Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migomat nie spawa i nie podaje drutu jak należy.

rrobaszek 12 Maj 2007 09:10 5819 3
  • #1 12 Maj 2007 09:10
    rrobaszek
    Poziom 14  

    Witam,
    przywiozłem z niemiec migomat Elektr-Beckum 120/15. Dokupiłem do niego butle i reduktor oraz drut i okazało się, że p.automat po pierwsze nie spawa, tylko klei oraz nie podaj drutu tak jak trzeba.
    Po małych oględzinach okazało się, że 3 z 8 diód jest spalonych.
    Po wymianie na nowe podajnik działał prawidłowo, ale nadal migomaci nie spawał. Nie wiedziałem co z nim jest, napięcia miał prawidłowe.
    Postanowiłem odłączyć dławik i okazało się, że teraz migomat spawa dobrze, ale nie wiem czy nie spawał by lepiej z dławikiem.

    Bardzo proszę o porady, co mam zrobić i czy potrzebny jest dławik.
    Dławik jest włączony szeregowo w masie.

    W migomace tym są 4 zakresy prądu zorganizowane jako 4 odczepy z uzw. pierwotnym.

    0 3
  • #2 12 Maj 2007 09:21
    any56
    Poziom 39  

    Sprawdź, jak ma ustawione napięcie wejściowe: 230V (fazowe), czy 400V (międzyfazowe)...

    0
  • #3 12 Maj 2007 15:58
    rrobaszek
    Poziom 14  

    Spawarka jest tylko na 230V więc nie ma możliwości żeby była na 400V, zresztą sam przewód zasilający jest zwykły sieciowy, nie siłowy.

    0
  • #4 09 Lip 2008 12:56
    Ikis_70
    Poziom 10  

    ... może był ustawiony na spawanie drutem samoosłonowym? (odwrotna polaryzacja niż przy osłonie gazowej)

    2