logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

compacty w radiach samochodowych jvc. co w nich pada?

chrupkus 16 Paź 2003 17:03 5594 28
REKLAMA
  • #1 363570
    chrupkus
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    moze ktos wie na co cierpia cd-eki jvc? objaw jest taki jak przy padnietym laserze czyli nic nie czyta. mysle ze to jest znane uszkodzene osobom ktore sie zajmuja zawodowo naprawa car audio bo mi, osobie ktora nie jest zawodowcem w tej dziedzinie trafilo sie juz 3 albo 4szt.w kazdym to samo. przejrzalem forum-cisza na ten temat, no moze prawie ale i tak nic sie nie dowiedzialem. moze by ktos uchylil rabka tajemnicy i chociaz podpowiedzial gdzie szukac. ja wybadalem juz ze nie jest to wina lasera ani drivera od silnkow ogniskowania itp., obmierzylem tranzystory, diody, oprniki malej rezystancji itp. obmierzylem rowniez napiecia zasilajace-chyba ok. zastanawia mnie servo bo tego jescze nie podstawialem bo nie mam :?
  • REKLAMA
  • #2 363980
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Co się pojawia na RF out? Wszystko prawidłowo?
    Coś mi się wydaje że problem podobny jak w pionkach :roll: Rzuć okiem na serwisówkę z jakiegoś nowszego DEH-a, ładnie tam opisali procedurę wymiany lasera.
    Mało robię JVC. Zwykle problemy z tą koszmarną mechaniką
  • #3 364030
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Też od pieruna tego miałem. Laset ok, taśma, proc ok, stabilizator ok. Zostaje driver ale nie było skąd podłożyć. Radio co prawda jeździ laserem (na początek) to driver niby powinien chodzić.
  • #4 364042
    ivan
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    a czy kręci płytą?
  • #5 364046
    djlj24
    Spec od car audio
    Wsunie, wyświetli PLAY --, prąd pobierany wzrośnie tak jakby pracował laser, po kilku sekundach odda płytę.
  • #6 364077
    ivan
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jeśli laser nie widzi płyty to nią nie zakręci.stąd moje pytanie.można też sprawdzić luty na stabilizatorze z tyłu radia.
  • #7 364111
    djlj24
    Spec od car audio
    stabililzatory ok jak pisałem. Nowy nie zmienia nic.
  • #8 364434
    chrupkus
    Poziom 18  
    no RF nie sprawdzalem bo nie mam osyloskopu. ten rosnacy prad przy starcie jest zastanawiajacy..dzisiaj znow na niego wsiadam, moze cos wymysle. ps. mysl z ostaniej chwiki: moze silnik od napedu plyty...
  • #9 364466
    chrupkus
    Poziom 18  
    to jednak nie silnik....:(
  • REKLAMA
  • #10 364603
    djlj24
    Spec od car audio
    Może ten nieszczęsny driver ale nie można z niego nigdy odczytać oznaczeń a nie ma drugiego sprawnego radia aby to podstawić. No cóż do Panasonicowego E1, Clarionowego Error 6 do rzeczy nie wartych naprawiania dołącza się też JVC.
  • #11 364644
    chrupkus
    Poziom 18  
    driver to La6557
  • #12 367228
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    JAK WCIĄGA PŁYTE ,TO SPRÓBUJ PERKIEM POKRECIĆ PRZY LASERZE ZAZNACZ MAZAKIEM PIERWOTNE USTAWIENIE MOŻE POMOŻE
    wyłącz caps lock zdzich42
  • #13 368451
    djlj24
    Spec od car audio
    Człoweku całą mechanikę podstawiam i nic
  • #14 2320126
    kumpel78
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam radyjko jvc sh-99r laser ok swieci po podlaczeniu na krotko niby wszystko ok
    plyta kreci ale nie dziala focus i raczej napewno padl driver
    na driverze wszystkie napiecia prawidlowe procz tego co odpowiada za focus :)
    Moze ktos ma potrzebuje drivera m63008fp-x
  • #15 2338948
    patroll14
    Poziom 11  
    Witam. Posiadam radio JVC KD-S636. Co jest? Przyjmuje płyty napęd nawet nie drgnie i po chwili wyrzuca.
  • #16 2443959
    Sebastian S
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Ja mam właśnie na stole JVC model KD-SX924R (opadany panel) i podobny problem nowy laser (ale na starym było to samo) i już prawie wszystko przelutowane w okolicy. A odtwarzacz zachowuje się bardzo dziwacznie jak jest zimny to przeczyta płyte i sobie ładnie chodzi a jak sie nagrzeje po ok 20 min głowica zaczyna "wariowa" nagle szuka płyty, przesuwa się do końca i spowrotem a na końcu prosi o wyjęcie płyty. Podstawiony miałem driver (nie nowy ale w swoim macierzystym radiu pracował) i nic się nie zmieniło. Napięcia na złączu z mechaniką pomierzone i wygłąda na ok- takie jak na schemacie z Elektrody. Nawet są takie same podczas normalnej pracy jak i podczas "wariowania" głowicy. Już też nie wiem co z nim zrobić, może jakieś elektrolity koło drivera tracą swoje właściwości lub może jakaś przelotka przerywa. Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi, a powoli zaczynam mieć dość tego radia.
  • REKLAMA
  • #17 2444068
    Bleta_on
    Poziom 1  
    Patrol14
    Sprawdz czy silniczek od napędu cd działa. Bo on najprawdopodobniej jest problemem..
  • #18 2445121
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    ja bym spróbował potraktować driver jak procesor w funaju :D
    często pomaga także servom w magnetowidzie .
    tylko przy smd trzeba to robć troche delikatniej.
  • REKLAMA
  • #19 2446454
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Tzn. co z nim byś zrobił ?
    Też ostatnio miałem takiego JVC co warjował jak sie podgrzał ale klient był niecierpliwy i pogonił dalej z tym radiem.
    Można by powalczyć zmrażaczem.
  • #20 2447683
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    palniczek w ręke i grzejemy uklad tylko z umiarem ,bierzemy następnie zmrażacz i chłodzimy ,czynność powtarzamy 3-4 razy
    pozdro 4all :D
  • #21 2448665
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    ja naprawiałem dużo JVC i w sumie jeśli chodzi o samo CD bez MP3 to uszkodzone mialem tylko laser lub tranzystor od zasilanie soczewki objaw po włożeniu płyty oddaje ją spowrotem lub procesor główny CD objaw pobiera płyte ale jej nie oddaje i z wyświtlacza znikaja napisy pomijam sprawy mechaniczne
  • #22 2449281
    Sebastian S
    Poziom 17  
    U mnie tranzystory są OK. A laser cały czaś wariuje. Teraz nawet jak jest zimny nie raz nie chce czytać. Już powoli zaczynam mieć dość tego radia. Sygnał RF na oscyloskopie jak czyta płyte jest OK a jak nie czyta to "prosta kreska" -brak sygnału. Tylko to akurat to trudno wyczuć, że to akurat to jest przyczyną, bo nawet jak czyta prawidłowo to sygnał ten nie pojawia się od razu tylko dopiero jak zaczyna odtwarzać pierwszą piosenkę. Tak mi się wydaje. Jaszcze chwila i radio poleci... ale przez okno bo już mam go serdecznie dość. Już wszystko co mi przyszło do głowy mam sprawdzone. Może ktoś na forum miał podobny problem nich opisze jak to rozwiązał- proszę. Z tego co widze na forum to jest to częsta usterka w radiach JVC - tylko szkoda że nigdzie nie widziałem opisu jak ktoś to rozwiązał. :cry:
  • #23 2479812
    Sebastian S
    Poziom 17  
    Już sobie poradziłem z tym radyjkiem- ładnie gra już drugi dzionek. :D Napisze co było przyczyną tego nie działania, może się komuś przyda. Na tranzystorze Q501 (2sb1322) a dokładnie na jego bazie była przerwa na przelotce - lutowany jest od spodu a ścieżka biegnie do drivera od strony elementów i tam właśnie jak się nagrzewał zaczynało przerywać. Ponadto załważyłem kilka rzeczy:
    - mechanizm nie potrafi wciągnąć prawidłowo płyty gdy radio leży na stole "do góry nogami"- miałem kiedyś inne JVC i też był ten "problem", poprostu myśle że "ten typ tak ma";
    - cała płytka z elementami strasznie się grzeje- okolice drivera i złącza do mechanizmu w szczególności- czy to normalne???
    - grzanie płytki (w szczególności okolicy drivera) zależy od założonego lasera, na starym oryginalnym grzeje się mniej (ale moim zdaniem też jak by za mocno) a na nowym dużo bardziej- ale na obu pracuje poprawnie.
    I na końcu jeszcze jedno małe spostrzeżenie- driver LA6557 jest dość wytrzymały bo zwarłem przypadkowo jego cztery nogi- przestał wciągać płytę, ale gdy je rozwarłem spowrotem odziwo działał poprawnie. :D
  • #24 2480054
    Gucio1000
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może ktos podac rozpiske nużek tego drivera LA6557?
  • #25 2481051
    Sebastian S
    Poziom 17  
    Proszę.
    PIN Funkcja
    1. Power for channels 3,4, and 5 (VCC1 and VCC-S short-circuited)
    2. Loading output (-)
    3. Loading output (+)
    4. Output pin (+) for channel 4
    5. Output pin (-) for channel 4
    6. Output pin (+) for channel 3
    7. Output pin (-) for channel 3
    8. Output pin (+) for channel 2
    9. Output pin (-) for channel 2
    10. Output pin (+) for channel 1
    11. Output pin(-) for channel 1
    12. Power for channels 1 and 2 (BTL), (VCC-S and VCC2 short-circuited)
    13. Input pin for channel 1
    14. Input pin for channel 1 (for gain control)
    15. Input pin for channel 2
    16. Input pin for channel 2 (for gain control)
    17. Input pin for channel 3
    18. Input pin for channel 3 (for gain control)
    19. Regulator pin (External PNP base)
    20. Regulator pin (External PNP collector)
    21. Reference voltage input pin
    22. Signal system power (VCC and VCC2 short-circuited)
    23. Input pin for channel 4 (for gain control)
    24. Input pin for channel 4
    25. Output ON/OFF, channels 1 to 4 (BTL AMP)
    26. Signal system GND
    27. 5CH(VL0) Output change pin (FWD), Logic input for loading block
    28. 5CH(VL0) Output change pin (REV), Logic input for loading block
  • #26 2521434
    roofmaniak
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    witam - mam pytanie w zwiazku z powyzszym watkiem - bo mam podobny problem - tez po wlozeniu plytki zara pojawia sie napis "please eject" - sprawdzilem juz mechaniki i wszystko ok , sterownik tez jest dobry , widac ze laser pracuje ,ale nie wiem czy dziala poprawnie - moze wiecie jak sprawdzic laser - bo z tego co sprawdzilem to mysle ze to bedzie przyczyna usterki - dodam ze po wlozeniu plyty nie kreci jej-soczewka lasera chodzi gora-dol a potem po chwili slychac sygnal dzwiekowy i pojawia sie napis "please eject"- acha i jeszcze jedno pytanko jaki jest laser w JVC KD-SX999R i jaki bylby koszt zakupu takiego lasera!!!????? Pomozcie - bo juz mecze sie z tym CD 2 dni!!!
    I jeszcze jedno - moze mozna gdzies ustawic laser ( bo ja nie mam pojecia gdzie....)tak zeby dzialalo, bo chyba nie swieci!?

Pozdrawiam wszystkich...:)))
  • #27 2521688
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    gdy plyta jest nie widoczna (latarka detka) nie zrobi nawet pol obrotu....wyniana
  • #28 4011698
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    w tym odbiorniku pada czesto procek na jakiejs dziwnej funkcji.
    moze po prostu nie dziala procesor i nie daje startu?
    ostatnio mialem takiego JVC w ktorym procek padl w bardzo dziwny sposob .... a mianowicie procesor nie stroil powyzej 90,5 MHz !!!!
    zanikal sygnal z nozki strojenia.
    RMF FM dalo rade dostroic ale nic powyzej.

takze moze czepiacie sie LASERA a wcale nie on jest tu problemem.

pozdro
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #29 4391774
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Panowie identyczny mam problem sprzewdziłem według service manual juz sporo jednyne co mi nasuwa sie na mysl to ze nie jest podawane zasilanie na laser (moduł lasera nowy) jak sprawdzic zasilanie podawane na laser Radio rodbie dla siebie i zaczyna mnie to draznic juz powoli :/

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem typowy dla odtwarzaczy CD w radiach samochodowych JVC, polegający na braku odczytu płyt, objawiający się zachowaniem podobnym do uszkodzonego lasera – radio nie czyta płyty, czasem ją wyrzuca po chwili. Użytkownicy wykluczyli uszkodzenie lasera, drivera silników ogniskowania oraz stabilizatorów zasilania. Podejrzewano uszkodzenie drivera LA6557, który jest trudny do wymiany z powodu braku oznaczeń i dostępności. Wskazywano również na możliwe przerwy w przelotkach lutowanych pod tranzystorem Q501 (2SB1322), które powodują przerywanie połączeń przy nagrzewaniu się układu, co skutkuje błędnym działaniem mechanizmu. Problemy z mechaniką, takie jak niewłaściwe wciąganie płyty, są typowe dla tych modeli. W jednym przypadku naprawa polegała na naprawie przerwy na przelotce pod tranzystorem Q501. Dyskutowano także o metodach diagnostycznych, takich jak pomiar sygnału RF na oscyloskopie, sprawdzanie napięć zasilających laser i driver, a także testowanie silnika napędu płyty. Wspomniano o możliwych problemach z procesorem sterującym, który może nie dawać sygnału startu. Zalecano także delikatne podgrzewanie i chłodzenie drivera w celu wykrycia usterek termicznych. Modele JVC KD-SX924R, KD-S636, KD-SX999R oraz SH-99R były wymieniane jako przykłady urządzeń z podobnymi usterkami. Ogólnie problem jest powszechny i trudny do jednoznacznego zdiagnozowania, często związany z uszkodzeniami drivera, przelotek lutowanych lub procesora, a nie tylko z laserem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA