logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie tranzystora do zabawki, jaki kupić ?

mens0n 05 Maj 2007 18:20 2929 18
  • #1 3851860
    mens0n
    Poziom 2  
    Witam mam zabawkę ASG taki pistolecik na kulki. Jest on elektryczny, pociągnięcie za spust powoduje załączenie styków oraz zasilania bezpośrednio z akumulatorka na silnik. Te styki dość szybko sie przepalają i myślę że fajnie by było włączyć w obwód tranzystor tylko jaki i jak :) Mam miernik mogę pomierzyć jakieś dane. Bateria ma 8,4 V 1200mah. zmierzyłem ile amper pobiera silnik i na mierniku pokazało mi 15 A.

Więc kupiłem tranzystor i dwa rezystorki: tranzystor MOSFET typu N : STP30NE06 ma 30A i 60V oraz rezystorki : 300 ohm i 10000 ohm.

Tak podpiołem ten trazystor i poleciał dymek i przysmażyłem baterie ...
    http://img58.imageshack.us/img58/8561/instalacjazmosfet1fw.jpg

Co jest nie tak ? Proszę o pomoc.

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "Schematu/instrukcji/artykułu".

• #2 3851920
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Napisz który dokładnie element uległ zniszczeniu. Jeśli wszystko podłączyłes tak jak na schemacie to baterii na pewno nie mogło sie nic stać.
  • #3 3852104
    mens0n
    Poziom 2  
    sprawdzałem obwód bez podłączonego obciązenia silnika i wszystko chodziło super jak podpiołem silnik do zębatek i sprężyny czyli obciążyłem go to jak nacisnołem spust to słyszałem jakby silnik chciał ruszyć takie tykanie jak przytrzymałem dłużej poleciał dym z tranzystora i zwarł mi + z -

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Doszedłem do wniosku że chwilowe złe połączenie spowodowało uszkodzenie tranzystora tzn. zamiast na tak jak na schemacie do S podłączyć baterie podpiołem silnik a tam gdzie D podpiołem baterie. Mogło to uszkodzić tranzystor ?
  • #4 3852840
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Znaczy sie polaryzacja była taka sama jak na schemacie tylko silnik dałeś za źródło a nie przed drenem?
    W takich układach daje sie diode równolegle podłączoną do silnika. Dioda taka chroni tranzystor przed przepięciem które może wystąpić podczas włączania i wyłącznia silnika.
  • #5 3852995
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam.
    Przeanalizuj co napisałeś: Mam miernik mogę pomierzyć jakieś dane. Bateria ma 8,4 V 1200mah. zmierzyłem ile amper pobiera silnik i na mierniku pokazało mi 15 A.-jeżeli to prawda to zmień miernik.Jak to możliwe że przy bateri 1200mah silnik pobiera 15A?.
  • #6 3853131
    ja_dzik
    Poziom 18  
    marcin_211 ta bateria to pewnie pakiet jakiś akumulatorków, a pakiety o takich pojemnosciach mogą dawać duzo większy prąd . Widziałem pakiety o takich pojemnościach których prąd rozładowania wynosi do 35A, oraz silniki modelarski które mogą pobierać 85A a nawet i wiecej. Wiec to iż ten silnik pobiera 15A to nic nadzwyczajnego i raczej kolega mens0n nie musi zmieniac miernika. Zamiast oceniać sprzęt i wiarygodność pomiarów mens0n'a lepiej spróbuj mu pomóc.
  • #7 3853282
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    mens0n napisał:

Doszedłem do wniosku że chwilowe złe połączenie spowodowało uszkodzenie tranzystora tzn. zamiast na tak jak na schemacie do S podłączyć baterie podpiołem silnik a tam gdzie D podpiołem baterie. Mogło to uszkodzić tranzystor ?

Mogło, ponieważ w strukturze tego tranzystora jest zawarta dioda, która podczas normalnej pracy jest spolaryzowana zaporowo. W momencie gdy zamieniłeś miejscami baterię z silnikiem, spolaryzowałeś ją w kierunku przewodzenia, nie dam sobie głowy uciąć, że ona wytrzymuje taki prąd :), poza tym sam tranzystor został "dziwnie" spolaryzowany, ponieważ w normalnych warunkach napięcie przykłada się pomiędzy bramkę, a źródło.

Wymień tranzystor i na początek sprawdź działanie układu z jakimś mniej prądożernym silnikiem (lub żarówką).

Pozdrawiam
  • #8 3853580
    mens0n
    Poziom 2  
    Bateria jest niklowo-kadmowa zbudowana z 7 ogniw SANYO. Sprobuje jeszcze raz na jakiejś żarówce. Dziękuje że pomagacie :D
  • #9 3854418
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Artur k. bardzo dobrze ze nie dasz sobie głowy uciąć ponieważ ta dioda (jesli dobrze wyczytałem z noty) wytrzymuje 4.5A więc mogła ulec uszkodzeniu. Ale czemu mówisz że jest źle spolaryzowana przecież według schematu jest własnie spolaryzowana tak jak mówisz? Może to ja źle widze :D
  • #10 3854905
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    Na schemacie jest spolaryzowana poprawnie, ale kolega zamienił miejscami silnik i baterię, a wtedy była spolaryzowana w kierunku przewodzenia.

Nie czytałem szczegółowo not katalogowych ale jeśli jest tak jak mówisz 4.5A to nic dziwnego, że ją szlag trafił.

Pozdrawiam
  • #11 3855623
    flashrider1989
    Poziom 17  
    A może by tak spróbować z tyrystorem?? One wytrzymują bez problemu takie prądy.
  • #12 3855713
    ja_dzik
    Poziom 18  
    A czy kolega flashrider1989 wie jak działa tyrystor? Jak raz włączy silnik to bedzie sie krecił aż padnie bateria.
  • #13 3856006
    flashrider1989
    Poziom 17  
    Na 100% nie jestem pewien ale wydaje mi się że tyrystor przewodzi gdy do bramki podamy napięcie , gdy napięcia tego niema tyrystor nie przewodzi . Jeżeli mam racje to schemat powinien zadziałać , jeżeli się mylę to powiedzcie , w końcu jeszcze się uczę ;)
    Załączniki:
    • Podłączenie tranzystora do zabawki, jaki kupić ? tyrystor.JPG (4.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3856249
    ja_dzik
    Poziom 18  
    A z tego co mi wiadomo to po podaniu napięcia na bramke, tyrystor tak długo przewodzi (mimo iż na bramce niema już napięcia) aż napięcie pomiedzy anodą i katodą nie spadnie do pewnego poziomu. W praktyce to by wyglądało tak ze jak by włączył silnik to tak długo by płyną przez niego prąd aż bateria by sie w końcu kompletnie rozładowała do takiego napięcia ze uległa by trwałemu uszkodzeniu.
  • #15 3856267
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Tyrystor ma takie coś jak prąd podtrzymania czy jakoś tak więc naciśniesz przycisk to włączysz silnik aż nie padnie bateria :p
  • #16 3856270
    Tyrystor
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jeśli wywoła się przepływ chociaż niewielkiego prądu między bramką a katodą to tyrystor zacznie przewodzić i bedzie przewodził aż prąd przez niego przepływające nie spadnie poniżej pewnej wartości. Czyli po naciśnięciu spustu silnik by się kręcił aż do całkowitego wyładowania baterii.
  • #17 3856636
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    mens0n- jak naprawdę włączyłeś nie ustalimy ale skoro padł mosfet 30A na baterii 1,2Ah to wiadomo że był podłączony na nią bezpośrednio bo cudów nie ma. Również te 15A mogło się pojawić tylko w sytuacji tzw. pomiaru prądu w akumulatorze :) . Czyli doszło do tragedii która nie ma prawa się zdarzyć ale zdarza się regularnie i dlatego strażacy mają robotę :) . Załóż nowy mosfet DOBRZE/IRFZ44/, odpuść tyrystor i ciesz się zabawką !
  • #18 3875145
    mens0n
    Poziom 2  
    Dzisiaj kupiłem nowy tranzystor mocniejszy i chodzi co ciekawsze taka bateria pali tranzystory 30A ... (stwierdzam to po tym że kolega też kupił 30A i mu sie zdymił). Kupiłem 60A i cieka jak maszynka do mięsa :D troszkę sie grzał więc malutki radiatorek dałem i robie furore tym sprzęciskiem :D

Wielkie dzięki za pomoc.
  • #19 3875402
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    pewnie przy rozruchu silnik ciągnął ponad 30A
    (w końcu w broni ASG silniki pracują pod duzym oporem :P )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia tranzystora MOSFET typu N (STP30NE06) do elektrycznej zabawki ASG zasilanej baterią 8,4 V 1200 mAh. Silnik pobierał prąd rzędu 15 A, co jest możliwe przy pakietach niklowo-kadmowych. Nieprawidłowe podłączenie tranzystora, polegające na zamianie miejscami silnika i baterii względem źródła i drenu, spowodowało uszkodzenie tranzystora i przegrzanie baterii. Wskazano, że w układzie należy stosować diodę zabezpieczającą równolegle do silnika, chroniącą tranzystor przed przepięciami indukcyjnymi. Dyskutowano również o nieodpowiedniości tyrystora do tego zastosowania, gdyż po załączeniu przewodziłby stale, co jest niepożądane. Zalecano wymianę tranzystora na mocniejszy model (np. IRFZ44) oraz stosowanie radiatora dla odprowadzania ciepła. Ostatecznie zastosowanie tranzystora o wyższej obciążalności prądowej (60 A) wraz z radiatorem pozwoliło na poprawne działanie układu bez uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA