logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Atmega16 z zewnętrznym kwarcem 8MHz w Bascom AVR?

karols 13 Maj 2007 22:35 2148 4
REKLAMA
  • #1 3882010
    karols
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy ktoś może mi pomóc zmusić mikrokontroler Atmega16 do pracy z zewnętrznym kwarcem 8MHz i jest to do zrobienia w Bascom AVR.

Zgodnie z sugestiami z forum robiłem kilka podejść do tego tematu ale zawsze kończyło się na zablokowaniu układu i ponownym jego odblokowaniu przy zastosowaniu zewnętrznego generatora.
  • REKLAMA
  • #2 3884009
    pph
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Bezpośrednio z poziomu Bascoma nie zmienisz parametrów wszytych w rejestry procesora. Da się to zrobić tylko przy pomocy programatora i np. AVR Studio ze strony Atmel'a (http://www.atmel.com/forms/software_download.asp?fn=dl_aStudio4b460.exe)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3884350
    karols
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki za pomysły, ale uściślijmy problem:

1. Nie chcę tego zrobić w języku Bascom AVR - chodzi mi o sam edytor i obsługę programatora STK200/STK300 no i zakładkę "Lock and Fuse Bits"
    (wersja Bascom AVR 1.11.7.4)

2. Forum Elektroda przeszukiwałem kilka razy - wszystkie sugestie próbowałem zastosować, ale zawsze kończyło się zablokowaniem kontrolera i reanimacja za pomocą zewnętrznego sygnału podanego z generatora funkcyjnego (FuseBit A987 jako 1111:1111 i mamy blokadę i brak identyfikacji układu i brak możliwości programowania szeregowego)

3.Mikrokontroler to ATMEGA16 16PU

Proszę o pomoc bo jestem w kropce i pomimo przeglądania literatury i Internetu nie mogę zwalczyć tematu, może posiadany mikrokontroler postanowił działać przeciwko właścicielowi.
    :cry:
  • #5 3885009
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Wygląda na to, że kwarcu nie podłączyłeś albo jest wadliwy.:D. Jak masz oscyloskop to podglądnij czy generator działa. Nie robiłem nic z szesmastką, ale z ósemką nigdy nie miałem problemów. Cztery jedynki i na zewnętrzny kwarc.
REKLAMA