logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD-SX878R - brak odczytu CD, podejrzenie uszkodzenia układu LA6567

piotr 31 Paź 2003 13:41 4680 12
REKLAMA
  • #1 381577
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Witam
    Objaw jest taki że CD nie czyta płyt. Laser jest ok. był podstawiony sprawny brak reakcji, zauważyłem ze kiedy wkładam płytę soczewka podnosi się do góry, brak świecenia diody laserowej, nie reaguje silnik o posuwu głowicy. Podejrzewam układ LA6567 czekam na sugestie
    A ha radyjko było błędnie podłączone pod zasilanie, cześć radiowa jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 382840
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Czestom przyczynom takiego stanu w JVC są zimne luty na złaczu mechaniki z płytka a czasem na scalakach-warto przelutowac zanim wymieni się scalaka.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 500139
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    i co pomogla wymiana scalaka? bo chyba u mnie dzieje sie to samo
  • #6 525907
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    napisz jak dokładnie się zachowuje radio po włożeniu płyty (czy ją wyrzuca czy znikają tylko znaki na wyświetlaczu) i napisz jaki układ wymieniłeś
  • #7 526403
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Ja już 3 JVCa takiego miałem. Wrzuca się płytę pojawia się PLAY --, po chwili albo oddaje, albo każe wyjąć samemu płytę. Laser nówka, taśma lasera nówka, przelut nie pomaga. BA wygląda na sprawny. Obecnie już nie ruszam JVC (paskudne w serwisie).
  • REKLAMA
  • #8 526418
    marsens
    Poziom 22  
    ja nie narzekam uszkadza się w nich tylko układ główny cd (typu TC...) , laser lub tranzystor 2SB1322
  • REKLAMA
  • #9 560833
    mumin66
    Poziom 12  
    Ja mam model KD-SX911R, widzę że podobny

objawy:
    - nie kręci płytą
    - pojawia się napis"play" a po chwili każe zmienić płytę
    - przesuwa głowicę lasera do pozycji startowej (tzn. środek płyty)
    - nie wiem czy świeci laser i czy rusza soczewką bo nie bardzo jest jak to zauważyć - za krótka taśma

na płytce wg. mnie podejżane następujące elementy to:

układy: LA6567 ; TA2109F ; TC9462F
    tranzystory: 2SB1322AS

może ma ktoś jakiś pomysł, bo mi przy tym JVC ręce opadają.
  • #10 561010
    marsens
    Poziom 22  
    wyrzuca płytę czy znikają znaki na wyswietlaczu jeśli wyrzuca płytę to laser lub tranzystor 2SB.... jeśli nie to TC9462F
  • #11 578991
    mumin66
    Poziom 12  
    pomęczyłem ten napęd (KD-SX911R) i połączyłem taśmą część mechaniki i elektronikę. Dzięki temu mogłem zajrzeć jak pracuje mechanika i stwierdzić że soczewka lasera rusza się i słabiutko świeci, niestety to samo z zamiennikiem.
    Z zamiennikiem to może być moja wina bo w sklepie nie mieli samego zamiennika (optima 720) tylko całą mechanikę, więc ją wziąłem. Okazało się jednak że są inne złącza, więc wyjąłem z nawej mechaniki sam laser (też optima 720), z tym że zamiennik ma niebieską soczewkę a orginał przeźroczystą i kondensatorek SMD przy złączu lasera. Czyżbym miał takiego pecha że orginalny laser siadł a zamiennik nie pasuje?
    Ciekawsza jest sprawa z płytą - po naciśnięciu "resetu" czasem zakręci (przesunie o 2-3cm) płytę a czasem nie tak jakby coś gdzieś nie łączyło, dziwne bo prowizoryczne połączenie lutowałem na ścieżkach. Płyta obraca się w 99% przypadków przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (patrzac od strony napisów na niej)
    Wygląda jakby gdzieś był "zimny lut" a inna sprawa to że laser nie "łapie" płyty.
  • #12 730338
    MirkXP
    Poziom 2  
    Mam pytanie gdzie mozna dostac scalak LA6567 w woj slaski i ile to kosztuje bo w moim miasteczku nie maja tego nawet w katalogach
  • #13 4332125
    lostchallenger
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mój JVC KD-S611 wciąga płytę wyświetla PLAY i tu się wszystko kończy żadnej reakcji i EJECTED !! Wypluwa płytę i po muzyce radia mogę sobie tylko posłuchać :|

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odczytu płyt CD w radiu samochodowym JVC KD-SX878R, gdzie laser nie świeci, soczewka podnosi się, a silnik przesuwu głowicy nie reaguje. Wstępne podejrzenia wskazują na uszkodzenie układu LA6567. W dyskusji sugerowano najpierw sprawdzenie i przelutowanie zimnych lutów na złączach mechaniki i scalakach, jednak wymiana układu LA6567 nie przyniosła poprawy. Inne możliwe uszkodzenia to tranzystor 2SB1322 oraz układy TC9462F i TA2109F. Objawy podobne występują w modelu KD-SX911R, gdzie płyta jest wciągana, pojawia się napis "PLAY", ale po chwili urządzenie każe wyjąć płytę lub ją wyrzuca. Mechanika może działać nieprawidłowo z powodu uszkodzeń lasera lub problemów z taśmą łączącą mechanikę i elektronikę. Wymiana lasera na zamiennik może być problematyczna ze względu na różnice w złączach i parametrach. Wskazano również, że uszkodzenia dotyczą głównie układu głównego CD, lasera lub tranzystora 2SB1322. W innych modelach JVC, np. KD-S611, występuje podobny problem z zatrzymaniem odtwarzania po wciągnięciu płyty i jej natychmiastowym wyrzuceniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA