logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć wyciąg inwentarski przed przeciążeniem silnika 3-fazowego?

makol5002 07 Maj 2007 19:04 3669 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zabezpieczyć trójfazowy silnik wyciągu przed przeciążeniem i zdalnie go wyłączać po zakleszczeniu listwy zgarniającej?

Najprościej zrób sterowanie na styczniku: odbiornik radiowy niech wyłącza cewkę stycznika, a sam stycznik rozłącza zasilanie silnika; stycznik dobiera się do prądu/mocy silnika [#3867755][#3865580] Do ochrony przed przeciążeniem zastosuj przekaźnik termiczny / wyłącznik termiczny wpięty w trzy fazy i ustawiony na prąd silnika, np. typu PKZM0-10 dobranego po mocy [#3866266][#3860342] Trzeba jednak pamiętać, że taki termik nie działa natychmiast, ma zwłokę czasową i nie jest idealny do krótkiego zakleszczenia [#3861996][#3868548] Jeśli potrzebujesz szybszej reakcji, forum proponowało detekcję prądu: przekładnik prądowy albo czujnik KMZ10 na jednej żyle fazowej, potem wzmacniacz/komparator lub mikrokontroler, który po przekroczeniu progu odłączy podtrzymanie cewki stycznika [#3859177][#3869648][#3871472] Dla bezpieczeństwa warto też dodać kilka przewodowych przycisków STOP, bo w takim środowisku radio i elektronika mogą być mniej pewne [#3866266][#3863245]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3859133
    makol5002
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pewien problem z koncepcja na sprzęgło lub jakis wyłącznik, który będzie rozłączał obwód w czasie gdy układ jest przeciążony.

Dokładniej opisze to tutaj:
    Posiadamy wyciąg do nieczystości inwentarskiw w budynku gospodarczym, zasilany on jest silnikiem 3 fazowym niestety nie wiem jakiej mocy ale moge sprawdzic gsdyz silnik jest na duzej wysokosci i nie wchodzilem jeszcze tam zobaczyc.
    Teraz problem jest w tym ze w niektórych momentach jak jakas listwa zgarniająca sie o coś zaczepi to wtedy silnik sie nie zatrzymuje tylko ciągnie wszystko przez siłe i wygina wszystko co da się wygiąć dlatego chciałbym zrobić coś w rodzaju sprzegła co albo będzie wyłączało silnik kiedy on bedzie w stanie przeciążenia (oczywiście nie wiem jakiego rzedu jest to przeciążenie, kiedy to listwa zgarniająca napotka na swojej drodze przeszkodę i zacznie chamowac cały silnik) albo spowoduje sie jałowe obracanie wału silnika lae wolałbym to rozwiązanię z odłączaniem napięcia i wyłączaniem całego silnika.
    Proszę o jakies koncepcje, gdyz sam jestem bierny w tej sprawie gdyż moje wykształcenie to technik elektronik i mało miałem do czynienia z wysokimi napięciami....

.......(!!!!!)..... Ozdobniki w tytule tematu?
    Ortografia, interpunkcja.
    Regulamin!
    <skryn>
  • #2 3859177
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jedno co mi do głowy przychodzi, to jakiś przekładnik prądowy założony na jedną fazę. Za przekładnikiem układ liczący, który w momencie przekroczenia ustawionego progu rozłączy np. zasilanie cewki stycznika.
  • #3 3859546
    makol5002
    Poziom 13  
    a znasz może jakiś konkretny model tego przełącznika oraz tego układu zliczającego ????
  • #4 3859638
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Jam chłop ze wsi i o ile mi sie dobrze kojarzy to przy wyciągu jest sprzęgło mechaniczne które przy zbyt dużym obciążeniu powinno zadziałać
  • #5 3859692
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Sa takie podzespoly jak np. przekaznik termiczny wlaczony szeregowo w trzy fazy na zasilaniu silnika,chroni on silnik przed dlugotrwalymi przeciazeniami lub przed zanikiem fazy.Mozna go podlaczyc pod sterowanie stycznikiem i na nim regulowac wartosc pradu zadzialania czyli przeciazenia,nalezy dobrac to eksperymentalnie i powinno byc OK.
  • #6 3859959
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    marian ma racje,metoda prosta i skuteczna lub drugie rozwiazanie to zasilacz z ograniczeniem pradowym(regulowanym)
  • #7 3860295
    makol5002
    Poziom 13  
    tak jest sprzegło mechaniczne, ale to jest nowy model wyciagu a my go troche przerobilismy na wjekszą powierzchnie zgarniania i jak sprzegło nie jest skręcone na maksa to się ślizga. A w momęcie kiedy łapa zachaczy o coś wówczas juz ono nie działa. Dlatego też chciałbym pokombinować coś elektryką....

Mógłby mi też ktoś napisać jak to podłączyć do tego wyciągu???No i oczywiście jakim rzędzie wielkości mam sie kierować przy doborze tego przekaźnika???

Dodano po 6 [minuty]:

Acha i jeszcze jest jedna rzecz która by się sprawdziła w wykonaniu tego......
    Czy możliwe było sterowanie włączaniem silnika 3-fazowego na odleglość?????
    Jeśli chodzi o odległość to było by tak ok, 50m.
    Czy możliwe było by wykonanie jakiekoś takiego włącznika i wyłącznika sterowanego zdalnie pilote ????
  • #8 3860342
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    makol5002 napisał:
    tak jest sprzegło mechaniczne, ale to jest nowy model wyciagu a my go troche przerobilismy na wjekszą powierzchnie zgarniania i jak sprzegło nie jest skręcone na maksa to się ślizga. A w momęcie kiedy łapa zachaczy o coś wówczas juz ono nie działa. Dlatego też chciałbym pokombinować coś elektryką....

Mógłby mi też ktoś napisać jak to podłączyć do tego wyciągu???No i oczywiście jakim rzędzie wielkości mam sie kierować przy doborze tego przekaźnika???

Kupujesz np coś takiego http://www.swistak.pl/aukcje/1837896,wylacznik-termiczny-PKZM0-10-termik.html lub innej firmy i wpinacz to na zasilaniu silnika. Dobór zależy od mocy silnika. Prawdopodobnie w hurtowni elektrycznej jak podasz moc silnika to sprzedadzą ci odpowiedni.

Pozdrawiam
    Adam
  • #9 3861585
    makol5002
    Poziom 13  
    Ten wyłącznik termiczny zadziała natychmiastowo wtedy kiedy łapa zgarniająca napotka przeszkodę na swojej drodze???? Czy potrzeba jakiegoś dłuższego czasu na wyłączenie układu ????
  • #10 3861996
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Tak od razu pewnie nie zadziala na pewno jakas zwloka czasowa bedzie.
  • #11 3863096
    makol5002
    Poziom 13  
    no to niezbyt sie nadaje bo obsługujący to w tym czasie w jakim zadziała ten wyłącznik zdązy dobiec i samemu to wyłączyć.

A ma ktoś jakieś propozycje na wyłącznik zdalnie sterowany????
    Jest możliwe zrobienie czegoś takiego co rozłączyło by układ 3-fazowy i sterowane było np pilotem od telewizora czy teżjakimś podobnym????
    Co musiałbym mieć do zbudowania czegoś takiego po układ wyłączający mógłbym zrobić samemu tylko co z częśi elektrycznych potrzebowałbym do rozłączenia silnika od zasilania????
  • #12 3863245
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Możesz zastosować radiolinię od alarmów ale jak możesz to zrób wyłączniki przewodowe bo są pewniejsze.
    Poz
  • #13 3864741
    makol5002
    Poziom 13  
    wolałbym coś w rodzaju pilota gdyż powierzchnia byudynku jest dość duża a punkt kontrolny w którym odbywa się sterowanie wyciągiem znajduje się w jednym miejscu.....
    Powie mi ktoś co zastosować do rozłączenia układu? MIałoby być wyzwalane to za pomocą włącznika na pilota.
  • #14 3865580
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Do odłączania silnika od sieci elektrycznej służy stycznik albo przekażnik. Są różne styczniki na różne prądy. Tak samo cewki styczników są na różne napięcia sterujące.

