logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria cewki stycznika w zmywarce przemysłowej - przyczyny?

MaxBart 06 Sie 2020 21:41 1668 12
  • #1 18857894
    MaxBart
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem w zmywarce przemysłowej. Po paru godzinach pracy przepala się cewka stycznika. Zamontowany fabrycznie 20A
    Przepływa przez niego ok 12A
    Jest to główny stycznik który zasila zmywarkę i jest on załączony przez cały czas jak zmywarka pracuje. (Ok 8h jest podawane na niego zasilanie)
    Wymieniłem już na większy 25A ale sytuacja jest taka sama.
    Przewody dobrze zaciśnięte. Napięcie na cewce ok 235V.
    Nie mam pomysłu co może być powodem.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Awaria cewki stycznika w zmywarce przemysłowej - przyczyny? 72A35899-AC80-4EDF-ADD5-0081F2212A60.jpeg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Awaria cewki stycznika w zmywarce przemysłowej - przyczyny? 02A81B4D-F72E-4CCB-8417-D322837C3ECA.jpeg (839.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18857918
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 715
    Czy jest umieszczony pomiędzy innymi elementami? Jaka temperatura panuje w szafie? Może jakaś stała składowa się wkrada do instalacji?
  • #3 18857923
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2515
    Jak wyżej tor mocy nie ma nic wspólnego z awaria cewki
    Za duże napięcie zasilania w sterowaniu lub DC sie wkrada
  • #4 18857932
    MaxBart
    Poziom 6  
    Stycznik jest umieszczony w urządzeniu obok drugiego ale z dystansem ok 1cm.
    Tak się zastanawiam czy powodem nie jest to ze on jest załączony non stop przez tyle godzin ?

Dodano po 1 [minuty]:

karolark napisał:
    Jak wyżej tor mocy nie ma nic wspólnego z awaria cewki

Jeśli wkrada się DC to jak mogę to sprawdzić ?
    Urządzenie jest zasilenie 400V
    Każda z faz ma 239V
  • #5 18857955
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 715
    Są jakieś moduły SSR, falowniki, zasilacze dużej mocy albo regulacja mocy grzałek (np przez odcinanie jednej połówki sinusoidy)? Zmywarka to i jakieś grzałki powinny być.

Najłatwiej to by było sprawdzić oscyloskopem.
  • #6 18857983
    MaxBart
    Poziom 6  
    Proste urządzenie. Praktycznie nowe. Ten stycznik zasila grzałkę 2,8kW przez termostat i programator.
  • #7 18858059
    Zielonka
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Witam
    Stawiam na parę wodną przedostającą się z komory zmywarki.
    Pozdrawiam
    W.B.
  • #8 18858078
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Zielonka, jakoś nie doczytałem jaki to model zmywarki. Ale podoba mi się Twoje podejście do tematu.
  • #9 18858116
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    MaxBart napisał:
    Zamontowany fabrycznie 20A
    Przepływa przez niego ok 12A

Wszystko w porządku, tylko że ten prąd 12 A nie płynie przez cewkę ale przez tor prądowy stycznika, więc nie może spowodować spalenia cewki. W celu wyjaśnienia załączam rysunek.
    Awaria cewki stycznika w zmywarce przemysłowej - przyczyny?
    Z tego powodu wymiana stycznika z 20 A na 25 A nie przyniosła zakładanego skutku.

Proszę zmierzyć napięcie zasilające cewkę ustawiając na multimetrze pomiar napięcia przemiennego, a potem pomiar napięcia stałego. Jeśli to możliwe zmierzyć również prąd cewki (stały i przemienny).
  • #10 18858172
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    Zielonka napisał:
    Stawiam na parę wodną przedostającą się z komory zmywarki.
    A ja nie, bo cewka najprawdopodobniej jest impregnowana oraz podczas pracy mocno ciepła, wiec para się nie skondensuje.

karolark napisał:

słusznie bo
    MaxBart napisał:
    Ten stycznik zasila grzałkę 2,8kW przez termostat i programator.

...i w ktoryms z tych modułów triak stał sie tyrystorem :D
  • #11 18858311
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Krzysztof Kamienski, pytanie czy Ty piszesz tylko dlatego aby coś napisać.
    Pamiętajcie nie jesteśmy jasnowidzami i opieramy się tylko na konkretnych danych. Przede wszystkim musimy znać model urządzenia ale i tu porady może udzielić osoba która miała styczność z takim urządzeniem. Wszelkie domysły i sugestie (para wodna w sekcji elektrycznej) powinny być poparte wiedzą praktyczną a nie teoretyczną. Nie zaniżajmy poziomu forum, nie dajmy pożywki dla:
    Link
  • #12 18858423
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2515
    Ryszard49 napisał:
    Krzysztof Kamienski, pytanie czy Ty piszesz tylko dlatego aby coś napisać.
    Pamiętajcie nie jesteśmy jasnowidzami i opieramy się tylko na konkretnych danych. Przede wszystkim musimy znać model urządzenia ale i tu porady może udzielić osoba która miała styczność z takim urządzeniem. Wszelkie domysły i sugestie (para wodna w sekcji elektrycznej) powinny być poparte wiedzą praktyczną a nie teoretyczną. Nie zaniżajmy poziomu forum, nie dajmy pożywki dla:
    Link

No właśnie z praktyki a nie z fusów te opinie że albo za wysokie napięcie lub DC
    kolegi uwagi są na pograniczu zbednosci 🐵
  • #13 18861033
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Temat już chyba wygasł ale echo jeszcze nie wybrzmiało.
    W podobnej sytuacji szedłbym torem wskazanym przez Kolegów Michał643 i Krzysztof Kamienski.
    Bardzo wygodne jest sterowanie cewki triakiem wyzwalanym optotriakiem - mało elementów, separacja.

Triak z natury dobrze pracuje obciążony dużym prądem, tutaj sytuacja jest inna.
    Cewka pobiera mały prąd i jest bardzo prawdopodobne, że po przekroczeniu pewnej granicy prądu minimalnego jedna połówka sinusoidy nie jest przepuszczana.

W zamierzchłej młodości przekonałem się o tym boleśnie sterując jakimś transformatorem, z którego podczas prób odłączyłem obciążenie. Widok skaczących po stole przewodów nieoceniony (do dziś nawet ich kolor pamiętam) :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cewką stycznika w zmywarce przemysłowej, która przepala się po kilku godzinach pracy, mimo że prąd przez nią nie przekracza 12A. Wymiana cewki na model 25A nie przyniosła poprawy. Dyskutanci sugerują różne przyczyny, takie jak zbyt wysokie napięcie zasilania, obecność prądu stałego w instalacji, a także wpływ pary wodnej na cewkę. Wskazują na konieczność pomiaru napięcia i prądu cewki oraz sprawdzenia, czy w instalacji nie ma elementów, które mogą powodować problemy, takich jak falowniki czy moduły SSR. Zwracają uwagę na znaczenie praktycznych doświadczeń w diagnozowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA