logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w starej lambdzie może przesunąć się ch-ka??

darzur 08 Maj 2007 21:29 1200 6
REKLAMA
  • #1 3863518
    darzur
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Czy sonda lambda po sporym przebiegu (160kkm) może oscylować prawidłowo, ale dawać nieprawidłowe odczyty?? Chodzi mi o możliwość przesunięcia ch-ki w lewo lub prawo i oscylacji wokół wartości lambda innej niż 1 - konkretnie w kierunku wzbogacenia. Wydaje mi się, że moje auto trochę przydużo pali (porównując ze spalaniem innych użytkowników) i zastanawiam się czy to nie z powodu lambdy. Czy jest wogóle jakaś możliwość sprawdzenia czy wsp. lambda faktycznie jest równy 1 i sonda nie oszukuje??? Nie chciałbym wydawać 300 zł niepotrzebnie.
  • REKLAMA
  • #2 3863556
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Jednym ze sposobów uszkodzeń sondy jest utrata czułości. Sonda pokazuje że mieszanka jest za uboga więc sterownik silnika ją wzbogaca ( wydłuża czas wtrysku). Próbkowanie poprawne a mieszanka o wiele za bogata.
  • REKLAMA
  • #3 3863592
    darzur
    Poziom 11  
    Doktorr napisał:
    Jednym ze sposobów uszkodzeń sondy jest utrata czułości. Sonda pokazuje że mieszanka jest za uboga więc sterownik silnika ją wzbogaca ( wydłuża czas wtrysku). Próbkowanie poprawne a mieszanka o wiele za bogata.

Więc de facto punkt pracy przesuwa się w kierunku L<1 tak?? A czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy coś takiego ma miejsce..??
  • REKLAMA
  • #4 3863923
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Analizator spalin na najbiiższej stacji kontroli pojazdow.
  • REKLAMA
  • #5 3864279
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Zużycie może powodować zmniejszenie częstotliwości próbkowania a co za tym idzie spowolnienie reakcji sterownika dot regulacji składu mieszanki ,lub pominięcie przez sterownik sygnałów z sondy lambda i przyjęcie wartości średniej wystarczającej do poprawnej pracy silnika a tak to google i można sobie poczytać o sondach lambda cały nawet wieczór ciekawa lektura
  • #6 3864387
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    a sprawdziles inne sprawy ? a moze np z tyłu ci blokuja chamulce i tez wzrosnie ci spalanie. za szybko kolego zabierasz sie za sprawy malo prawdopodobne
  • #7 3864529
    darzur
    Poziom 11  
    cobraa napisał:
    a sprawdziles inne sprawy ? a moze np z tyłu ci blokuja chamulce i tez wzrosnie ci spalanie. za szybko kolego zabierasz sie za sprawy malo prawdopodobne

Nic nie blokuje, sprawdzałem już różne rzeczy w tym IAT, ECT, MAP, TPS, świece, przewody itp. W zasadzie to auto pali tak od czasu jak je kupiłem (jakieś pół roku) ale bazując na opiniach innych wydaje mi się, że trochę przydużo. Analiza spalin dużo nie kosztuje więc ją sobie zrobię i będę miał jasność. :)

Podsumowanie tematu

✨ Sonda lambda po przebiegu około 160 tys. km może prawidłowo oscylować, lecz wskazywać nieprawidłowe wartości, co może wynikać z utraty czułości czujnika. W efekcie sterownik silnika może błędnie interpretować mieszankę jako zbyt ubogą i wzbogacać ją, co skutkuje zwiększonym zużyciem paliwa. Możliwe jest przesunięcie charakterystyki sondy w lewo (w kierunku wartości lambda mniejszej niż 1), co powoduje oscylacje wokół niewłaściwej wartości. Sprawdzenie rzeczywistego współczynnika lambda i prawidłowości działania sondy można wykonać za pomocą analizatora spalin na stacji kontroli pojazdów. Zużycie sondy może także powodować zmniejszenie częstotliwości próbkowania sygnału, spowolnienie reakcji sterownika i przyjmowanie wartości średnich, co wpływa na regulację składu mieszanki. Przed diagnozą sondy warto wykluczyć inne przyczyny zwiększonego spalania, takie jak blokujące hamulce czy uszkodzenia innych czujników (IAT, ECT, MAP, TPS) oraz elementów zapłonowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA