logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile zwojów na uzwojenie pierwotne i wtórne transformatora do spawarki?

slaszek540 06 Maj 2007 15:24 5956 6
REKLAMA
  • #1 3854749
    slaszek540
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam gorącą prośbę- mam rdzeń z blach trafo. Jego wymiary to 70 cm kw a wymiar zewnętrzny to kwadrat o boku 31 cm. Mam drut miedz 8 mm kw. Proszę mi obliczyć ile zwoi muszę nawinąć na uzwojenie wtórne a ile na pierwotne. Jaką grubość drutu musi mieć uzwojenie wtórne jeślibym założył prąd spawania na 200A
  • REKLAMA
  • #2 3855928
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam
    Na ten temat było bardzo wiele wypowiedzi,wystarczy wpisać kluczowe słowa.Poza tym,sam wzór na obliczanie ilości zwoi będzie tylko przybliżony,ponieważ nie znamy stałej magnetycznej blach z których jest złożony rdzeń twojego transformatora.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3856733
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Można tak
    45:70=0.64*380=243-5%=230zwoi na pierwotne
    0,64*65V=41,6+5%=44zwoje na wtórnym dla rdzenia z blach (nie zwijanego)
    grubość na wtórnym 35-50kwadrat miedzi
    ale to nie wszystko , ważne jest rozmieszczenie uzwojeń .....
  • REKLAMA
  • #4 3868682
    slaszek540
    Poziom 11  
    Jaki będzie efekt spawania gdy na wtórnym będzie drut tylko 23 mm kw.
  • #5 3871435
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Będzie szybciej się nagrzewał , a na jakość spawanie nie będzie miał wpływu . Ale zawsze jest lepiej gdy zastosujemy również wentylator do chłodzenia transformatora . Przy prądzie 200A i wyspawaniu trzech elektrod uzwojenie wtórne będzie bardzo wyraźnie ciepłe .
  • REKLAMA
  • #6 4323036
    slaszek540
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Po nawinięciu spawarki stosownie do podanego wzoru naprawdę sie powiodło. Teraz chcę przerobić na DC tylko nie wiem jakie powinny być oznaczenia (symbole) na diodach 250 A. Jeżeli ktoś może to proszę o informacje.
    Pozdrawiam.
  • #7 4333048
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Sposób w podłączone będą diody w mostku uzależniony jest od typu diod .Mogą być diody o różnej polaryzacji.Podaj typ diod .A nie zapomnij o zamontowaniu ich na odpowiednio dużych radiatorach oraz wychłodzeniu całości wentylatorem o odpowiedniej wydajności powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia liczby zwojów uzwojenia pierwotnego i wtórnego transformatora do spawarki na rdzeniu o wymiarach 70 cm² i boku 31 cm, z użyciem drutu miedzianego 8 mm². Podano przybliżone wyliczenia: około 230 zwojów na uzwojenie pierwotne oraz 44 zwoje na wtórne, przy założeniu napięcia 65 V i rdzenia z blach nierozwijanych. Zalecana grubość drutu na uzwojenie wtórne to 35-50 mm², aby przy prądzie spawania 200 A uniknąć nadmiernego nagrzewania. Wskazano, że mniejszy przekrój drutu wtórnego (np. 23 mm²) powoduje szybsze nagrzewanie, co nie wpływa negatywnie na jakość spawania, ale wymaga dodatkowego chłodzenia, np. wentylatorem. W dalszej części poruszono temat doboru diod prostowniczych 250 A do przeróbki spawarki na prąd stały (DC), podkreślając konieczność stosowania radiatorów i odpowiedniego chłodzenia. Dobór diod i ich polaryzacja zależą od typu zastosowanych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA