logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie trwałe gwizdki do kolumn Altus 140? Częste problemy z czeszczeniem

bambi13 05 Maj 2007 14:38 2222 4
REKLAMA
  • #1 3851198
    bambi13
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Od pół roku posiadam kolumny altus 140 i wzm. diora ws442 przez te pół roku miałem z tym sprzętem około 10problemów. Ale przejdźmy do rzeczy.
    Ostatnio naprawiłem gwizdek w lewej kolumnie i gra czysto i wszystko jest ok. No ale dosć długo słuchałem na nich głośno i co, gwizdek zaczoł czeszczeć przy basie :/. Ja nie rozumiem kolumny chyba po to są żeby głośno grać jeszcze takie duże:|. I powiem szczerze że mam już dość problemów i zmieniana cewek w tonshitowskich gwizdkach :D. Chciałbym odłozyć troche kasy na pożądne gwizdki takie co potrafią grać a nie czeszczeć :). Co polecacie a może jakieś lepsze cewki i membramy w tych?

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3853126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3853210
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Przyłączam sie do kolegi barthezz, spik polish? bo ja nie wiem co czeszczy, i jak sam autor postu napisał "cewek w tonSHITowskich gwizdkach", znaczy sie że są g....?
  • #5 3853731
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    kiedyś miałem zestaw altus 70 na "tosce"303, do tego obowiązkowo korektor i cd. Ustawiałem to tak jak większość "disco małolatów" basy tak coby nie charczały a soprany na maksa.Gwizdki wymieniałem co tydzień (jak wolumen był). Przyszedł starszy i mądrzejszy kolega, pożyczył mi dobry wzmacniacz o mocy coś koło 100w na kanał, wywalił korektor ustawił na swoje ucho parametry korekcjii i: moje małe 70 dostawały pełną moc prawie 100 w na jedna i nic się nie paliło! Teraz już wiem że głośnik potrzebuje sinusa a nie prawie prostokąta. Jednym słowem mocniejszy wzmacniacz+rozwaga w kręceniu potencjometrami= dłuższe życie głośników
REKLAMA