logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II 1.2 D7F 98r - brak sterowania silnikiem krokowym i wentylatorem

vampire 06 Maj 2007 15:02 6566 4
REKLAMA
  • #1 3854656
    vampire
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Samochód Renault Clio II 98r silnik 1,2 typ D7F sterowny przez sterownik Sagem Safir2 (35pin) auto bez centralnego zamka.
    Objawy :
    1.Brak sterowania silnikiem krokowym wolnych obrotów.
    2.Prawdopodobnie nie steruje także wentylatorem
    ("prawdopodobnie" bo do wrzenia go nie grzałem ale przy sporo nagrzanym silniku się nie uruchamia).
    3.Świeci się lampka od wtrysku.

Byłem w ASO Renault nie udało się im nawiązać połączenia (Clip i jakaś waliza) - wzięli tylko 10zł, wiec nie wyklinam. Miejscowy "fachmen" napsuł nerwów i próbował za fuszerę wyłudzić sporą sumkę :cry: . Wreszcie trzeci warsztat oddalony o 100km - połączenie Clipem nawiązane ale BRAK BŁĘDÓW a lampka świeci :?: Ponadto są dwa działające kluczyki a zarejestrowany w sterowniku jest jeden. Gościu stwierdził, że to UCH.
    I teraz nachodzą mnie wątpliwości czy przy nieprawidłowych danych (lub ich braku) z UCH do sterownika mogą występować takie objawy, przecież jeśli dobrze wywnioskowałem z oryginalnych manuali ("Dialogys" po francusku) to w sterowniku powinny być błędy związane z linią immo. Czy samochód wogóle by zapalił w takim przypadku? Ponadto kontrolka od immo gaśnie po uruchomieniu silnika. Mam okazję kupić taki sterownik ale nie jestem pewien czy to faktycznie wina sterownika czy może jednak UCH? Czy jeśli kupię sterownik to kto i za ile jest mi go w stanie wyczyścic ? Jeśli bym się zdecydował na całkowite usunięcie immo to jakie wiążą się z tym konsekwencje (świecenie kontrolek, błędy itp). Czy przywrócenie sterownika do stanu fabrycznego (wyczyszczenie) i przerwanie połączenia pomiędzy nim a UCH jest równoznaczne z wyłączeniem immo jeśli nie to czy sterownik z wyciętym immo wymaga jakiejkolwiek komunikacji na tej linii? Czy to działa , moze ktoś tak robi http://moto.allegro.pl/item189056405_renault_decoding_tool.html ?
  • REKLAMA
  • #2 3855030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3855278
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    vampire zmień fachowców bo jak narazie to byłeś u paru tumanów co nie mają pojęcia o tych samochodach....
  • REKLAMA
  • #4 3855657
    vampire
    Poziom 13  
    elektrit napisał:

Jeżeli jest źle usunięte immo, mogą wystąpic objawy jak te przytoczone, sam w to wpadłem raz.

Sterownik wygląda na nieruszany - zalewa cała , nie pruta. Choć o ile pamiętam jak był wyciągnięty to jest kwadratowe ciemniejsze miejsce ok 1,5x1,5 cm wyglądające jakby coś od środka się grzało (jakiś chip).

bohun555 napisał:
    vampire zmień fachowców bo jak narazie to byłeś u paru tumanów co nie mają pojęcia o tych samochodach....

Zdaję sobie z tego sprawę ale w okolicy "pustynia".

Samochód był niestety w takim stanie kupiony więc ciężko stwierdzić czy ktoś coś przy nim robił (raczej nic nie widać). Auto bezwypadkowe i b.mało zużyte (szkoda dać jakiemuś patafianowi by go "przerył"). We wtyczce idącej do krokowego brak jakiegokolwiek napięcia sterującego. Na ciepło nie gaśnie ale śruba przy przepustnicy wygląda na mocno wkręconą. Czujnik temperatury OK.
    Proszę o opinię czy podstawienie innego sterownika może w tym wypadku pomóc - może być z wyciętym immo jeśli jedyną nieprawidłowością w tym przypadku będzie miganie lampki od immo ( z tym sobie poradzę).
    Może ktoś zna jakieś sensowne warsztaty znające się na tej marce z Opolskiego, Wrocławia ewentualnie Śląska ? -chodzi o elektronikę .
    Dla porządku podaję oznaczenia na sterowniku 7700112763 ; HOM 7700868294 .
  • #5 4114027
    vampire
    Poziom 13  
    Pomogła wymiana sterownika.
    Przyjrzałem sie dokładniej staremu, brak śladów działania wysokiej temperatury.
    Temat zamykam.
REKLAMA