logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olej roślinny + trafo. Chłodzenie transformatora.

Adrianot 16 Maj 2007 16:59 2197 4
REKLAMA
  • #1 3890816
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam pytanko, czy do chłodzenia transformatora zasilanego z sieci można użyc oleju roślinnego?

Czytałem już o tym sposobie chłodzenia komputera, ale autorzy pozostawiali dysk twardy i zasilacz suche. Więc pomyślałem, że skoro pozostawili zasilacz suchy ( którego przecież elementem jest trafo ) to coś w tym musi byc. No chyba że chodziło im o to żeby nie zalac wiatraczka.
    Prosze o podpowiedzi :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3890948
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam.Najlepszy by był transformatorowy możesz zdobyć w zakładzie energetycznym.Ale jak użyjesz roślinnego to się nić nie stanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3891007
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Dowiedz się najpierw czy olej jest dobrym izolatorem.
    Nie lepiej zastosować przewiewną obudowę z wentylatorem wymuszającym przepływ powietrza?
    Transformator to nie półprzewodnik, może się grzać i to dość mocno.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3891038
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    olej raczej słabo chłodzi, raczej zapobiega przebiciom, a przy okazji wykorzystywany jest do chłodzenia. Dużo lepiej chłodzi woda (ok 10* lepiej odprowadza ciepło) poza tym zasilacz to chyba aż tak bardzo Ci nie przeszkadza, że sie grzeje, najwyżej zwróć uwagę czy wiatrak wydmuchuje ciepło na zewnątrz. Widziałem raz kompa całego zalanego olejem w którym były rurki od klimatyzacji, całość pracowała przy -25 stopni, ale zasilacz był na zewnątrz.
  • #5 3891635
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie chodziło mi o zasilacz od kompa, ale dzięki za rade. Zasilacza ( trafa + mostka prostown. ) użyje do zasilania wiatraczka mojej konstrukcji. Transformator się bardzo nie grzeje, ale to ma byc swojego rodzaju oryginalny gadget, poza tym nie bardzo miałem do niego obudowę i trochę bałem się o przebicie. Skoro nie macie zastrzeżeń to widze że to był dobry pomysł :)
REKLAMA