logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwomechanizmy – budowa, zasada działania, parametry i zastosowania do referatu

Biniu17 05 Maj 2007 13:00 10176 5
REKLAMA
  • #1 3850843
    Biniu17
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    potrzebuje informacji na temat serwomechanizmow, takich jak budowa, zasada dzialania, wlasniwosci, parametry itd. Potrzebne mi sa bo musze zrobic referat do szkoly, a w necie juz dosc dlugo szukam i nic specjalnego nie moge znalesc.
  • REKLAMA
  • #2 3851191
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Biniu17 napisał:
    a w necie juz dosc dlugo szukam i nic specjalnego nie moge znalesc.

Znalazłem to w minute
    To tylko 2 pierwsze linki z listy na googlach a jest tego dużo więcej

Tutaj masz ogólnie co to jest serwo w automatyce

http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwomechanizm

A tutaj masz dokładnie opisane serwo modelarskie

http://www.henryk.mbapp.com/servo/servo.html

To tylko 2 pierwsze linki z listy na googlach a jest tego dużo więcej
  • REKLAMA
  • #3 3861847
    Biniu17
    Poziom 11  
    dobra to też znalazlem ale to sa serwomechanizmy modelarskie, a mi sa potrzebne serwomechanizmy uzywane w odtwaraczu cd tj. układ regulacji ostrości, układ regulacji obrotów, układ regulacji przesuwu i układ śledzenia ścieżki.
  • REKLAMA
  • #4 3861923
    ducker1
    Poziom 26  
    Dobrze że powiedziałeś że chodzi o CD. Bo wiesz wróżki juz odleciały z forum bo miały za dużo roboty :D

Tym wszystkim co napisałeś zajmuje sie jeden driver 5cio kanałowy, chyba ze chodzi o serwa analogowe to jest to dużo bardziej skomplikowana sprawa
  • REKLAMA
  • #5 3862141
    Biniu17
    Poziom 11  
    a moglbys cos przydatnego polecic lub podac??

Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

a może masz cos na temat tego drivera??
  • #6 3864266
    ducker1
    Poziom 26  
    Tu masz przykładową aplikacje układu ba6795
    Tam masz szczegółowo opisane wszystkie parametry, opis wyprowadzeń itp
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Rohm/ba6795fp.pdf

A teraz postaram ci sie to jakoś po chłopsku wytłumaczyć.

Driver steruje 3 silnikami i dwiema cewkami
    Silnik do obrotu płyty, do przesuwanie całej głowicy laserowej i do wysuwania tacki.
    Cewki są do poruszania soczewką, Tracking służy do śledzenia ścieżki (porusza cewkę na boki) a fockus to ogniskowanie wiązki na płycie (podnoszenie soczewką w gorę i dół)

Po włożeniu płyty driver podnosi soczewkę najpierw max w góre a potem max w dół aby się odpowiednio skalibrować, potem tak steruje soczewką aby zogniskować wiązkę na płycie (fockus).
    Gdy już zobaczy płytę szuka pierwszej ścieżki, tzw intro na którym są zapisane informacje o czasie, ilości utworów itp. i śledzi ja i i kolejne scieżki przy pomocy trackingu, gdy coczewka wychyli się maksymalnie np w prawo wtedy cała głowica jest przesuwana odrobinę w lewo i soczewka idzie maks w lewo aby potem znowu malutkimi kroczkami przesuwać sie w prawo śledząc ścieżke

Laser cały czas "gada" z procesorem który z kolei przesyła informacje do drivera co ma zrobić, czy przesunąć całą głowice czy tylko minimalnie "dygnać" soczewką.

W miarę zbliżania sie głowicy do krawędzi płyty driver zmniejsza prędkość obracania płyta.

To tak pokrótce i bardzo ogólnie wyjaśnione, a jeśli chcesz dowiedzieć sie coś o analogowych serwach to życzę powodzenia i wytrwałości bo nie jest to proste.

Mam nadzieje ze pomogłem.

Pozdrawiam Damian
REKLAMA