logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile zwoi nawinąć na pierwotne uzwojenie spawarki?

SiwyPRO 30 Sty 2007 22:09 4372 19
REKLAMA
  • #1 3508798
    SiwyPRO
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ten rdzeń ma mieć zastosowanie do spawarki.
    Myślałem aby pierwotne uzwojenie nawinąć 1m2 lub1,5m2 co wy na to? możecie mi jakoś pomóc ile zwoi?
    Załączniki:
    • Ile zwoi nawinąć na pierwotne uzwojenie spawarki? rdze__2358.jpg (28.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3508874
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektroda.pl
  • #3 3543221
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Do obliczenia ilości zwojów potrzebny jest przekrój rdzenia w tym wypadku 7 cm x grubość pakietu rdzenia .Pzekrój drutu można wyliczyć znając napięcie zasilania i moc ewentualnie prąd płynący w uzwojeniu .Podany przez Ciebie przekrój 1 czy 1,5 myślę ze chodzi o mm2 jest wg mnie za mały do spawarki na tak dużym rdzeniu .Proponuję uzupełnić dane które wymieniłem bo jest za mało informacji.
  • #4 3543259
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Jak się taki rdzeń składa skoro z przodu ma 35cm a z tyłu 40cm.Patrzę na niego i zaczynam dostawać oczopląsu.Te 7cm dwa razy opisuje ten sam wymiar natomiast podstawowych wymiarów NIE MA.Gdzie są wymiary okna?Po uzupełnieniu i sprostowaniu może ktoś bez wstępującej "pląsawicy" się odezwie. pozdrawiam.mon
  • #5 3544708
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Podejrzewam, że ten, który narysował ten rysunek rdzenia to.......? A być może posiada rdzeń stożkowy(lub ostrosłupowy).
    Z tego rysunku w żaden sposób nie można wyliczyć maksymalnej mocy transformatora, a tymbardziej wyliczyć jego uzwojenie.
  • #6 3545409
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Można wyliczyc ilośc zwojów na volt bez rysunku rdzenia. Ja znam takie dane dla blachy krzemowaj (4%) liczy sie to 45/przekrój w cm2. Np dla rdzenia o przekroju kolumny głównej 30 cm2 ilośc jest 1,5 zw/V czyli dla 230V ok 345 zw. Dopuszczalna moc trafa to przekrój w cm2 do kwadratu. Dla 30 cm2 to 900W ale dla pracy ciągłej. Dla dorywczej w spawarce może być nawet 4 kW. Przekrój drutu nawojowego zależy od gęstości prądu i tu przyjmuje sie 2,5 A/mm2. Dla spawarki, praca dorywcza, może być nawet 5 i wiecej A/mm2. Przyjmując moc np. 1500 W to 6A i 1,5 mm2 w zupełności wystarczy (do pracy dorywczej spawarki).
    Podpowiem jeszcze, że po rozebraniu rdzenia niesamowicie ciężko sie go składa i właściwie nigdy sie nie uda tak jak złożyła fabryka. Jest to bardzo istotne dlatego lepiej sie pogodzić z większym nakładem pracy i nawinąć uzwojenie bez rozbierania rdzenia. Uważać aby nie zrobiło sie zwarcie na zdartej izolacji. A jeszcze najlepiej uzbierać 400 zł i kupić spawarkę.
  • REKLAMA
  • #8 3546274
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Aby obliczyć ilość zwoi transfornatora trzeba znać przynajmniej przekrój kolumny środkowej rdzenia. Z tego rysunku nie można tego odczytać. Proponuję, żeby zmierzyć te dwa wymiary, a jeśli kolumna jest w przekroju kwadratu wystarczy podać jeden wymiar. Pozostałe wymiary decydują o długości obwodu magnetycznego, które dla spawarek nie mogą być zbyt krótkie. Ważne - przekrój rdzenia na którym nawinięte są uzwojenia pierwotne i wtórne.
    do Narek 1.
    Obliczenia które podałeś dotyczą najgorszego gatunku blachy krzemowej, obecnie rzadko stosowanej, i raczej dotyczą transformatorów małej mocy. Do większych mocy (przy prawidłowo spakietowanym rdzeniu), używam wspólczynnika 30 ÷ 40 w zależności od materiału i wielkości rdzenia.
  • #9 3548528
    SiwyPRO
    Poziom 11  
    No nie wiem o co wam chodzi skoro nie widzicie zbyt wyraźnie to nie moja wina 40 cm t przekątna tego rdzenia 7x7cm to grubość rdzenia 35 na 21 to boki rdzenia
  • REKLAMA
  • #10 3548836
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    SiwyPRO napisał:
    No nie wiem o co wam chodzi skoro nie widzicie zbyt wyraźnie to nie moja wina

Twoja bo nie umiesz rysować.
    Kogo obchodzi przekątna ?
    Nie podajesz wszystkich wymiarów,
    Codziennie zmieniasz rysunek-potem powiesz że tak było od początku.
    SiwyPRO napisał:

Myślałem aby pierwotne uzwojenie nawinąć 1m2 lub1,5m2

Co to jest "1m2 lub1,5m2" ???

zamiast przeprosić za swoją amatorszczyznę, pyskujesz.
    I co oczekujesz pomocy ?
    Jak jesteś taki mądry to policz sobie sam.
  • #11 3549239
    Narek 1
    Poziom 17  
    SiwyRo nie jesteś w porządku. Narysowałeś niejednoznacznie i masz do ludzi pretensje, że to zauważyli. To prawda, że da sie podac dane nawojowe transformatora nawet bez rysunku ale dla formalności to rysunek powinien być prawidłowy a jak się pomyliłeś to uszy po sobie i normalnie sprostuj.
    Jest wiele tematów na elektrodzie i nie musi sie pisać akurat dla ciebie. Doceń to, że ludzie chcą ci pomóc a nie aby żałowali iż zajęli sie twoim tematem.
  • #12 3549397
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ponieważ ten rysunek wygląda już w miarę poprawnie, domyślam się, że przekrój rdzenia wynosi 7x7 cm, co daje 49 cm2. Przy tym przekroju rdzenia maksymalna moc, jaka może być przenoszona przez ten transformator przy indukcji 10000Gs wynosi ok. 1400 VA(z niedomiarem). Dla tego rdzenia - przy zasilaniu napięciem 230V - na uzwojeniu pierwotnym należy nawinąć 201 do 211 zwoi d.n.e Φ 2 mm dla wykorzystania jego pełnej mocy. Uzwojenie wtórne zależne jest od tego, jakie napięcie spawania chcemy uzyskać. Na ogół jest to ok. 40V, co daje przy tym przekroju rdzenia prąd spawania ok. 35A i ok. 40 zwoi drutem Φ 4,8 mm.
    Pozdrawiam.
  • #13 3550406
    Narek 1
    Poziom 17  
    Coś nie ma szczęścia ten temat. Taki stosunkowo duży rdzeń przeniesie tylko 1,4 kVA? Nie jest ważne ile przeniesie przy 10000Gs tylko ile jest w stanie przenieść wogóle. !,4 kVA to ok 6 A Czyli co? Taki transformator zwarty na wtórnym pobierze tylko 6 A. A jaka to gęstośc prądu w przewodzie? Φ 2 mm to przekrój 3,14 mm2 czyli gęstość prądu 2 A/mm2?
    Na wtórnym 40 V da łuk o natężeniu 35 A? Łuk elektryczny jest nieliniowy napięcie łuku wynosi ok 23 V czyli moc takiej spawarki to ok 800 W. A jekie to elektrody pociągną na takim prądzie? Chyba Φ 1 mm. Jakie rdzenie mają w takim razie małe spawarki domowe, które wymagają zabezpieczenia na pierwotnym 20 A? Ile wtedy ważą?
    Starczy ze mnie w tym temacie. Pozdrawiam.
  • #14 3552649
    SiwyPRO
    Poziom 11  
    Nie staram się nikogo obrażać o rysunek owszem zmieniłem jeżeli wcześniejsza odpowiedz kogoś uraziła to z góry przepraszam.
    A to:
    1m2 lub1,5m2 : znaczy grubość drutu odnosi się to głównie do ponieważ on zadał takie pytanie Tomek665
    PRZEPRASZAM

Ten rdzeń ma pierwotne tak jak widać na zdjęciach ale ta spawarka miała regulacje na pierwotnym na odczepach a teraz będę regulował na BTA41 i tamto mi jest nie potrzebne podłączałem juz te uzwojenia szeregowo ale nic i chciał bym tam to na nowo nawinąć albo tylko dowinąć żeby to działało na międzyfazowe.
    Załączniki:
    • Ile zwoi nawinąć na pierwotne uzwojenie spawarki? Obraz 002.jpg (59.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ile zwoi nawinąć na pierwotne uzwojenie spawarki? Obraz 001.jpg (62.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3553705
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Przy zasilaniu napięciem międzyfazowym 400V należy przy tym rdzeniu na uzwojeniu pierwotnym nawinąć 367 zwoi drutem φ1,6.
    Ostatniego postu od Narek 1komentował nie będę.
    Pozdrawiam.
  • #17 3557535
    Narek 1
    Poziom 17  
    Edwaku jestes fenomenalny. Ustosunkowałem sie do kilku twoich nieprawidłowych danych a ty to tak obruciłeś, że nie warto komentować wytkniętych nieprawidłoości a ten co to wytkną to nie wart zainteresowania. Też bym chciał tak potrafić.
  • #18 3559509
    tgn
    Poziom 11  
    Jaki typ spawarki to ma być?( elektrodowa, migomat czy TIG)
  • REKLAMA
  • #19 3560053
    SiwyPRO
    Poziom 11  
    Spawarka elektrodowa

edwaku pisałeś mi że mam nawinąć 367 zwoi drutem 1,6mm a czy na spawarkę w uzwojeniu pierwotnym to nie będzie za mało. a jakby to nawinąć drutem 2,5mm to ile musze nawinąć na 400V i przy jakiej ilości zrobić sobie odczep na 230V proszę o odpowiedz. Z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia liczby zwojów uzwojenia pierwotnego transformatora spawarki na rdzeniu o przekroju około 7x7 cm (49 cm²). Kluczowe parametry to przekrój rdzenia, napięcie zasilania (230 V lub 400 V międzyfazowe) oraz grubość drutu nawojowego. Przyjmując indukcję magnetyczną około 10000 Gs, dla napięcia 230 V zaleca się nawinięcie około 201-211 zwojów drutem o średnicy 2 mm, co pozwala na moc około 1400 VA (praca ciągła) lub większą moc dorywczą (do 4 kW). Przy zasilaniu 400 V międzyfazowym liczba zwojów powinna wynosić około 367 zwojów drutem 1,6 mm. Gęstość prądu w drucie pierwotnym dla spawarki dorywczej może wynosić 2,5-5 A/mm², co wpływa na dobór przekroju drutu (np. 1,5 mm² do 2,5 mm średnicy). Uzwojenie wtórne zależy od wymaganego napięcia spawania (około 40 V) i prądu (około 35 A), co przekłada się na około 40 zwojów drutem o średnicy około 4,8 mm. Ważne jest, aby rdzeń nie był rozbierany, gdyż trudności w ponownym złożeniu mogą pogorszyć parametry transformatora. Wskazano również, że do precyzyjnych obliczeń konieczne są dokładne wymiary rdzenia, zwłaszcza przekrój kolumny i długość obwodu magnetycznego. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości blachy krzemowej i współczynników obliczeniowych dla różnych materiałów. Autor planuje regulację napięcia na pierwotnym za pomocą tyrystora BTA41 zamiast odczepów. Podano linki do dodatkowych materiałów i wzorów obliczeniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA