logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbliża się lato , pomysł na "klime" do pokoju.

flashrider1989 08 Maj 2007 23:55 1481 5
REKLAMA
  • #1 3864281
    flashrider1989
    Poziom 17  
    Witam
    Ze względu na to iż zbliża się kolejne lato chciałbym zrobić jakieś urządzonko
    chłodzące powietrze w pokoju. Zastanawiałem się nad wykorzystaniem "bebechów" z zamrażalnika i wystawieniu za oknem tego całego czarnego "kaloryfera" z dołączonym wiatrakiem od jakiejś chłodnicy , a w pokoju znajdowało by się pudło z tymi chłodzącymi rurkami w środku i wentylatorkiem wymuszającym obieg powierza. Czekam na jakieś opinie na ten temat i inne ciekawe pomysły.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3864424
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Za mała wydajność.
    A może łatwiej i taniej pociągnąć rurę spiro z piwnicy?
  • REKLAMA
  • #3 3864438
    wielgus
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ciekawym rozwiązaniem jest moduł Peltiera tylko trzeba sie zaswanowić gdzie odprowadzic ciepło. Mam taki 96W moduł i zrobiłem z niego chłodziarke do napojów zasilanie 12V zasiliłem go ze starego ATXa i ładnie wszystko chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 3865784
    flashrider1989
    Poziom 17  
    >>> wielgus , ogniwa peltiera są fajnym rozwiązaniem ale tylko do chłodzenia właśnie niewielkich przedmiotów
  • REKLAMA
  • #5 3866352
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Pomysł ze starą lodówką jest dobry.Tylko układ musi być sprawny i trzeba go tak przemontować aby nie przełamać rurek i nie wypuścić gazu(w przeciwnym wypadku złom).No i trzeba dołożyć wentylatory.Najlepszy układ z dużej lodówki.
REKLAMA