logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dekoder 1 z 32 na kod 8-bitowy?

mkos1 15 Paź 2003 21:28 3294 13
  • #1 362744
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Mam pytanko: Jak zrobić dekoder 1 z (np.) 32 na kod 8 bitowy ?
    Chodzi mi o takie "urządzonko", że w przypadku wystąpienia "jedynki" logicznej na jednym z 32 wejść pojawi mi się na wyjściu informacja, które wejście jest aktywne.
    Wyjście może być 8 bitowe.

Czekam na Wasze ciekawe pomysły !

Pozdrawiam !
    Marek
  • #2 362829
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Czy masz wykonać taki układ czy tylko zaprojektować? Czy masz to zrobić na pojedynczych układach z bramkami czy na strukturach programowalnych?
  • #3 363041
    mkos1
    Poziom 30  
    Chciałbym coś takiego zrobić.
    Konkretnie ma to służyć do sterowania modułu wyświetlacza textowego Red Lion w celu identyfikacji usterek maszyny przemysłowej.
    Automatyka tej maszyny jest zrobiona "na piechotę" tzn. nie posiada ona żadnego sterownika PLC (to maszyna z 1974 r. !) i chciałbym w przypadku wystąpienia jakiejś sytuacji awaryjnej wyświetliło mi odpowiadający jej komunikat.
    Najprościej byłoby zastosować 32 lampki sygnalizacyjne ale .... chyba nie już te czasy !
    Z oprogramowaniem samego wyświetlacza nie ma problemu jest tylko problem z jego zasterowaniem.
    Oczywiście chciałbym aby to było jak najprostsze w budowie. :)

Pozdrawiam !
  • #4 363050
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    możesz zrobić na procku i multiplekserze
    lub na zwykłych bramkach ale 32 wejścia zakodujesz 5 bitach chyba że info ma być w bcd, wtedy musisz zrobć intuicyjnie tzn rozpisać kiedy na jakich pozycjach są i tak podłązyć do wyjść
  • #5 363652
    hereticon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    uwaga pierwsza - uklad ktory zamienia kod "1 z k" na dwojkowy nazywa sie KODEREM a nie dekoderem (tak dla scislosci)

uwaga druga - sa uklady, gotowe cyfrowe ktore do tego sluza. Np. koder 74147 sluzy do zamiany "1 z 10" na 4 bity. Potem wystarczy podpiac uklad 7447 (transkoder 4 bitow na kod 7-segmentowego wyswietlacza) wpiac modul wyswietlacza LED do tego i gotowe.
    Jak z tego zrobic obsluge 30 linii?
    a) albo poszukac odpowiednio duzego ukladu do obslugi 30 linii
    b) albo przyjrzec sie jak polaczyc uklady 74147 by poszerzyc zakres. Oczywiscie nie wystarczy tu jedna cyfra LED, trzeba dolaczyc drugi modul (oczywiscie drugi modul 7447 tez)

Ja wiem, ze mozna to zrobic na uprocku, ale wedlgu mnnie to wyciaganie armaty na muche. Ja wiem, ze mozna pluszowemu misiowi wszczepic tone ukladow uprockow zeby ladnie mrugal oczkami, ale po co? :) Nie lepiej go wypchac wata, zeby byl miekki?

Takze czasami trzeba pomyslec czy by nie dalo sie tego zrobic prosciej:)
  • #6 363655
    hereticon
    Poziom 15  
    aha - w przypadku gdy ma sie gotowy wyswietlacz, to oczywiscie uklad zbudowac bez modulow 7447 i 74147. Wystarczy sam koder do 8 bitow. Trzeba by sie zastanowic jak polaczyc te uklady:)
  • #7 363668
    ACULA
    Poziom 34  
    hereticon napisał:

Ja wiem, ze mozna to zrobic na uprocku, ale wedlgu mnnie to wyciaganie armaty na muche. Ja wiem, ze mozna pluszowemu misiowi wszczepic tone ukladow uprockow zeby ladnie mrugal oczkami, ale po co? :) Nie lepiej go wypchac wata, zeby byl miekki?

Takze czasami trzeba pomyslec czy by nie dalo sie tego zrobic prosciej:)

oczywiście że armaty: procek (5zŁ)steruje pracą(liczy do 30) dwóch mux 16wejściowych sprawdza wyjście mux,wynik w BCD na 2x7447 i wyświetlacz 2x7LED
    program: jedna pętla

innym sposobem: rozpisz koder , zrób full ścieżek
    jak to jest armata to pokaż procę ;)

w niektórych układach procek jest tanszy od tradycyjnej logiki w koncu koszt =3 scalaczków z bramkami a ile mniej ścieżek
  • #8 363672
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    A może tak:
    EPROM 27c512 ma 16 linii adresowych, użyć dwa takie układy.
    Zaprogramować pod odpowiednimi adresami 4-ro bitowe słowo
    w BCD (w drugim układzie 5-cio bitowe) i do tego jeszcze 4 bramki
    AND i to by było na tyle.
  • #9 363676
    ACULA
    Poziom 34  
    Ski Man napisał:
    A może tak:
    EPROM 27c512 ma 16 linii adresowych, użyć dwa takie układy.
    Zaprogramować pod odpowiednimi adresami 4-ro bitowe słowo
    w BCD (w drugim układzie 5-cio bitowe) i do tego jeszcze 4 bramki
    AND i to by było na tyle.

hereticon i co Ty na to, to już chyba prawdziwa Gruba Berta ;)
    2x EPROM 27C512-10 64k×8 100ns CMOS DIP28 (Thomson)2x14.90 zł
    proste tylko troszkę drogie i trzeba mieć programator do epromów

Skiman :arrow:
    troszkę źle napisałem, chciałem pokazać hereticon że bramki nie zawsze są najlepszym i naprostszym rozwiązaniem

Pamięci mają rónież szerokie zastosowanie. Na dyplomie kumple zrobili transkoder na epromie do sterowania rzędami im kolumnami w tablicy do badania wzroku. Niestety gorzej jest z progami do epromów :(
    jeśli masz takie epromy i proga to tylko pogratulować, oczywiście że każdy korzysta z tego co ma pod ręką
  • #10 363685
    Ski Man
    Poziom 23  
    mam za darmo z demontażu - więc zależy czym kto dysponuje.
    Poza tym mkos1 prosił o pomysły i taki ode mnie dostał. A kłócić
    się nie bedę który pomysł lepszy.
  • #11 363690
    andi40
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    sprawdz 74150 moze to
  • #12 363722
    Ski Man
    Poziom 23  
    :arrow: Acula
    Znalazłem pod tym adresem, cennik pamięci
    http://republika.pl/memory2000/
    i z niego wynika że 27C512 kosztuje ........ 1.60 zł.
    robi się ciekawie, bo 74154 kosztuje 4 zł/szt.
    Załączniki:
    • Jak zbudować dekoder 1 z 32 na kod 8-bitowy? corel.jpg (96.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 363753
    hereticon
    Poziom 15  
    no i? nie mieliscie sie do czego przyczepic? :) hehe ,pozdrawiam sympatykow uprockow:) ale mozna tez na FPLA, ladnie sie robi takie uklady

jak ktos powiedzial wnioslem swoj pomysl, wydaje m isie ze prosty, w porownaniu z tym, ze procka trzeba obudowac, eeproma zaprogramowac - i to nawet wteyd gdy ukald padnie.
    A logike sprzetowa wystarczy w tym momencie wymienic. No mi sie to wydaje prostsze. Wprawdzie jak slusznie zostalo powiedziane, procek plu muxy czy nawet sam eeprom mozga byc tansze, ale w razie awarii kto bedzie czekal az elektronik ponownie zaprogramuje procka? trzeba od razu wymieniac. A tu procek nie mialby nic innego do roboty jak tylko kodowac linie (obslugiwac muxy). Juz prostsze rozwiazanie z eepromami czy nawet na upartego z FPLA.
  • #14 364414
    mkos1
    Poziom 30  
    Witam !
    Dzięki za pomysły, coś postaram się "zmajstrować" ale jeszcze się zastanowię "jak ?".
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu kodera 1 z 32 na kod 8-bitowy, który przy pojawieniu się sygnału logicznej jedynki na jednym z 32 wejść generuje na wyjściu informację o aktywnym wejściu w postaci 8-bitowego kodu. Rozważane są różne metody realizacji: tradycyjne układy cyfrowe z bramkami logicznymi, zastosowanie multiplekserów, programowalnych struktur logicznych (FPLA) oraz mikrokontrolerów. Wskazano, że klasyczne koderowe układy scalone, takie jak 74147 (koder 1 z 10 na 4 bity) i 7447 (transkoder na wyświetlacz 7-segmentowy), mogą być łączone w celu obsługi większej liczby linii, choć wymaga to dodatkowych modułów i złożoności. Alternatywnie proponowano użycie pamięci EPROM 27C512 do implementacji kodera poprzez zaprogramowanie odpowiednich adresów i wyjść, co może uprościć ścieżki połączeń, choć wymaga programatora i jest droższe. Dyskusja podkreśla kompromis między prostotą sprzętową a elastycznością i kosztami, zwracając uwagę na łatwość wymiany i programowania w przypadku awarii. W kontekście sterowania wyświetlaczem tekstowym Red Lion, celem jest identyfikacja usterek maszyny przemysłowej bez użycia sterownika PLC, zastępując tradycyjne lampki sygnalizacyjne. Propozycje obejmują także wykorzystanie mikrokontrolera do sterowania multiplekserami 16-wejściowymi i generowania kodu BCD na wyjściu, co może być najprostszym rozwiązaniem programowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA