Druk jest solidny - dwustronny. A gniazdo EURO jest na osobnej malutkie plytce. Na gniadku S-video jest sygnał. Ciekawe czy istnieje jakis prosty ukladzik, który potrafi wytworzyć sygnał VIDEO z sygnałów S-video?
Czy sygnał video wychodzi bezpośrednio na gniazda z dużego układu ZORAN ZR36862PQCG-B ?
Okazuje sie, ze wyjcie wideo jest podlaczone bezposrednio do procesora ZORAN. Przy pomiarze omomierzem okazało się, że gniazdo na wyjsciu ma tylko kilkadziesiąt omów wzgledem masy. Wyglada na przywarcie wyjścia do masy. Sa jeszcze dwie diody naprzemiennie wstawione do masy, ale one sa dobre.
ANDY z tego co zdążyłem się dowiedzieć to do kasowania pamięci a tym samym upgrade softu potrzebna jest specjalna płyta. Skąd to wziąć? I czy na pewno tak się to robi?
W takim razie po co takie forum dla początkujących serwisantów. Chciałbym się czegoś nauczyć a nie dać zarobić. Jeśli jesteś na tyle mądry że wiesz jak to naprawić to proszę poratuj ta wiedzą innych. Chyba taki cel na to forum. Jeśli chodzi o lutowanie kości fleszowych to nie jestem taki kiepski bo przez pół roku robiłem to w serwisie przy odtwarzaczach MP3. Jednakże mam problem co do programatora albo znalezieniu nowej kości fleszowej. ANDY pomóż początkującym.
*ANDY* jeśli nie masz cierpliwości ani talentu by przekazać koledze konkretne informacje to nie proponuj to co proponujesz - idź spać, a może ktoś inny mu pomoże!
Pamięć fleszowa zaznaczona na rysunku to Dokładnie EXCELSEMI ES29LV800DB-70TC 48pin więc jak mam wsadzić tam 24C02?
Jeżeli już wsadzę nawet odpowiednik pamięci EXCELSEMI to czy w końcu ruszy obraz? Czy już ktoś to sprawdzał. Kostka kosztuje jakieś 25 zł z wysyłką a jeśli nie kostka to programator za jakieś 150 zł z adapterem. Więc chciałbym wiedzieć.
Nie wiesz jak wygląda pamięć EPROM. Masz tam taki układ na swoim rysuneczku.poniżej ZORANA. Lewy dolny róg. Układ ma 8 nóżek. Flash nie ma tu nic wspólnego, chyba,że zrobiłeś nieudaną aktualizację.
Efekt marny. Nie działa dalej wizja a nawet przestała działać fonia. Co teraz? Pomierzyłem napięcia z wyjścia przetwornicy. Zaniepokoił mnie pomiar napięcia niby -12V bo wyszedł -18v reszta czyli +12 +5 są w porządku. Jakieś propozycję?
Po powrocie do starej pamięci efekt ten sam. Nie działa wizja i dźwięk. Napięcia na przetwornicy takie same.
Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:
Obraz już jest. Trzeba było przestawić na pilocie przyciskiem View mode i jeździ ale przestał działać dźwięk. Teraz tylko ten problem i bedzie oki. Może to wina któregoś z kondensatorów?
Sprzęt działa. Obraz i dźwięk. Podzielę się spostrzeżeniami.
Od początku usterką było złe ustawienie w menu sygnału na wyjście. Trzeba było użyć przycisku "VIEW\V-MODE" i ustawić albo RGB albo S-VIDEO albo (i tego nie pamiętam ale chyba) YIP. Czyli główną usterką było złe ustawienie obrazu w menu DVD.
Drugą rzeczą z jaką przyszło się zmierzyć w tej naprawie to podpowiedzi niektórych osób na forum. Jestem początkujący więc nie mam dużego pojęcia jak zabierać się za naprawy. ANDY poleciłeś wymienić mi pamięć EPROM na 24C02. Po wymianie na nową nie polepszyło się z obrazem. Dlatego postanowiłem wrócić do poprzedniej. Prze lutowałem i od tego momentu straciłem dźwięk. Do dzisiaj nie wiedziałem dlaczego. Powiedziałeś mi żebym wrócił do starej i nic więcej. Z tego co wiem bo sam do tego doszedłem (HAHA) to to że pamięć 24C02 jest ściśle powiązana z dźwiękiem. Z niej wychodzi obwód na dwa tranzystory obsługujące oba kanały. Niedolutowanie dwóch stopek może spowodować brak dźwięku. Więc dowiedziałem się tego prześledziwszy obwód drukowany.
Wnioski z naprawy tego sprzętu to to że zawsze trzeba sprawdzać sprzęt od najprostszych spraw nie zawsze zaglądając od razu do środka. Drugi wniosek jest taki że schematy ideowe są cudowną i nie odzowną żeczą podczas naprawy, ale jeśli ich nie ma to nie można się zniechęcać i trzeba sprawdzać krok po kroku obwód. Ostatnia i chyba najważniejsza to taka że trzeba najpierw zrobić samemu wszytko co się da a dopiero słuchać inny i tez brać na to poprawkę.
Nie miałeś dźwięku bo wstawiłeś czystą pamięć, bez wsadu, a nie zawsze soft procesora jest tak napisany, że zapisuje czystą pamięć. Gdybyś przerzucił wsad ze starej pamięci do nowej, to dźwięk również by był, tylko po co, skoro pamięć była ok.
pozdr
ja to sie ogolnie dziwie, ze na sprzecie firmy Manta udawalo sie wogole kiedys wytworzyc obraz...
to jest dla mnie dziwniejsze niz problem przedstawiony w tym poscie...
Wszyscy chyba na tym forum zapomnieli żę jest ono dla początkujących serwisantów. Ludzie gdybym wiedział wszystko to nie był bym początkujący. Nie rozumiem wielu uwag odnośnie napraw pisanych przez ludzi którzy myślą że pozjadali wszystkie rozumy. Lepiej nic nie pisać niż pisać takie pierdoły jak wy.
✨ Problem z odtwarzaczem DVD Manta model 002 polegał na braku obrazu przy jednoczesnym obecnym dźwięku, mimo sprawnego kabla euro. Wstępne sugestie dotyczyły sprawdzenia lutów na gnieździe SCART (euro) oraz taśmie łączącej wyjścia z płytą główną, gdyż mogły występować zimne luty. Sygnał video nie pojawiał się na wyjściach CVBS (euro i video out), natomiast sygnał S-video był obecny. Wyjście wideo jest podłączone bezpośrednio do procesora ZORAN ZR36862PQCG-B. Sprawdzano również możliwość uszkodzenia wyjścia przez zwarcie do masy. Proponowano użycie oscyloskopu do diagnozy.
Pojawiły się sugestie dotyczące wyczyszczenia lub wymiany pamięci EPROM (24C02) lub pamięci flash EXCELSEMI ES29LV800DB-70TC, jednak wymiana pamięci nie przyniosła poprawy obrazu, a nawet spowodowała utratę dźwięku, co wskazywało na powiązanie pamięci z obwodem audio. Ostatecznie okazało się, że główną przyczyną braku obrazu było nieprawidłowe ustawienie wyjścia sygnału w menu urządzenia. Po przestawieniu odpowiedniego trybu wyjścia (np. RGB, S-VIDEO lub YUV) za pomocą przycisku "VIEW/V-MODE" na pilocie obraz pojawił się, a urządzenie działało poprawnie. Problemy z dźwiękiem po wymianie pamięci wynikały z niedolutowania nóżek pamięci EPROM.
Dyskusja podkreśliła znaczenie dokładnego czytania wcześniejszych postów i cierpliwości w diagnozie, zwłaszcza dla początkujących serwisantów. Wymiana pamięci EPROM bez odpowiedniego oprogramowania (wsadu) nie jest skutecznym rozwiązaniem. Wskazano także na konieczność sprawdzenia ustawień menu przed podejmowaniem bardziej inwazyjnych napraw sprzętowych. Wygenerowane przez model językowy.