logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność tonerów OKI z drukarką Samsung ML-2010 - czy to możliwe?

MikePL1 11 Maj 2007 19:12 3400 9
REKLAMA
  • #1 3874144
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam
    Kupiłem niedawno drukarkę laserową Samsung ML-2010. Bardzo tania i w sumie wystarczająca na moje potrzeby (100 stron miesięcznie). Tak się składa, że mam w domu (po innej starej drukarce) kilka tubek tonera OKI. Czy jak w Samsungu skończy mi się toner, to mogę dosypać toner OKI? Po pierwsze szkoda mi wydawać 300zł na nowy toner i bęben (przecież bębny nie niszczą się tak szybko) a po drugie szkoda mi wywalić 6 oryginalnych tubek z tonerem do kosza.

Czy najlepiej rozebrać cartridge do wymiany tonera, a może po prostu wyciąć w nim dziurę dremelem i zaklejać taśmą klejącą?

Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • #2 3874638
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Lepiej kup sobie zasypkę do tej drukarki na allegro a tonery z oki wywal do kosza. Nie ryzykuj z zasypywaniem bo tylko uszkodzisz drukarkę. Na pewno nie bedą pasować. Zasypke do samsunga mozesz kupić za kilkadziesiąt złotych.
    Pozdrawiam
  • #3 3874675
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Nawet samsung ma różne rodzaje tonerów do różnych drukarek i nie radziłbym ich stosować według własnego widzimisię, a co dopiero od OKI, zasypiesz takim tonerem to cartridge do kosza a drukarka przynajmniej do czyszczenia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3874777
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Aha, pojąłem i się posłucham.

A przy okazji się zapytam, bo nie warto nowego tematu na to zakładać... Czy tę drukarkę ML-2010 się jakoś wyłącza? Bo poprzednie drukarki, które miałem świeciły diodami przez np 5 minut, a potem się wyłączały. A ta drukarka cały czas mi świeci diodą. To tak ma być? Nie psuje się ona od tego i nie grzeje się cały czas? A może jednak mam za każdym razem wchodzić pod stół i próbować namierzyć przycisk na tyle drukarki, aby coś wydrukować? Wiem, że głupie pytanie, ale nic nie poradzę na to, że nie wiem. Komputer wyłączyłem 3 godziny temu (teraz stukam z laptopa) a dioda drukarki cały czas świeci...
  • REKLAMA
  • #5 3878620
    -devil-
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Drukarki nie uszkodzisz ale wydruki będziesz miał beznadziejne, kup sobie na allegro proszek do Samsumga 1510/1710 lub dedykowany do 1610 lub 2010 to jest ten sam tylko do 2010 powinno go byc więcej, na pewno wszystko będzie ok.
    Ja stosuję ten sam proszek do większości modeli Samsunga i jest OK.
  • #6 3878917
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Kompatybilnie od LEXMARK OPTRA E-310/312 lub XEROX P8e. Co do wyłączania to nie powinno mieć wpływu na pracę dukarki. Moja HP 1020 i 3330 są non stop włączone i nic się nie dzieje.

C.
  • REKLAMA
  • #7 3880094
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    koledzy ja zasypuje tonery samsunga (te o których mowa) wlaśnie tonerem oki 10ex z agawy.Działa bez zarzutu.Pozdrawiam
  • #8 5734059
    sebneo
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    rozmawiając o kompatybilności proszków - mam hp 1020 i nieograniczony dostęp do proszku ricoha pytanie czy jest możliwe połączenie tych dwóch rzeczy? a jeśli nie to co polecacie (poza oryginałem)?
  • #10 5750351
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    rozmawiając o kompatybilności proszków - mam hp 1020 i nieograniczony dostęp do proszku ricoha pytanie czy jest możliwe połączenie tych dwóch rzeczy? a jeśli nie to co polecacie (poza oryginałem)?

Ricoha tonery potrzebują deweloperu więc nie kombinuj bo jakość fatalna
    Akurat do tej drukarki raczej wszystkie z allegro przeznaczone do tego modelu będą ok, pasuje od 1100, 1200. Dobrze sprawuje się napełniacz Katuna(nie brudzi, ładna czerń lecz słabo wychwytuje odcienie szarości)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę laserową Samsung ML-2010 i zastanawia się nad możliwością uzupełnienia tonera tonerem marki OKI, który pozostał mu z innej drukarki, aby uniknąć kosztów zakupu oryginalnego tonera i bębna. W odpowiedziach podkreślono, że tonery OKI nie są kompatybilne z Samsungiem ML-2010 i ich stosowanie może uszkodzić cartridge lub pogorszyć jakość wydruków. Zaleca się zakup dedykowanego proszku do tonerów Samsung ML-2010, który jest dostępny na rynku w przystępnej cenie. Niektórzy użytkownicy stosują proszek do modeli Samsung 1510, 1610, 1710, który jest kompatybilny z ML-2010. Wskazano, że rozbieranie cartridge lub ingerencja mechaniczna (np. wycinanie otworu) nie jest zalecana. Dodatkowo poruszono kwestię ciągłego świecenia diody drukarki po wyłączeniu komputera, co jest normalne i nie wpływa negatywnie na urządzenie. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o kompatybilności tonerów innych marek (Lexmark, Xerox) oraz o problemach z proszkiem Ricoh w drukarkach HP 1020, jednak nie są one bezpośrednio związane z Samsungiem ML-2010.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA