logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 – brak ciśnienia po odpowietrzeniu, piec nie grzeje wody i CO

skarko 12 Maj 2007 21:43 7738 4
REKLAMA
  • #1 3878326
    skarko
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z kotłem.
    Odebrałem niedawno mieszkanie z zainstalowanym vitopendem 100 dwufunkcyjnym, z zamkniętą komorą spalania. Na początku wszystko było OK, aż do czasu gdy musiałem zdemontować grzejnik, żeby położyć płytki. Po ponownym montażu, zabrałem się za odpowietrzenie - i tutaj klapa - ciśnienie w w obiegu grzewczym spadło do zera. Piec nie chce grzać ani wody, ani kaloryferów. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania palnik czasami się załącza, ale działa tylko kilkadziesiąt sekund i wyłącza się (ciśnienie cały czas zero). Czasami zapala się czerwona dioda usterki, a czasami nie. Raz błyskała regularnie co 10 sekund (czy są jakieś kody błędów które można z niej odczytać?).
    Jakby ktoś miał chęć i wiedzę by mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam - Sławek
  • REKLAMA
  • #2 3879203
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Musisz uzupełnić ciśnienie wody, to najważniejsze.
    Pod kotłem znajdziesz zawór dobijający.
  • REKLAMA
  • #3 3899652
    skarko
    Poziom 2  
    Dzięki za zainteresowanie. Jak wygląda ten zawór? Czy ciśnienie dobija się pompką ręczną, np Ridgida, czy poprzez reduktor ciśnieniem miejskim?
    Pod swoim kotłem znalazłem tylko :
    - zasilanie obiegu grzewczego (dwa zawory, za i przed filtrem)
    - powrót obiegu grzewczego (jeden zawór)
    - gaz (dwa zawory)
    - zasilanie wodą z sieci miejskiej (dwa zawory, za i przed filtrem)
    - odpływ do kanalizacji
    Wszystkie zawory to zwykłe kulowe przelotówki, nie zauważyłem zaworu zwrotnego.
    Proszę o wyjaśnienie "łopatologiczne" jak uzupełnić ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #4 3911412
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    w zaleznosci od modelu jest lub nie ma zaworu dopuszczania :) niestety taka prawda , pomiedzy zasilaniem co i wyjsciem wody powinno być widac mały czarny(lub biały) zaworek 90^ moga byc dwie sztuki drugi po lewej stronie trzeba odkrecic dwa ,, ewentualnie jesli nie ma konsoli uzupełniania to zawór dopuszczania jest zrobiony na instalacji pomiedzy rurą CO i CWU najczesciej po stronie powrotu CO
  • #5 3919055
    toes
    Poziom 1  
    zawór masz w prawym rogu przy plecach kotła, nad nim jest mały zaworek który musisz odkręcić. Podłącz wężykiem do wody z kranu, odkręć zaworek nad nim i wpuść wodę do 1 na manometrze.

Dodano po 1 [minuty]:

zawór masz w prawym rogu przy plecach kotła, nad nim jest mały zaworek który musisz odkręcić. Podłącz wężykiem do wody z kranu, odkręć zaworek nad nim i wpuść wodę do 1 na manometrze.
REKLAMA