logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile użytkowników obsłuży ONT Optimate 1000NT w sieci GPON?

david8213 08 Maj 2007 12:45 8192 14
REKLAMA
  • #1 3861537
    david8213
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Ile użytkowników można podłączyć do urządzenia ONT firmy Optimate 1000NT ?

Plik pdf GPON:
    http://www.acnet.com.pl/oferta/flexlight/gpon/gpon.pdf

Jaką prędkość mogę im przydzielić ?

Urządzenie końcowe ONT podłączam do Optimate 2500LT - jednostka centralowa
  • REKLAMA
  • #2 3921129
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    do Optimate 1000NT podłączasz 24 urzytkowników
    za pomocą LAN

urzadzenie tzw"centralowe" od 16 do 128 zależnie od modułów

Ps. do czego Ci potrzebna w/w sieć? do jakiej transmisji

od sieci optycznej bym odszedł mimo jej przepustowosci prze z jeden prosty powód :

ułamie ci sie wiązka to trzeba spawać albo wymieniać całość
  • REKLAMA
  • #3 3921537
    david8213
    Poziom 19  
    Raz dobrze położysz to dlaczego ma mi się ułamac :)

To schemat do sieci 50MBit/s na każdego użytkownika

z usługami HDTV,Vod, VoIP Telefon, Internet
  • REKLAMA
  • #4 3922617
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Z tego co mówisz to chcesz zastosowac architekture FTTH z doświadczenia jakie posiadam to łamamie światłowodów jest odsyć częstym problemem.. zwłacza jeżeli chodzi o urzytkowników indywidualnych , natomiast cała infrastruktura rzadko pada
  • #5 3925268
    david8213
    Poziom 19  
    Chcę zastosować FTTH i FTTC (VDSL). każda technika ma jakieś wady. te natomiast oparte na światłowodach mają bardzo szerokie pasmo które jest potrzebne użytkownikom na usługi szerokopasmowe
  • #6 3930134
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    rozgałężnik ? masz na myśli switcha czy postu rozgałeżnik

pamiętaj ,że światło na zwykłych rozgałeżnikach powoduje zawężenie pasma użytecznego tak jak przy zwykłej miedzi

a i jeszcze jedno zastanawia mnie skąd wieźniesz pasmo 2,46GBit/s .
    Sieci miejskie(MAN) zazwyczaj masz oferują 1GBit za potworne pieniądze zwłaszcza jeśli chodzi komercyjne zastosowanie
  • #7 3930257
    david8213
    Poziom 19  
    poczytaj trochę na temat różnych rozwiązań producentów.
    do olt można podłączać kilka łączy otrzymując szybsze

jeśli masz gdzieś dane na temat zawęzania szerokości pasma na rozgałęźniku :) to bardzo proszę o ich umieszczenie na stronie.
  • #8 3930439
    gucio8121

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Rany. Ty chcesz robić konkurencję dużym firmom !!!
    Na taką instalację potrzeba masę pieniędzy i koncesję !!!
    Czytałem o takim połączeniu z wykorzystaniem rozgałęźników, ale nigdy nie widziałem tego praktycznie zastosowanego , raczej są to gwiazdy, lub pierścienie.

Co do rozgałęźnika to nie zaniża on pasma, tylko wprowadza tłumienie, które należy uwzględnić przy bilansie mocy.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    M-Pol
    Kacztyniec 12, Tarnowskie Góry, 41-940 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: optical-core.com
  • #9 3931603
    david8213
    Poziom 19  
    Tak, tak , wiem, w rozgałęźnikach powstaje tłumienie sygnału które można odczytać sobie z tablicy znamionowej urządzenia pasywnego (rozgałęźnik). Nie zmienia ono kształtu sygnału lecz jedynie jego moc. Producenci robią teraz rozgałęźniki o niedużych tłumieniach. W sieci stosuję rozgałęźniki pasywne tzn. bez żadnego zasilania.

Architektura GPON może być także drzewiastą, nie koniecznie gwiazda lub pierścień - drzewo taniej wychodzi

Interesuje mnie jedna rzecz. Spadek sygnału od urządzenia OLT do rozgałęźników i do abonenta końcowego. czy posiada ktoś takie materiały. (spadek na światłowodzie oraz na koncentryku - na górze strony podałem schemat sieci) na fioletowo jest koncentryk a na czerwono światłowód
  • REKLAMA
  • #10 3931962
    gucio8121

Poziom 12  
    Takie dane podają producenci kabli czy to światłowodowych czy koncentryka. W specyfice danego kabla musi być jakie włókno zostało użyte i jakie ma tłumienie/kilometr. W praktyce w oknie 1550nm tłumienie włókna wynosi około 0,2dB/km , w oknie 1310 jest to ok.0,3 dB/km . Do tego dochodzą dwie złączki po 0,2 dB na końcach i spawy jeżeli są to każdy o wartości <0,3 dB , chyba, żę złącza klejone to w granicach 0,6 dB.
    Konto firmowe:
    M-Pol
    Kacztyniec 12, Tarnowskie Góry, 41-940 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: optical-core.com
  • #11 3932307
    david8213
    Poziom 19  
    to wiem :) ale chodzi mi o dopuszczalne (max) tłumienie w sieci, zeby w ogóle działała
  • #12 3933567
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    to zależy od urządzana a raczej mocy strumienia świetlnego ..takie rzeczy powinien uzyskać na

dla jednostki centralnej :
    High Power DFB transmitter: 3-7 Dbm
    High Sensitivity APD receiver: -13 to -28Db (tu jest najważniejsze :czułość)

poniżej -28Db będą trudnośći
    http://www.flexlight-networks.com/pdf/final_olt.pdf
    ostatnia strona
  • #13 3933934
    david8213
    Poziom 19  
    Sieć GPON może osiągnąć nawet ponad 20km

zobacz na www.itu.int
    ...a jeśli chodzi o tłumienie w urządzeniach

ja w swojej sieci mam po prostej drodze do abonenta światłowód, dwa rozgałęźniki a na końcu ONT.

czyli:
    tłumienie pierwszego rozgałęźnika wynosi 5 dB (podział sygnału 1 x 4 )
    tłumienie drugiego rozgałęźnika wynosi 8 dB (podział sygnału 1 x 8 )
    światłowód jednomodowy na 10 km = 2 dB
    urządzenie ONT ma tłumienie 22 dB (ale nie jestem pewien ->proszę sprawdzić bo coś dużo :| http://www.flexlight-networks.com/pdf/final_nt1000.pdf)

Jak wyliczyć tłumienie na lini od centrali OLT przez rozgałęźniki do abonentaTo (FTTH)

Jesli chodzi o użytkownika FTTC to trzeba doliczyć tłumienie kabla koncentrycznego

• #14 3934165
    gucio8121

Poziom 12  
    Dopuszczalne tłumienie w sieci to moc nadajnika minus czułość odbiornika. Oba te parametry są podawane przez producentów urządzeń.
    Przy bilansie mocy idziemy odcinkami : nadajnik-linia-odbiornik. Odcinków nie sumujemy, gdyż po przejściu z optyki na sygnał elektryczny jest on regenerowany.
    Konto firmowe:
    M-Pol
  • #15 3934181
    david8213
    Poziom 19  
    a mógłby ktoś przedstawić to na powyższym przykładzie - dane są podane

w przedstawionej sieci nie ma wzmacniaczy w ODN są tylko rozgałęźniki pasywne (bez zasilania) które nie wzmacniają sygnału tylko go rozdzielają

Podsumowanie tematu

✨ Urządzenie ONT Optimate 1000NT pozwala na podłączenie do 24 użytkowników za pomocą portów LAN. Centralna jednostka Optimate 2500LT obsługuje od 16 do 128 użytkowników, w zależności od zastosowanych modułów. Sieć GPON umożliwia przydzielenie prędkości rzędu 50 Mbit/s na użytkownika, co pozwala na świadczenie usług HDTV, VoD, VoIP oraz Internetu. W dyskusji poruszono kwestie architektury sieci FTTH i FTTC (VDSL), zwracając uwagę na zalety szerokopasmowego pasma światłowodów oraz potencjalne problemy z łamaniem światłowodów w instalacjach indywidualnych. Omówiono wpływ rozgałęźników pasywnych na tłumienie sygnału, które nie zmienia kształtu sygnału, lecz obniża jego moc, co należy uwzględnić w bilansie mocy sieci. Typowe tłumienie światłowodu jednomodowego wynosi około 0,2 dB/km przy długości fali 1550 nm oraz 0,3 dB/km przy 1310 nm, do tego dochodzą tłumienia złączek i spawów. Maksymalne dopuszczalne tłumienie zależy od mocy nadajnika (3-7 dBm) i czułości odbiornika (-13 do -28 dBm), przy czym poniżej -28 dBm mogą wystąpić problemy z odbiorem. Przykładowa sieć GPON może mieć długość do 20 km, z tłumieniami rozgałęźników rzędu 5-8 dB oraz tłumieniem światłowodu i urządzeń końcowych. W sieci FTTC należy dodatkowo uwzględnić tłumienie kabla koncentrycznego. Bilans mocy oblicza się sumując tłumienia na poszczególnych odcinkach od nadajnika do odbiornika, przy czym sygnał jest regenerowany przy przejściu z optyki na sygnał elektryczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA