logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX300 brak napięcia +12V pozostałe napięcia są

figgo 16 Paź 2003 14:02 8792 11
REKLAMA
  • #1 363382
    figgo
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Mam zasilacz ATX jak złącze kabelki we wtyczce do płyty głównej odpowiadające za jego uruchomienie (zielony i czarny) to działa - daje napięcia na wszystkie wtyczki
    Lecz jak wepnę wtyczkę do płyty głównej to już nie działa (wcale się nie uruchamia, nawet jak złącze te kabelki)...
    Pomóżcie - co to może być?

figgo (figgo@o2.pl)
  • REKLAMA
  • #2 363409
    vieslaus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Widocznie ta płyta ma jakies zwarcie, może gdzieś dotyka do obudowy. Podepnij jakiś inny zasilacz, jak będzie to samo to masz pewność, że to płyta a nie zasilacz. Na płytach głównych sa przetwornice, które czasami psuja się. Kondensatry w nich padają. Poszukaj tej grupki kondensatorów, takie dość znacznych rozmiarów, jest ich tam kilka obok siebie i zobacz czy nie są wybrzuszone.
  • #3 363593
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Witam!
    Ja miałem podobny problem i okazało się że trzeba... poodginać styki we wtyczce do płyty głównej, Jeżeli to nie pomoże to pozostaje wymiana zasilacza na inny.

Niestety ten typ zasilaczy ma to do siebie, że potrafi się często uszkadzać, wiem trochę na ten temat ponieważ już dość sporo ich naprawiłem.

Zdarzają się właśnie takie uszkodzenia, że zasilacz z małym obciążeniem (np. sam dysk twardy) startuje bez problemu, ale kiedy się go podłączy do płyty głównej i innych urządzeń to po prostu zasilacz wtedy nawet nie piknie po włączeniu.
    Proponuję podstawić inny sprawny zasilacz i stwierdzić czy to wina płyty czy zasilacza. Uszkodzonymi w ten sposób nigdy nie zawracałem sobie głowy.
    Powodzenia!
  • #4 364122
    raffalek
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    :arrow: Kolega IJeSJ ma rację, ale w takim przypadku czasami pomaga wymiana tranzystorów sterujących na wtórnej stronie 2SC945 2szt. kolektor podłączony do transformatora sterującego duża przetwornicą.
  • REKLAMA
  • #5 365709
    figgo
    Poziom 11  
    Podpiąłem inne zasilacze i wszystko hula, dlatego płyta musi być dobra...
  • #6 375972
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Miałem taki sam problem - napięcia bez obciążenia ok - pod obciążeniem wyłączał się i wymieniłem elektrolity filtrujące napięcia wyjściowe i zadziałał.
  • #7 381480
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Moim zdaniem trzeba jeszcze sprawdzic czy napiecia na głównych elektrolitach jest równomiernie rozłożone, często przez to też są problemy.
    Pozdrawiam IjeSJot
  • REKLAMA
  • #8 381541
    AlienVoice
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Wszystko działa lecz nie ma +12V co zrobić?

Zasilacz ATX300 brak napięcia +12V pozostałe napięcia są i co z tym zrobić czekam na wasza rade. (ALIEN)
  • #9 388797
    figgo
    Poziom 11  
    Te elektrolity filtrujące napięcie wyjściowe, o których mówicie to są te duże?
  • REKLAMA
  • #10 388810
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Obawiam się że masz za małe doświadczenie , aby ryzykować naprawę .
    Wbrew pozorom , to nie są proste konstrukcje i na wymianie elektrolitów raczej się nie skończy , a jeśli Ci coś nie wyjdzie i przetwornica zawyży napięcia (?) ryzykujesz uszkodzenie całego sprzętu , który jest wielokrotnie droższy od nowego zasilacza .
  • #11 388861
    vieslaus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Tak, lepiej zostaw ten sprzęt i kup coś nowego, nie warto ryzykować spalenia sprzętu wartego kilka tysięcy!
  • #12 388877
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3821
    AlienVoice napisał:
    Wszystko dziala lecz nie ma +12V co zrobic?

Oczywiście o ile wszystkie inne napięcia są poprawne jest ok. to sprawdź diodę odpowiedzialna za to napięcie, ale ją wymontuj i dopiero sprawdzaj.
    Zapewne to tylko jej wina.
    Z poważaniem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza ATX300, który nie dostarcza napięcia +12V, podczas gdy pozostałe napięcia są obecne. Po podłączeniu zasilacza bezpośrednio (przez zwarcie zielonego i czarnego przewodu) napięcia pojawiają się, ale po podłączeniu do płyty głównej zasilacz się nie uruchamia. Możliwe przyczyny to zwarcie na płycie głównej, uszkodzone kondensatory elektrolityczne filtrujące napięcia wyjściowe lub uszkodzenie tranzystorów sterujących (np. 2SC945) na wtórnej stronie przetwornicy. Zaleca się sprawdzenie kondensatorów pod kątem wybrzuszeń, pomiar napięć na elektrolitach oraz wymianę uszkodzonych elementów. Wskazane jest także przetestowanie zasilacza na innej płycie lub podmiana zasilacza, aby wykluczyć uszkodzenie płyty. W przypadku braku doświadczenia w naprawach zasilaczy impulsowych, lepiej rozważyć zakup nowego zasilacza, aby uniknąć ryzyka uszkodzenia sprzętu. Dodatkowo warto sprawdzić diodę odpowiedzialną za napięcie +12V, wymontowując ją do testów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA