logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie tunerów. Brak sygnału powodujący szumy? Dodatkowe funkcje? AS-952.

kam223 15 Maj 2007 18:36 1866 11
REKLAMA
  • #1 3887660
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie zakup cyfrowego tunera do mojej midi, konkretnie AS-952. Obecnie mam AS-252 i kilka rzeczy mnie po porstu wkurza, a mianowicie:
    - szumienie nawet na dość dobrym sygnale (zaczyna być uciążliwe już przy ok 4,5/5 kresek!)
    - brak porgramatora
    - przestrajane... ale skala została, niekiedy kłopoty z trafieniem na odpowiednią stacje (tak już dużo ich jest, że w końcu się gubię :D)
    - no i to bezkresne kręcenie tą gałeczką :)
    I mam parę pytań, oczywiście nie pytam już o tak oczywiste rzeczy jak porgramator itp. Ale, czy wszystkie Diory tak mają, że nawet malutki braczek sygnału od razu powoduje szumy? :? czy na 952 porblem zniknie. I czy ma jakieś dodatkowe funkcje oprócz porgramatora, czy po prostu, cyfr tuner i programator? Za wszystkie odp. z góry dziękuję

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3887956
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Wyglada na to ze AS252 chyba ma uszkodzenie glowicy lub tez ukladu scalonego odpowiedzialnego za posrednia i detekcje ,lub tez niewlasciwe ustawienie poziomu.Jesli chodzi o AS952 moze byc nie przestrojony i bedziesz musial zrobic to sam (glowica + uP) ,nie posiada pilota , a liczba kanalow jest ograniczona(okolo 10).Jesli sygnal tam gdzie mieszkasz bedzie slaby to szumy pozostana nawet jesli wymienisz na inny tuner.
  • #3 3888131
    Peposh
    Poziom 14  
    posiadam AS 952 i jestem zadowolony:D
    tuner nie gubi stacji, nie szumi, tylko trzeba mieć niezłą antenę. Stacji do zaprogramowania 6- mnie zupełnie wystarcza. Kłopotliwe jest tylko zapisywanie stacji, trzeba wcisnąć parę przycisków naraz i do końca nie wiadomo jakich;P Poza tymi drobnymi defektami, tuner polecam.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3888282
    kam223
    Poziom 20  
    znaczy tak... mam oferte na AS952 za 50zł, nie fortuna, mógłbym kupić. Przestrojony także bez problemu, podpinać i grać. Natomiast sygnał jest dość silny, obecnie używam pokojowej anteny aktywnej, ale nawet na 15cm kawałku drutu poziom sygnału na najsilniej nadających stacjach wynosi 3,5;4/5 kresek. I o dziwo bez tej aktywnej anteny szumi jak z nią. Może to też sprawa jej niezawysokiej jakości? Natomiast 6 kanałów to dla mnie w zupełności wystarczający parametr :D
  • #5 3888367
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Witam
    Obecnie mam porównanie obu wyżej wymienionych tunerów czyli AS252 i AS952 i muszę powiedzieć, że u mnie AS252 odbiera cudnie na kawałku przewodu ok 25cm i łapie po 4-5 kresek i odbiera czysto.
    AS952 wymaga już lepszej anteny, ale też niczemu sobie. AS952 mam na sprzedaż za jakieś 40zł przestrojony, stan zewnętrzny określam na bdb, poza jednym małym mankamentem - brak przycisku POWER. Jak chcesz fotki mogę wysłać na @.

A tak na boku to AS952 programuje się poprzez dłuższe przytrzymanie klawisza z numerem banku pamięci
  • #6 4246898
    kam223
    Poziom 20  
    Trochę czasu minęło od ostatnich postów. Nie kupiłem tego tunera, ze względu na to co powiedział janusz27 (lepsza czułość) ale wciąż mam nieodpartą chęć kupienia tego tunera, ze względu na o niebo lepszą jego funkcjonalność. I znowu się zaczęło :) mimo że mój AS-252 już nie szumi (źle zestroiłem głowicę za pierwszym razem + szumiąca na większym wzmocnieniu antena aktywna). W związku z tym, że najprawdopodobniej za kilka dni taki tuner trafi do mojego domu, mam pytanie do Janusza, czy "przepaść" czułościowa między AS-252 i AS-952 jest duża? tzn jak 252 odbiera na 5 kresek to 952 na ile? I od jakiego poziomu sygnału zaczyna wyraźniej szumieć?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4249276
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Włączę się do dyskusji. Otóż model AS-952 nie może mieć gorszej czułości
    niż "252". Głowica jest na 2-bramkowych mos-fetach, do tego układ syntezy.
    To rozwiązanie stanowi właściwie kres rozwoju konstrukcji, o układach pa-
    mięci i zdalnego sterowania nie wspominam. Zatem owa głowica jest po pros-
    tu uszkodzona lub rozstrojona. Ja mam w warsztacie właśnie "952". Na
    kawałku przewodu łapię wszystko bez szumu (w MONO) w promieniu 30 km,
    granica odbioru to 70 km. A komfort obsługi, dokładne dostrojenie, i brak
    "płynięcia" stacji są nie do pogardzenia. Zachęcam...
  • #8 4249969
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Aż tak wielkiej przepaści nie było. Jednak AS252 odbiera mi tak jakby czyściej niż AS952 - choć na jakość 952 nie narzekałem, lecz tak jak wcześniej pisałem potrzebował troszkę lepszej anteny.
    Od jakiego poziomu zaczyna wyraźnie szumieć - no niestety teraz Ci już nie powiem, bo sprzedałem 952 więc nie będę mógł zrobić porównania.
    Jeżeli chodzi o funkcjonalność to tak jak napisał kolega dybas 952 bije na głowę 252 chociażby ze względu na pamięć, której 252 nie posiada, choć projektanci z diory mogli pomyśleć i wrzucić programator np taki z OR TOSCA303. Mi jakoś ręczne strojenie i brak programatora nie przeszkadza. Jak się dobrze dostroi na początku stację to nic nie pływa ani się nie rozjeżdża.
    Głowica w 252 także jest na 2-bramkowym mos-fecie. Ba żeby było śmieszniej 252 i 952 mają praktycznie identyczne głowice, tylko że 952 ma syntezę
  • #9 4264065
    kam223
    Poziom 20  
    Z tym pływaniem to prawda, po odpowiednim dostrojeniu chodzi idealnie. Ale jednak rozstaje się z tym analogowym tunerem, przynajmniej na jakiś czas :) będzie mi służył jako zapas. Natomiast przestrojony 952 trafi w moje ręce za jakiś tydzień, po odebraniu go podzielę się wrażeniami :) dzięki za wszystkie dotychczasowe cenne rady!
  • #10 4319044
    kam223
    Poziom 20  
    Trochę się to przeciągnęło ale do poniedziałku powinienem mieć już tego 952. Natomiast znalazłem "pracę" dla 252 tylko denerwuje mnie jeden drobiazg jakim jest kontrolka dostrojenia (zera FM) która zapala się praktycznie od razu po wstrojeniu na 0,5MHz przed stacją, w momencie gdy już ją trochę słychać. Da się to jakoś poprawić/wyregulować? Powoli dostrajanie na słuch staje się uciążliwe.

Pozdrawiam
  • #11 4326035
    kam223
    Poziom 20  
    To jak z tym zerem FM?
  • REKLAMA
  • #12 4404921
    kam223
    Poziom 20  
    AS 952 od miesiąca gra w wieży... cudo, porównanie AS 252 i AS 952 jest nawet nie na miejscu :) A teraz czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na poprzednie pytanie?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania cyfrowych tunerów radiowych Diora AS-252 i AS-952, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z szumami przy słabszym sygnale oraz funkcjonalności urządzeń. AS-252 może mieć uszkodzoną głowicę lub niewłaściwie ustawiony poziom sygnału, co powoduje szumy nawet przy dobrym sygnale (4,5/5 kresek). AS-952 wymaga lepszej anteny, ale generalnie nie szumi i ma lepszą funkcjonalność, m.in. pamięć na 6 kanałów i stabilne strojenie dzięki syntezie. Oba modele mają podobne głowice na 2-bramkowych MOS-FET, jednak AS-952 posiada układ syntezy, co poprawia komfort użytkowania i stabilność odbioru. AS-952 nie posiada pilota ani przycisku POWER, a programowanie stacji wymaga dłuższego przytrzymania klawisza banku pamięci. Wymiana tunera na AS-952 może nie wyeliminować szumów przy bardzo słabym sygnale, gdyż zależy to od jakości anteny i siły sygnału. Użytkownicy podkreślają, że odpowiednie dostrojenie głowicy i dobra antena są kluczowe dla czystego odbioru. Pojawiły się pytania o regulację kontrolki dostrojenia (zera FM) w AS-252, która zapala się zbyt wcześnie, utrudniając strojenie na słuch.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA