logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zniekształcić sygnał sinusoidalny 10V do pomiaru na AD736?

Gołąbek 14 Paź 2003 14:50 1185 2
REKLAMA
  • #1 360996
    Gołąbek
    Poziom 2  
    Może wydaje się to dziwne ale muszę w jakiś sposób zniekształcić sygnał sinusoidalny pochodzący z transformatora sieciowego o napięciu ok. 10V.
    Jest to praca na laboratorium i ma pokazywać jaki błąd popełniamy obliczając wartość rzeczywistą napięcia przyjmując sygnał za idealny.
    Pomiaru napięcia musze dokonać na przetwoniku AD 736. Martwi mnie tylko fakt, że przetwornik umożliwia pomiar napięcia do 200mV
    (ja mam 10V). Napięcie za przetwornikiem mierzyć bede za pomocą standardowego miernika cyfrowego. Jak poradzić sobie z tym problemem?
    Dostałem propozycje żeby sygnał zniekształcić z pomocą równolegle do zasilania włączonej diody Zenera. Czy to zniekształci sinus, jeśli nie podsuńcie jakiś inny pomysł.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 361014
    kacperpk
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprubuj podłączyć do trafa diode(prostownicza)rezystor i kondensator(100u) szeregowo uzyskasz prosty prostownik jedno połówkowy.
    Jeśli podłączysz do kondensatora potencjometr(100k) tak aby boczne nużki były połączone z kondensatorem to na pozostałej nuzce będziesz mugł wyregulować napięcie.
  • #3 370397
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    kacperpk napisał:
    Sprubuj podłączyć do trafa diode(prostownicza)rezystor i kondensator(100u) szeregowo uzyskasz prosty prostownik jedno połówkowy.
    Jeśli podłączysz do kondensatora potencjometr(100k) tak aby boczne nużki były połączone z kondensatorem to na pozostałej nuzce będziesz mugł wyregulować napięcie.

a po elektronicznemu?? i co to ma wspołnego z tematem??

najprostszym sposobem zniekształcania chyba będzie regulator na triaku, potencjometrem będziesz mógł ustawiać moment wyzwolenia, co zniekształci sinusoidę

zrób dzilenik napięcia, dodatkowo doradzę zrobić wtórnik emiterowy na wejściu miernika ;)

z diodą też dobry pomysł, zniekształci obcinając np część górnej połówki
REKLAMA