logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?

robokop 28 Mar 2008 13:26 12486 21
REKLAMA
  • #1 4964785
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Witam . Ostatnio przytargałem do obejścia rdzenie jak na foto. Przekrój kolumny takiego rdzenia to ok 12x5,5 cm, czyli jak na niewielką spawarkę to wręcz znakomicie. W celu powiększenia okna rdzenia ( dla 4 cewek) mam zamiar wykorzystać część blach z dwu takich rdzeni. Regulacja najbardziej by mi odpowiadała płynna, czyli aby uniknąć elektroniki ( może w przyszłości...) zamierzam zastosować zworę. Jakieś propozycje co do ilości zwojów poszczególnych uzwojeń ?

Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm? Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm? Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?
  • REKLAMA
  • #2 4965596
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Weż współczynnik 45 : przez przekrój rdzenia/ u ciebie wychodzi dość duży...wg. mnie może być mniejszy...ale jeśli potrzebujesz tak dużych prądów.../ = V/zwój i pomnóż przez napięcie np. 230V czyli np.:45:66=0.68x230V= ok 156 zwoi podzielić na dwie cewki=78 zwoi na cewkę pierwotnego.Dla wtórnego ten sam przelicznik: 0.68 x np.65V
  • REKLAMA
  • #3 4965657
    robokop
    Hmmm, tak samo myślałem, zastanawia mnie tylko czy ten transformator zbyt sztywny nie wyjdzie, czy nie lepiej dołożyć troszkę na obu uzwojeniach w granicach 10% ?
  • REKLAMA
  • #4 4966086
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    To czy możesz dołożyć zależy od właściwości samych blach/zawartość krzemu i ...rdzy :D/oraz od wielkości samego okna.Wyciągnij jedną i zegnij czy się łamie po przegięciu 90 stopni,czy trzeba ją przeginać kilka razy...Gdybyś robił na odczepach mógłbyś się martwić o sztywność ale przecież będzie bocznik magnetyczny ,wiec on zadba o miękkość układu..
  • #5 6856622
    robokop
    Zgromadziłem materiały nawojowe - płaskownik miedziany 4x8 mm, drut średnicy ok 3mm (~7mm2). Zastanawiam się czy to nie za małe średnice,zakładając gęstośc prądu na 5A/1mm2 przy polu przekroju rdzenia 66cm2. Co myślicie?
    Druga rzecz, jak zmieni się charakterystyka transformatora przy równoległym połączeniu uzwojeń wtórnych, czy to bezpośrednio, czy prostownikiem dwupołówkowym?
  • #6 6878856
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Co do gęstości prądu- przyjmuje się tak:
    3A/mm² dla DNE Cu (nawojowy)
    4A/mm² dla DNBB Cu (2xbawełna)
    5A/mm² dla izolacji szklanej Cu

Jeśli chodzi o przekroje, to zależy w jakim cyklu ona będzie pracowała, jednak duża część spawarek wykonanych przezemnie nawijana była właśnie takimi płaskownikami (drutami), lub pierwotne płaskownik 6mm w szkle, oraz płaskownik 30mm² również w izolacji szklanej (przekrój rdzenia 60-65). Pracują już kilkanaście lat... :D O ile przy zasilaniu 230V potrzebny jest większy przekrój (pierwotnego), o tyle przy 400V będziesz miał zapas.
    Wtórne- moim zdaniem do użytku domowego wystarczy.

Cytat:
    Druga rzecz, jak zmieni się charakterystyka transformatora przy równoległym połączeniu uzwojeń wtórnych, czy to bezpośrednio, czy prostownikiem dwupołówkowym?

Ale chcesz to nawijać dwoma płaskownikami 32mm² jednocześnie? Ten płaskownik bardzo ciężko się nawija...

Ps. A ile chcesz "wyciągnąć" z tej spawarki (trafo) i w jakim cyklu?
  • #7 6878905
    robokop
    Już nawinięte, uzwojenia będą połączone szeregowo - zastanawiałem się nad równoległym połączeniem cewek uzw. wtórnego, ale okazało się że mam zbyt mało płaskownika. Nawija się go dobrze, kwestia siły w rękach przy układaniu na warstwach. A ile chcę wyciągną? Jak najwięcej, okaże się w przysłowiowym praniu po złożeniu wszystkiego do kupy. Cykl pracy trudny do przewidzenia i określenia, podejrzewam że przy tych przekrojach śmiało można przyjąć jakieś 140A pracy ciągłej, ewentualnie dodatkowy wentylator w obudowie. Ze względu na okres żniwny składanie troszkę mi się przeciąga, ale wrzucę fotki cewek i złożonego transformatora.

:Edit:
    Tak to wygląda. Niestety wyszła drobna "lipa" - okno jest zbyt szerokie, z jednej strony wpływa to nawet korzystnie na właściwości transformatora (większa reaktancja rozproszenia), z drugiej jednak strony komplikuje mechanicznie samą konstrukcją mechaniczną bocznika magnetycznego który miał być tu zaimplementowany. Z tego względu, z racji posiadania przeze mnie sporej ilości diod i tyrystorów - Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?
    oraz radiatorów - Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?
    Zrobię chyba wersję z elektroniczną regulacją prądu, tak że przede mną jeszcze nawijanie dławika. W chwili obecnej zmierzone napięcie wtórne (przy zasilaniu 230V) ok 64V, przy 400V nie mierzone, prąd ani max ani jałowy również nie zmierzony - brak na stanie stosownego sprzętu pomiarowego. W każdym razie z elektrodą 3,2 mm ładnie zapala łuk i wtapia w kilkucentymetrowej grubości żelastwo, niestety po chwili zabezpieczenie domowe S191 C20 mówi dość.
  • #8 6894117
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    Czy śruby skręcające pakiet są izolowane od ceowników ?
  • #9 6894168
    robokop
    Są - tekstolitowe podkładki sprawiają że ceowniki ze śrubami nie tworzą zwartego zwoju, aczkolwiek można indukowane w takim zwoju prądy traktować marginalnie ze względu na fakt iż zwój ten obejmuje obydwa ramiona rdzenia. W czasach szkolnych robiliśmy próby z pomiarem takiego prądu, w przypadku gdy ceowniki dotykają rdzenia i rdzeń jest z nieizolowanych blach, prądy były nie zmierzalne. Prąd jałowy transformatora również nie wykazywał zmian.
  • #10 6894506
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    robokop napisał:
    Są - tekstolitowe podkładki sprawiają że ceowniki ze śrubami nie tworzą zwartego zwoju, aczkolwiek można indukowane w takim zwoju prądy traktować marginalnie ze względu na fakt iż zwój ten obejmuje obydwa ramiona rdzenia.

Witam .
    Zrobiłem już sporo spawarek transformatorowych i nigdy nie stosowałem izolacji . Wcześniej oczywiście zrobiłem stosowne pomiary które wykazały , że stosowanie izolacji praktycznie nic nie daje , szkoda czasu i materiału .
    Piszesz , że chcesz dać sterownik elektroniczny - nauczony smutnym doświadczeniem radzę Ci zrobić sterowanie po stronie wtórnej transformatora . Do tego stosowny dławik i masz spawarkę a właściwie prostownik spawalniczy na długie lata . :D
    Pozdrawiam .
  • #11 6905691
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Witam
    Wg mnie Twój trafo aż się prosi o regulację prądu przez zmianę odległości cewek. Niewielkie przeróbki i zamiast bocznika lub tyrystorów, śruba która będzie przemieszczać cewki jednego z uzwojeń. Kiedyś robiło się tą metodą sporo spawarek. Ze zdjęć wynika, iż cewki na słupach maja trochę luzu i miejsca.
    Pozdrawiam
  • #12 6905736
    robokop
    Za krótki rdzeń, zauważ że cewki są w tej chwili rozsunięte, a prąd i tam mam wystarczający do spawania elektrodą 4mm. Prostownik półsterowany + dławik i będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #13 6907539
    Stary1952
    Poziom 32  
    tob53 napisał:
    Witam
    Wg mnie Twój trafo aż się prosi o regulację prądu przez zmianę odległości cewek. Niewielkie przeróbki i zamiast bocznika lub tyrystorów, śruba która będzie przemieszczać cewki jednego z uzwojeń. Kiedyś robiło się tą metodą sporo spawarek.

Odradzam z dwóch powodów :
    - wykonanie układu mechanicznego jest dosyć kłopotliwe , wymaga solidnych sztywnych konstrukcji , trudno jest się pozbyć drgań ( brzęczenia ) podczas spawania .
    - dalej to jest spawarka a nie prostownik spawalniczy , ten kto spawa to doskonale wie jaka jest pomiędzy nimi różnica :?:
    Pozdrawiam .
  • #15 6907630
    Stary1952
    Poziom 32  
    robokop napisał:
    A uświadom mnie gdzie tu róznica?

Spróbuj pospawać elektrodą zasadową . ?
    Prostownikiem łatwiej kładzie się spoinę nie ma przejścia przez " 0 "
  • #17 6907794
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Stary1952- Istnieją oryginalne spawarki które spawają wspomnianymi elektrodami bez problemu...
  • #18 6907850
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Stary1952 napisał:
    - dalej to jest spawarka a nie prostownik spawalniczy , ten kto spawa to doskonale wie jaka jest pomiędzy nimi różnica

Żeby nie było wątpliwości - spawarki elektrodowe dzielimy na:
    - transformatory spawalnicze (proste jak konstrukcja cepa)
    - przetwornice spawalnicze (wyszły już niemal z użycia)
    - prostowniki spawalnicze (najczęściej 3-fazowe, tyrystorowe)
    - inwertery (najlżejsze i najbardziej zaawansowane technicznie)
    Zwykły transformator - no cóż każdy wie jaki jest - ze względu na prąd przemienny nadaje się tylko do spawania elektrodami rutylowymi...
  • #19 6907892
    Stary1952
    Poziom 32  
    robokop napisał:

:Edit:
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/46_1250264975.jpg]Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?[/url

Widać , że jest wystarczająco dużo miejsca pomiędzy cewkami aby można tam zabudować bocznik magnetyczny tylko tak jak pisałem wcześniej po co . Dysponujesz odpowiednimi elementami , więc będzie prościej i lepiej zrobić tak jak pisałeś wcześniej prostownik półsterowany + dławik .
  • #20 6907905
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    lechoo- Najbardziej podobają mi się :
    - transformatory spawalnicze (proste jak konstrukcja cepa)
    -Zwykły transformator - no cóż każdy wie jaki jest

:D:D
  • #21 6907984
    Stary1952
    Poziom 32  
    Akrzy74 napisał:
    Stary1952- Istnieją oryginalne spawarki które spawają wspomnianymi elektrodami bez problemu...

Nie twierdzę , że nie ma takowych . Żeby była jasność to ja nie jestem spawaczem i na dobrą sprawę umiem posmarkać a nie pospawać . Polegam tylko na opinii prawdziwych spawaczy którzy się moimi urządzeniami posługują . :?:
    Pozdrawiam .
  • #22 8282193
    robokop
    Po dłuższym czasie:
    Transformator i prostownik już w obudowie
    Płytka elektroniki - bez transformatorków impulsowych i układu stabilizacji prądu:
    Transformatorki impulsowe - podwójne dławiki sieciowe wyciągnięte ze starych monitorów:
    Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm? Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?
    Stary1952 napisał:

Nie twierdzę , że nie ma takowych . Żeby była jasność to ja nie jestem spawaczem i na dobrą sprawę umiem posmarkać a nie pospawać . Polegam tylko na opinii prawdziwych spawaczy którzy się moimi urządzeniami posługują . :?:
    Pozdrawiam .

Wiesz, był tu kiedyś ktoś, kto twierdził że do SPB315 dorobił podajnik i wyszedł mu z tego rewelacyjny migomat - co łatwo obalić organoleptycznie.
    EOT. Potrzebuję do schematu Ile zwojów na uzwojenia spawarki 230/400V z rdzeniem 12x5,5 cm?
    Układ stabilizacji prądu, wpinany w okolice U5 - ma ktoś coś gotowego, najlepiej z fabrycznym bocznikiem 600mV ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru ilości zwojów uzwojeń transformatora spawalniczego na rdzeniu o przekroju 12x5,5 cm, zasilanego napięciem 230/400V. Proponowany współczynnik wynosi około 45, co przekłada się na około 78 zwojów na cewkę pierwotną przy 230V. Rozważano możliwość zwiększenia liczby zwojów o około 10% dla poprawy charakterystyki, zależnie od jakości blach rdzenia i wielkości okna. Materiały nawojowe to płaskownik miedziany 4x8 mm oraz drut o średnicy około 3 mm, przy czym zalecana gęstość prądu wynosi od 3 do 5 A/mm² w zależności od izolacji. Uzwojenia wtórne łączone są szeregowo z uwagi na ograniczoną ilość materiału. Dyskutowano także o metodach regulacji prądu spawania, m.in. przez przesuwanie cewek (bocznik magnetyczny) lub zastosowanie prostownika półsterowanego z dławikiem, co jest preferowane ze względu na stabilność i łatwość wykonania. Poruszono temat izolacji śrub mocujących rdzeń, która w praktyce nie wpływa znacząco na prądy wirowe. Wskazano różnice konstrukcyjne i funkcjonalne między transformatorami spawalniczymi a prostownikami i inwerterami, podkreślając, że transformator na prąd przemienny nadaje się głównie do spawania elektrodami rutylowymi. Na zakończenie autor przedstawił zdjęcia zmontowanego transformatora i prostownika oraz poszukuje schematu układu stabilizacji prądu z fabrycznym bocznikiem 600 mV do dalszej elektroniki sterującej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA