logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego cewka stycznika w instalacji pieców akumulacyjnych buczy nocą?

sandal 08 Maj 2007 22:29 8535 7
REKLAMA
  • #1 3863874
    sandal
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam w domu zrobioną instalację elektryczną pod piece akumulacyjne, załącza prąd zasilający te piece w godzinach trwania taryfy nocnej.
    W skrzynce gdzie są przełączniki do włączania i wył pieców, jest jeden opisany jako zabezpieczenie cewki stycznika.
    Od wczoraj w momencie wejścia w taryfę nocną, czyli 22 coś zaczęło buczeć w tej skrzynce, po 6 rano przestało.
    Dzisiaj przed chwilą znowu zaczęło buczeć, całkiem głośno.
    Wszystkie przełączniki mam wyłączone poza tym jednym - zabezpieczenie cewki stycznika, jak go wyłączę to przestaje buczeć.

Powiedzcie mi do czego ten przełącznik służy?
    Co może być powodem tego buczenia?
    Bo kurde nie chcę żeby mi się jakieś zwarcie zrobiło czy coś, a pojęcie o tych sprawach mam kiepskie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3863922
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Cytat:
    Co może być powodem tego buczenia?

Rdzeń elektromagnesu stycznika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3863943
    -Baranek-
    Poziom 13  
    a przełącznik służy przed do zabezpieczenia cewki stycznika jak by sie z nią coś działo nie tak

buczenie moze wynikac z tego że czasem stycznik nie przcyiągnie idealnie zwory i powstaje delikarna szczelina która powoduje mniej lub bardziej że stycznik buczy

w takich przypadkach czy to to pomaga zapodanie mu lekkiego klapsa a obudowe a nei w przewody i delikatnie jak kobiecie na grze wstępnej a nie jak na rozrubie
  • REKLAMA
  • #4 3863969
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    No na jakiś czas pomoże ale na dłuższą mete to raczej nie do przyjęcia.
  • #5 3863987
    -Baranek-
    Poziom 13  
    dokładnie jak Arturo pisze
    jeśli okaże sie ze to to najlepiej wymienić stycznik na nowy
  • REKLAMA
  • #6 3864706
    MMarcin76
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    wymiana stycznika napewno załatwi tu sprawę, ale gdyby nie było cie stać na wymiane to nq początek rozbierz ten stycznik ,
    często bywa powodem brzęczenia brud który zalega w obudowie

pozdrawiam
  • #7 3864816
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    miałem ten sam problem...Rozbieranie i czyszczenie stycznika pomagało ale na krótko...po wielu różnych zabiegach zamontowałem stycznik sterowany 24v prądu stałego, prosty zasilacz (trafo, mostek, kondensator) i problem znikł raz na zawsze
  • #8 3866823
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli masz trochę sprytu w rękach to wyłącz napięcie rozbierz i wyczyść.Jak nie pomoże wezwij elektryka.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji elektrycznej pieców akumulacyjnych buczenie w skrzynce przy zabezpieczeniu cewki stycznika jest spowodowane drganiami elektromagnesu stycznika, które powstają gdy rdzeń nie przyciąga zwory idealnie, tworząc szczelinę. Buczenie pojawia się w godzinach taryfy nocnej, gdy cewka jest zasilana. Przełącznik opisany jako zabezpieczenie cewki stycznika służy do ochrony cewki przed uszkodzeniem w przypadku awarii. Tymczasowym rozwiązaniem jest delikatne stuknięcie w obudowę stycznika, co może poprawić przyleganie zwory, jednak jest to tylko doraźne. Trwałym rozwiązaniem jest rozebranie i dokładne wyczyszczenie stycznika, gdyż brud i zanieczyszczenia mogą powodować brzęczenie. W przypadku braku efektu konieczna jest wymiana stycznika na nowy. Alternatywnie można zastosować stycznik sterowany napięciem 24 V prądu stałego z prostym zasilaczem (transformator, mostek prostowniczy, kondensator), co eliminuje problem buczenia. W razie braku doświadczenia zaleca się wezwanie elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA