logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Bascom 8051 z AVT nie działa - możliwe przyczyny i rozwiązania?

wierk 15 Paź 2003 11:54 1993 11
REKLAMA
  • #1 362132
    wierk
    Poziom 11  
    Wykonałem programator do Bascom 8051 - płytka kupiona w AVT - częœci osobno.
    Zlutowałem i nie chce działać.
    Bascom pisze, że programator not responding.
    Napięcia zasilajšce na układach sš bo sprawdzałem, kabel do komputera też wydaje się być ok, bo dawałem z komputera sygnały na poszczególne końcówki (D0-D7) portu LPT i na płytce też się pojawiały.
    Kończš mi się pomysły gdzie szukać błędów.
    Ma ktoœ jakieœ pomysły co można jeszcze zrobić?
    Może za długi kabel do komputera (rozlutowałem kabel drukarkowy i przylutowałem do płytki)?
  • REKLAMA
  • #2 362141
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A dokladnie to co to jest za programator?? Moze wrzuc jakis schemat albo link daj. Moze to jest ten z elektrody na dwoch PCF8574??
  • REKLAMA
  • #3 362163
    wierk
    Poziom 11  
    To był programator z EdW (z marca 2000r) - jest sprzedawany jako kit AVT2502.
    Jest na dwóch układach PCF 8574AP.
  • REKLAMA
  • #5 362216
    wierk
    Poziom 11  
    1. LPT wydaje się być ustawione dobrze - adres portu na pewno prawidłowy (bo ten adres testowałem programikiem i działało), układy PCF ustawione, że z literkš A,
    opóŸnienia próbowałem różne (0, 20, 50, 100 i większe) i nic
    2. Mój schemat jest troszkę inny, ale koncepcja wyglšda na tš samš.
    To jest link do tego schematu (jako załšcznika nie udało mi się wysłać) : http://www.easy-soft.tsnet.pl/akademia/bascom/BC/51_15.pdf
  • REKLAMA
  • #6 362224
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Sprawdz na schemacie jakie maja byc dokladnie uklady PCF8574 czy PCF8574AP .Jesli PCF8574AP a wlozyles PCF8574 to nie bedzie dzialac i odwrotnie.
  • #7 362237
    ggrunge
    Poziom 17  
    A masz moze zainstalowana drukarke na tym porcie?? JEsli tak to sproboj zmienic jej port na czas programowania, bo moze drukarka zajmowac LPT.
  • #8 362321
    wierk
    Poziom 11  
    Nie mam fizycznej drukarki, niemniej jednak mam zainstalowanš, bo o ile pamiętam takie sš wymagania programu Bascom 8051.
  • #9 362577
    ggrunge
    Poziom 17  
    Hmm nawet nie wiedzialem ze Bascom wymaga zainstalowania drukarki...

A probowales programowac jakas kosc?? Czy tak na sucho go podlanczales i probowales cos?? Probowales np dac polecenie "Get ID" z wlozona koscia??
    Programator wogole na nic nie reaguje??
  • #10 363085
    wierk
    Poziom 11  
    Wkładałem kosc, ale program Bascom zachowuje sie tak jakby nie bylo programatora.
    GetID tez nie dziala, bo wyswietla się unknown.
    Na wszelki wypadek probowalem z odinstalowana drukarka, ale to nic nie zmienia.
    Ale mysle, ze problem nie tkwi w komputerze, bo sygnaly z programu bascom pojawiaja sie na porcie drukarki (sprawdzalem programem LPT monitor czy cos takiego).
    Ktos pytal o uklady PCF. Maja byc z AP no i takie tez sa.
    Wydaje mi sie, ze moze cos jest zle zrobione na plytce, ale tam troche nie ma co schrzanic.
  • #11 363171
    ggrunge
    Poziom 17  
    No to posprawdzaj czy na odpowiednich pinach w podstawkach pod scalaki masz zasilanie +5V. Sprawdz dokladnie czy dobrze polaczyles LPT z plytka, podociskaj dobrze scalaki w podstawkach i moze popraw luty, moze gdzies jest zimny lut. Jesli wszystko jest dobrze to mozliwe ze jakies scalaki sa uwalone. Sproboj moze zamienic te 74LS05 jak masz na inne.

Pozdrawiam
  • #12 374384
    Darek67
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli masz układy PCF 8574A to sprawdz czy w programie w opcjach
    Programmer zaznaczyłeś ptaszka w okienku PCF8574A

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programatora Bascom 8051 z zestawu AVT2502 opartego na dwóch układach PCF8574AP, który po zlutowaniu nie działa i program Bascom zgłasza "programator not responding". Użytkownik potwierdził poprawne zasilanie układów oraz działanie sygnałów na porcie LPT, jednak programator nie reaguje na polecenia, w tym "Get ID". Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia zgodności układów PCF8574AP z wersją wlutowaną, poprawności ustawień portu LPT w Bascomie, obecności i konfiguracji drukarki systemowej (która może blokować port LPT), a także dokładności lutowania i poprawności połączeń na płytce. Zalecane jest sprawdzenie napięć na pinach układów, poprawne osadzenie scalaków w podstawkach, ewentualna wymiana układów 74LS05 oraz weryfikacja opcji w programie Bascom dotyczącej zaznaczenia PCF8574A, jeśli takie układy są używane. Problem może wynikać z błędów montażowych lub niezgodności komponentów, mimo że sygnały z portu LPT są obecne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA