logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stabilizator 6A 50V z transformatora i diod dużej mocy?

radzio1407 13 Maj 2007 18:25 1571 5
REKLAMA
  • #1 3880982
    radzio1407
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Posiadam transformator z wieloma uzwojeniami wtornymi i przełącznikiem miedzy nimi. do tego diody duzej mocy. chcialbym zbudowac stabilizator ktory bedzie potrzymywal mi kazde napiecie wejsciowe i wytrzyma prad ok 6A a napiecie 50V, ma ktos moze jakis pomysl ukladu?

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • #2 3881133
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Potrzebujesz zrobić zasilacz czy stabilizator?
  • REKLAMA
  • #3 3881203
    radzio1407
    Poziom 13  
    stabilizator. Zasilacz mam. W sumie to mam prostownik. Trafo mostek prostowniczy przelacznik i to wszystko. nawet nie ma kondensatora filtrujacego. poprostu nie wiem jaki scalak moze sie przydac. nei mam sklepu elektronicznego w poblizu wiec podpytanie pana w sklepie mi nic nie da. pozatym chce miec od razu schemat i zrobic maly kosztorys

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    Jak zaczynamy i kończymy nowe zdanie?
    Następne będzie ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3884571
    radzio1407
    Poziom 13  
    A zna ktoś może jeszcze jakiegoś scalaka? Prąd jednak jest mniejszy. 4A źle odczytałem...
  • #6 3885767
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Gdyby zrobić konkretny układ na tym LM338 może dałoby się wycisnąć z niego większy prąd gorzej z napięciem. W katalogu są schematy takich prościutkich na 10A i na 15A. W sumie można zrobić dwa punkty odniesienia (masa,+,-), wtedy można uzyskać wyższe napięcie. Te układy są dostępne również w obudowie TO-3 (droższe, zapłaciłem za taki ponad 10zł), która ma lepsze właściwosci odprowadzania ciepła. Gdyby zamontować konkretny duży radiator to zdzierży nawet większy prąd.

Aha do czego ma służyć ten zasilacz?
REKLAMA