A skoro budynek jest duży a chciałbyś mieć mozliwość sterowania z różnych jego części to tak jak kolega Zbych034 pisze trzeba zastosować pilota radiowego np. od alarmu. od telewizora się nie nadaje.
  • #15 3866190
    makol5002
    Poziom 13  
    A pomógłby mi ktoś dobrać i podłączyc to wszystko do zasilania silnika????
    Bo sam co prawda moze i bym sobie poradził ale troche boje sie że coś sie może uszkodzić i nie chce narazac sie na niepotrzebne straty.
  • #16 3866266
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Sprzęgło mechaniczne odpada ponieważ zimą gdy zgarniaczki przymarzną nie ruszysz wogóle. Stycznik z przekaźnikiem termicznym to podstawowa rzecz jaka powinna być zamontowana. Sterowanie tym stycznikiem można wykonać z kilku miejsc ,( kwestia przycisków i doprowadzenia kilku kabelków ) . Najprościej byłoby zamontować kilka przycisków "stop" w różnych miejscach aby szybko wyłączyć. Sterowanie radiowe i wszelka elektronika w takich miejscach to zabawa na kilka miesięcy(nie dłużej),wszystko gnije i koroduje.
  • #17 3866501
    makol5002
    Poziom 13  
    no ale elektronike mozna zamknac w jakiejś szczelnej skrzynce np w takiej jak montuja elektrycy przy wyłącznikach przetężeniowych nawet posiadam jedną taką zbędną nie jest ona aż taka duza wiec ładnie by się nadała.
    i chciałbym wykonać właśnie taki wyłącznik na bazie bilota radiowego tylko czekam aż ktoś by mógł w tym pomóc.....
    znajdzie sie ktoś taki ???? :cry:
  • #18 3866600
    pierzchan
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Moim skromnym zdaniem układ na styczniku i przyciskach "start" , "stop" jest o wiele pewniejszy, koszty nie są wielkie, instalacja niezbyt skomplikowana, układ prosty w obsłudze i można zamontować przyciski w różnych miejscach. pilot radiowy- delikatny przerost formy nad treścią.

Jaka zwłoka czasowa Cię satysfakcjonuje? Zabezpieczenia termiczne prawie obowiązkowo stosowane w silnikach dużej mocy powinny spełnić oczekiwania. No chyba że czas reakcji wynosi poniżej sekundy, ale w takim czasie ręcznie też nie zdążysz wcisnąć "stopu"
  • #19 3866638
    Dominicus
    Poziom 11  
    Sam mówisz że jest to duży obszar (budynku), w tym przypadku pilot mógłby nie zadziałać z powodu zbyt krótkiego zasięgu, mogą również wystąpić zakłócenia.
  • #20 3866717
    pierzchan
    Poziom 16  
    Można się pobawić z elektroniką zsynchronizowaną z wałem silnika.

Mam taką koncepcję: na wale umieścić niewielki magnes, przy nim nieruchomą cewkę. W cewce będzie indukowało się napięcie dopuki wał będzie się obracał... Można zrobić detektor napięcia na cewce... jeśli obroty silnika spadną zbyt nisko (zbyt duże obciążenie), elektroniczny układ wyłączy podtrzymanie cewki stycznika i silnik stanie...

Nie jest to napewno rozwiązanie zapewniające 100% bezpieczeństwo, ale wydaje mi sie że odpowiednio skonstruowany układ da reakcję poniżej jednej sekundy przy zatrzymaniu silnika.

Zamiast cewki i magnesu jako czujnik można wykorzystać fotokomórkę i kawałek odblaskowej taśmy na wale (ale raczej po redukcji obrotów)
  • #21 3866876
    makol5002
    Poziom 13  
    tak ale silnik jest na zewnatrz i osłoniety jest tylko pokrywa wykonana z blachy nie jest zamkniety chermetycznie wiec deszcz, śnieg i inne warunki pogodowe mogłyby doprowadzić do zniszczenia układu z fotokomórką.

Co do wielkości budynku to z tego co wyczytałem to piloty radiowe maja zasieg 150m a w budynku w ktorym odbywa sie praca wyciagu nie znajduja sie żadne ściany które utrudniły by transmisje sygnału. Z najdalszego punktu do miejsca sterowania bedzie okolo 90 m.

Znalałem juz taki wyłącznik w internecie tylko niech mi teraz ktoś powie jak to podłączyc żeby mi rozłaczało silnik....????
    Zapenw trzeba wykorzystac stycznik tylko ten wyłącznik ktory ogladałem był podajże do przełączania urzadzen do mocy 1,5 kW a ten silnik ma napewno wiecej wiec ten wyłącznik da radę rozłączyć ten mój silnik????
  • #22 3866881
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Po co te cuda skoro jest od lat stosowany przekaźnik termiczny,tylko trzeba dobrze ustawić prąd zadziałania.
  • #23 3867013
    makol5002
    Poziom 13  
    No tak ale podobno ten wyłącznik potrzebuje pewnego czasu na zadziałanie.....wiec czy zdąży rozłączyc silnik zanim ktoś z obsługujących go sam zdąży juz wyłączyc ????
  • #24 3867755
    pierzchan
    Poziom 16  
    Radiowym pilotem steruj cewkę stycznika, stycznik wepnij szeregowo w obwód zasilania silnika (jeden styk na faze). Moc cewki stycznika z pewnością nie przekracza 1.5kw, stosowanie wyłącznika termizcnego jest zalecane, wiec nawet jeśli obawiasz sie że nie zdąży zadziałać, dla bezpieczeństwa zainstaluj go, w praktyce okaże się...

P.S. Masz problem, a my szukamy rozwiązania, nie każde jest odpowiednie do sytuacji...
  • #26 3868548
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    makol5002 napisał:
    .....wyłącznik potrzebuje pewnego czasu na zadziałanie.....wiec czy zdąży rozłączyc silnik zanim ktoś z obsługujących go sam zdąży juz wyłączyc ????
    No niestety , ale jak sama nazwa wskazuje (wyłącznik termiczny) coś w środku wyłącznika musi się nagrzać do odpowiedniej temperatury i dopiero po tym nastąpi rozłączenie . W Twoim przypadku odpowiednie ustawienie tego wyłącznika będzie lekko kłopotliwe . Jak ustawisz na styk to będzie wywalał co chwilę . Jak ustawisz z zapasem to może zdarzyć się tak że zanim termik się wyłączy to już coś zdąży się urwać . Wyłączniki termiczne są instalowane bardzo często i bardzo chętnie , ale nie jako zabezpieczenie podstawowe .
    pierzchan napisał:
    .....Moc cewki stycznika z pewnością nie przekracza 1.5kw....
    Jak sobie wyobrażasz cewkę o mocy 1,5kW zasilaną napięciem 24V ?
  • #27 3868951
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    najprościej na jednym z przewodów fazowych do silnika nawinąć kilkadziesiąt zwojów drutu nawojowego i za pomocą miernika pomierzyć napięcia na zaciskach tej cewki w momencie normalnej pracy i przeciążenia...póżniej to już prosty układ z komparatorem oraz prostownikiem aktywnym dla sygnału kawałek małego przekażnika do sterowania stycznikiem i jazda
  • #28 3868993
    pierzchan
    Poziom 16  
    Tomasz.W napisał:
    Jak sobie wyobrażasz cewkę o mocy 1,5kW zasilaną napięciem 24V ?

Nie wyobrażam sobie... w tekście była mowa, że układ zdalnego sterowania jest na maksymalne obciążenie 1.5kW, więc skojarzyłem to sobie z bezpośrednią możliwością sterowania urządzeniem na 230/400V a nie na 12/24V. Styczniki też mają cewki na napięcie 230/400V.
  • #29 3869000
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    kortyleski napisał:
    ....najprościej na jednym z przewodów fazowych do silnika nawinąć kilkadziesiąt zwojów drutu nawojowego i za pomocą miernika pomierzyć napięcia....
    No jasne :D . Aż tak źle człowiekowi życzysz ? Jaki sens bawić się w partyzanta w sytuacji gdy na Allegro za kilkadziesiąt Pln są dostępne przekładniki prądowe . Przekładniki o dokładnie znanych parametrach . I na dokładkę mające atest .
  • #30 3869357
    makol5002
    Poziom 13  
    A więc co zastosować styczniki czy przekładnik????

Przekładnik ma też jakieś zaciski do wyzwalacza w tym przypadku bedzie to odbiornik radiowy?????

A to co napisała kolega u góry o tym żeby podłączyc odbiornik radiowy do stycznika który bedzie wyłączał silnik jest to dobre wykonanie i ma możliwość zadziałania????

Stycznik muszę dobrać do mocy silnika ????
    I czy jakieś jeszcze parametry stycznika muszą zostać dobrane do silnika???

Jeśli mam jeden włącznik główny który steruje pracą silnika jak wpiąć ten wyłącznik radiowy????

No i czy po rozłączeniu przez układ radiowy obwodu bedzie możliwość ponownego włączenia go za pośrednictwem układu radiowego????
    Włącznik główny nie bedzie mi rozłączał wtedy układu jak wyłączę go przez ten układ radiowy i później będe chciał go włączyć ????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczenia wyciągu inwentarskiego zasilanego silnikiem trójfazowym przed przeciążeniem, które powoduje uszkodzenia mechaniczne podczas zacięcia listwy zgarniającej. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekładnika prądowego do pomiaru prądu jednej fazy oraz układu elektronicznego lub procesora (np. ATtiny15) do wykrywania przeciążenia i rozłączania stycznika zasilającego silnik. Zalecane jest użycie stycznika do odłączania silnika od sieci, sterowanego cewką na napięcie 12/24V lub 230V, zasilaną przez zasilacz. Do zabezpieczenia przed przeciążeniem często stosuje się wyłączniki termiczne (np. PKZM0-10), które jednak mają opóźnienie działania i nie zawsze reagują natychmiastowo na zacięcie. Mechaniczne sprzęgło przeciążeniowe jest niewystarczające, zwłaszcza po modyfikacjach wyciągu. Propozycje obejmują również zdalne sterowanie włączaniem i wyłączaniem silnika za pomocą pilota radiowego, najlepiej dedykowanego systemu alarmowego, a nie pilota TV, ze względu na zasięg i niezawodność. Schematy układów sterowania zawierają styczniki (s1, s2, s3) oraz detektor prądu na bazie przekładnika i wzmacniacza pomiarowego z czujnikiem pola KMZ10. Układ umożliwia automatyczne wyłączenie silnika przy przeciążeniu oraz ręczne ponowne załączenie. Wskazano, że elektronika powinna być zabezpieczona w szczelnej obudowie ze względu na warunki zewnętrzne. Podkreślono, że dobór stycznika musi uwzględniać moc silnika i prąd znamionowy, a przekładnik prądowy służy do pomiaru, nie do bezpośredniego załączania silnika. Zdalne sterowanie radiowe jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego odbiornika i integracji z układem stycznikowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA