kolega wyżej pisał że obsługuje karty mmc bez problemu zobaczymy. Komp ma stać w garażu mój ojciec ma na nim zyrkać na zdjęcia rozbieranych aut aby je móc złożyć. To musi być mega proste żeby on sobie z tym poradził. Jakbym miał dysk to bym mu wgrał winde ale takowego nie mam.
  • Pomocny post
    #14 3857554
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6511
    Mam czytnik MMC/SD który jest widziany jako USB Mass Storage Device (Pendrive) i z nim nie ma problemów w Linuksach, jako "lekką" dystrybucję LiveCD polecam Slax - to czeska dystrybucja bazująca na Slackware, jako interfejs graficzny ma odchudzone KDE choć są różne podwersje. Można go zainstalować na dysku a może chodzić z płyty mini-CD (180MB) i ew. zapisywać konfigurację na dyskietce. Zaskakująco dobrze chodzi jako LiveCD na komputerach z małą ilością RAMu.

http://www.slax.org/?lang=pl
  • #15 3858023
    grubass
    Poziom 19  
    Jakbym mógł zapisac konfiguracje na dyskietce żeby staruszek mógł do minimum ograniczyć wysiłek umysłowy byłoby bosko. Najpierw poczekam na Mandrive aż sie dociągnie i zobacze jak to na nim wygląda.
  • #16 3858061
    tzok
    Mandriva to kolos, ona do normalnej pracy (z dysku z plikiem wymiany) wymaga przynajmniej 256MB RAM, a jako LiveCD bez dysku to się najpewniej nawet nie uruchomi na kompie ze 196MB RAM...
  • #17 3858318
    Oberon
    Poziom 15  
    grubass napisał:
    Jakbym mógł zapisac konfiguracje na dyskietce żeby staruszek mógł do minimum ograniczyć wysiłek umysłowy byłoby bosko

Ze tak zapytam co stoi na przeszkodzie kupic dysk uzywke za pare zlotych nie musi byc wielki tylko zeby base system zainstalowac i X no i przegladarke z lib-ami i bedziesz mial po problemie
  • #18 3858714
    grubass
    Poziom 19  
    Chciałem to załatwić bez dysku. Nie masz tak czasami ze chcesz i juz;-)
  • #19 3859029
    Oberon
    Poziom 15  
    no ok ale ja widze conajmniej 2 minusy przemawiajace za dyskowa wersja(jezeli juz tak chcesz linuxa):

- osoba obslugujaca ten system jest niedoswiadczona wiec jesli (patrz 2 minus) to moga byc problemy

- Livecd bedzie dlugo startowac(bo bedzie wykrywal kolejno urzadzenia i dodatkowo ladowal do pamieci) i za kazdym razem bedzie trzeba prawdopodobnie podmontowywac (jesli nie ladowac modul obdlugi) urzadzenie bo system po wylaczeniu zasilania zniknie :idea:

ja z liveCd korzystam jedynie w celach rescue badz jakichs testow.. na sprzecie-(takim testowalem) Cel 300 i 128Mb ram to nie byla zbytnio przyjemna praca i na dluzsza mete moze byc wkurzajace ale to sie przekonasz sam ;]

czolem
    Oberon
  • #20 3860381
    tzok
    Slax startuje szybko i można go w razie potrzeby zainstalować na 2GB dysku... wtedy startuje jeszcze szybciej no i jeszcze SWAP mu się zmieści.
  • #21 3861081
    grubass
    Poziom 19  
    Slax okazał sie idealny. Ładuje sie długo ale żeby go załadować nie potrzeba nic oprucz znajomości loginu, hasła i komendy startx. Czytnik kart instaluje się automatycznie więc to jest to o co mi chodziło dziękuję bardzo wszystkim zainteresowanym moim problemem.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano lekkiej dystrybucji Linux Live CD, działającej na starym komputerze z procesorem 466 MHz, 192 MB RAM, kartą graficzną GF2MX i napędem CD-ROM, bez dysku twardego, do prostego odczytu kart MMC z czytnika i wyświetlania zdjęć. Proponowano dystrybucje takie jak Knoppix, Damn Small Linux (DSL), CDlinux, Mandriva Linux 2007 Spring One, Ubuntu 7.04 oraz Slax. Mandriva wymagała jednak więcej pamięci RAM i mogła nie uruchomić się na tak słabym sprzęcie. Slax, oparty na Slackware, z odchudzonym KDE, dostępny na mini-CD (180 MB), okazał się najlepszym rozwiązaniem – automatycznie wykrywał czytnik kart MMC, umożliwiał prostą obsługę i możliwość zapisu konfiguracji na dyskietce, co ułatwiało użytkowanie osobom niedoświadczonym. Dyskusja podkreślała trudności z obsługą czytników kart MMC w Linux Live CD oraz zalety i wady pracy bez dysku twardego, zwłaszcza przy ograniczonej pamięci RAM i niskiej wydajności sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA