Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

glosnik dwucewkowy 30 cm 2x8 ohm i megaworks

hans00 17 May 2007 10:36 5502 62
Buderus
    hans00
    Level 12  
    Witam mam pytanie dotyczace glosnikow dwucewkowych, z tego co widze to wiekszosc z nich to 2x4 a nawet 2x2 ohm i wlasnie mam z tym pewien problem czy ktos z was zna jakies w miare tanie i dobre 2x8 ohm 30 cm glosniki ? . nie chcial bym sie za bardzo rozpisywac dlaczego akurat sie uparlem na 2x8 ohm powiem tylko tyle ze zrobilem maly tunning megaworksa 550 wzmak przelozylem do duzo wiekszej obudowy i wymiemilem glosnik basowy i tu wlasnie zaczynaja sie schody glosnik basowy wchodzacy w sklad zestawu megaworks 550 to 20cm sub dwucewkowy i nie byl by to zaden problem gdyby nie fakt ze glosnik ten to wlasnie 2x8 ohm i nie mam go czym za bardzo zastapic :/ tymczasowo podlaczylem jakas 30-stke(cm) noname jednocewkowa 8ohm i powiem wam ze jestem i tak mile nawet bardzo mile zaskoczony bass o niebo lepszy !!!, tyle ze szkoda mi ze polowa mocy wzmaka sie marnuje zasilam tylko jedna cewke glosnika(30cm 8ohm jednocewkowy) :( a moze ktos z was probowal podlaczyc do tego wzmaka glosnik 2x4 ohm i czy wzmak to wytrzyma ? . nie moge znalesc zadnej dokumentacji technicznej na temat wzamcniacza w megaworks'ach 550 thx wiem tylko ze jest w technologi BASH moze ktos wie cos na temat ??? :) z gory dzieki za wszelkie opd. ;)
    ps . chyba sie jednak troche rozpisalem ;)
  • Buderus
    takero
    Level 32  
    Wystarczyło zmienić bude na większą, z głośnikiem będziesz miał nie lada problem - jeśli będziesz upieral się przy dwucewkowym.
    Lepiej/taniej i łatwiej zastosować 2 głośniki po 8R.
  • Buderus
    hans00
    Level 12  
    no ok dzieki za sugestie ale niestety bude juz mam z wywierconym otworem pod 30 cm, i wolal bym jednak jeden glosnik dwucewkowy a co do tego czy lepiej zastosowac 2 glosniki to chyba sie nie zgodze, nie bede tu pisac co jest za 2 glosnikami a co przeciw ale ogolnie z tego co wiem lepiej stosowac 1 glosnik w tym wypadku, do tego doszla by jeszcze zmiana budy znow dodatkowe koszta wiec jestem w punkcie wyjscia :/

ps dzieki za szybka reakcje, naprawde szybka ;)
    takero
    Level 32  
    spoko ;]

Coż - za szybko wywierciłeś bude...
    Wątpie żebyś znalazł teraz wogóle jakikolwiek 12' 2x8R...

Lepiej powiedz co to za wzmacniacz napędza tam suba.
    Wtedy może się coś wymyśli.
    batorystefan
    Level 14  
    W sumie osobiście nie przepadam za dwócewkowymi głośnikami! Nie lepiej zrobic z wzmacniacza mostek i kupić jednocewkową ale porządną 12' ??
    zastanow sie nad tym poważnie bo z dostaniem 12' 2x8om to chyba do świętego mikołaja bedziesz sie musiał zgłosić, a noi tak nie gwarantuje że elfy ci coś takiego zrobią...
    takero
    Level 32  
    imho dlatego jest tam 2 cewkowiec bo nie da się zmostkować wzmaka - jest już zmostkowany, bardzo prawdopodobne że to BTL jakiś ;]
    hans00
    Level 12  
    no i znow szybka odp. :) thx

a jesli chodzi o wzmak to tak jak pisalem sa to poprostu "bebechy" z creative MegaWorks 550 wszystko zostalo tak jak bylo tylko bude zmienilem przelozylem bebechy i zmienilem glosnik na 30cm , a jesli chodzi o mostek to nie wiem czy sie da zmostkowac tego wzmaka , nie mam pojecia co to za wzmak, nie moge nic na jego temat znalesc na necie wiem tylko ze w technologi BASH :/
    takero
    Level 32  
    sprawdź jakie tam scalaki siedzą, może trafo jest jakoś opisane ?
    hans00
    Level 12  
    postaram sie jutro wrzucic jakies oznaczenia ale moze do tego czasu sie znajdzie ktos kto juz rozebral megaworksa na czesci :) i cos wie na temat lub ma link odnosnie tego wzmaka
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To skoro dysponujesz dwoma końcówkami mocy to może byś sie pokusił o konstrukcje izobaryczną? O połowę zmniejszysz objętość obudowy.
    takero
    Level 32  
    no nie wiem - tam w najlepszym razie siedzą tadki 7294/7293, jeden tadek 12' nie napędzi ... Od biedy mostek, ale tak naprawde nie wiemy jeszcze co tam siedzi.
    Wzmak to podstawa - pudło zawsze można zmienić, aby było tylko czym napedzić głośnik.
    hans00
    Level 12  
    takero - skoro teraz mam podpiety 30cm 1x8R glosnik pod jeden kanal i gra tak jak mowilem o niebo lepiej jak orginal ktory tam siedzial 20cm 2x8 podpiety kanal na cewke to chyba cos znaczy ! :) ale tak czy siak znalazlem cos na necie chyba mikolaj jednak przyjdzie i elfy tez ! :D hahah tylko cena troszke za wysoka :/ moze spojrzycie ! ? :P

http://monacor.djshop.pl/_monacor/produkt/2069,monacor.html

Dodano po 38 [minuty]:

albo to, co o tym sadzicie ?

http://monacor.djshop.pl/_monacor/produkt/2068,monacor.html
    batorystefan
    Level 14  
    Napewno chcesz dwucekwowca? Święty mikołaj zawsze wysłucha ale czy ty bedziesz z tego zadowolony? Zastanów sie porządnie! Ja nie przepadam za dwiema cewkami w głośniku, a zreszta sam powiedziales ze teraz gra lepiej niż wcześniej. Więc może wrzuć tam 2 głośniki? Aż tak dobrze sie nie znam ale może inni sie wypowiedzą, pamiętam że było coś z powierzchniąmembrany-w tym przypadku byłaby 2razy większa. Po coś wkońcu montowali tzw membrany bierne:)
    hans00
    Level 12  
    dokladnie masz racje 2x wieksza powierzchnia membrany...... ale zapomniales o 2x wiekszej masie ukladu membrana, zawieszenie itp. wiaze sie to ze sporymi stratami mocy i nie tylko :/ nie mowiac o problemach z dostojeniem 2 glosnikow (niby identycznych a tak roznych ) ;) do obudowy a w szczegolnosci tanich shitow gdzie fs i wiele innych parametrow wacha sie o kilka procent :) co nie wystepuje w glosnikach dwucewkowych gdzie w ten sposob mozemy zwiekszyc efektywnosc i wy eliminowac ow problem z dostrojeniem :) do obudowy !
    Nie chodzi mi tu o zachwalanie dwucewkowych czy innych glosnikow poprostu chcial bym najmniejszym nakladem pracy wymienic glosnik i ewentualnie dostroic go do obudowy bez zmian w budzie :)

Dodano po 5 [minuty]:

aha a jesli chodzi o membrany bierne to jedna zaleta latwosc w dostrojeniu obudowy i chyba tylko tyle jest to prawie to samo co BR :)
    takero
    Level 32  
    hans00 - to jakie tam w końcu scalaki siedzą ??

o 15' zapomnij...

hans00 - nieco dziwne rzeczy piszesz...
    hans00
    Level 12  
    co do koncowek to sorki ale dzis nie moglem pogrzebac w bebechach !!! brak czasu :/

takero nie wiem czy dziwne ale jak najbardziej prawdziwe !!!,
    2 glosniki 2 uklady do zasilenia !!!
    takero
    Level 32  
    ale kto mówi o dwóch 12' ?
    Kwestia tego co za końcówka mocy tam siedzi.
    Ale nawet jeśli to tda729x to i tak nie ma więcej niż 50w, a napędzając taką mocą 12' noname-a musi być cholerny muł.
    Ja bym wolał dwie 8'.
    Kolejny problem wygląda tak że znalazłeś 2 głośniki 2cewkowe , z czego jeden na dzień dobry odpada bo to 15 cali, drugi ma 12 więc też tak naprawde za dużo, ale nawet jeśli to nikt nie wie jak to gra, a tani on nie jest.
    Monacory bywają różne.
    hans00
    Level 12  
    takero nie muli uwierz mi gra calkiem przyzwoicie !!!

a co do glosniczka to wlasnie chodzi mi o ta 12' skusil bym sie, wiem ze moze te 329 zeta nie jest kosmiczna suma no ale szkoda by bylo wydac tyle za jakis "shit" :/

chociaz parametry tego glosniczka a przynajmniej kilka mi pasuje, (jesli sa prawdziwe) ;) obudowe mam okolo 78l

* Impedancja (Z): 2 x 8Ω
    * Częstotliwość rezonansowa (fs): 23Hz
    * Maks. pasmo przenoszenia: f3-2,000Hz
    * Zalecana częstotliwość podziału (fmaks): 1,000Hz
    * Moc muzyczna: 2 x 250WMAX
    * Moc znamionowa (P): 2 x 120WRMS
    * SPL (1W/1m): 91dB
    * Podatność mech. zawieszeń (Cms): 0.85mm/N
    * Masa ruchoma (Mms): 68g
    * Rezystancja mechaniczna (Rms): 3.2kg/s
    * Dobroć mechaniczna (Qms): 3.03
    * Dobroć elektryczna (Qes): 0.26
    * Dobroć całkowita (Qts): 0.24
    * Objętość ekwiwalentna (Vas): 290 l
    * Rezystancja cewki (Re): 2 x 6.3Ω/3.2Ω
    * Indukcyjność cewki (Le): 2 x 1.0mH/1.0mH
    * Średnica cewki: 50mm
    * Materiał korpusu cewki: aluminium
    * Wysokość cewki: 16mm
    * Wysokość szczeliny: 8mm
    * Wychylenie liniowe (XMAX): ±4mm
    * Pow. czynna mem. (Sd): 495cm2
    * Wychylenie objętościowe (Vd): 198cm3
    * Współczynnik BxL: 10.3Tm
    * Sprawność (%): 1.3%
    * Średnica magnesu: 156mm
    * Waga magnesu: 49.8oz.
    * Otwór montażowy: Ø 280mm
    * Głębokość montażowa: 140mm
    * Wymiary: Ø 306mm
    * Ciężar: 4.0kg
    * Rek. objętość obudowy:
    * Zamknięta: 38 l
    * Bass-reflex: 72 l

ps.
    tak czy siak biore sie za rozkrecanie suba (wolny czas nareszcie :P ) wiec moze znajde jakies oznaczenia koncowiek itp.
    batorystefan
    Level 14  
    Ja bym nie wierzyl w monacor. Według mnie nei wszystkie parametry sa prawdziwe! Cena kosmiczna, a może wyjść na to że kupisz sobie alpharda, tylko że z monacory i to za ponad 300 zł.
    takero
    Level 32  
    Realnie będziesz miał ~50w na kanał.
    Z 2 takich kanałów 12' dvc nie napędzisz...
    Jednak wolałbym coś 2 x 8' zrobić, inaczej będzie ciężko, bo wzmak naprawde słaby jest.

Tą 12' jak chcesz możesz kupić, tyle że szykują się podwyżki w monacorze (hurtownicy już mają ceny po podwyżkach) więc w ciągu paru dni jego cena wzrośnie pewnie na tyle że z wysyłką będzie kosztował ze 450zł - cena wysoka jak na głośnik który kupuje się tylko dlatego że ma 2 cewki po 8R.
    hans00
    Level 12  
    takero !! realnie to jest kolo 65-70 "prawdziwych" watt RMS na kanal co daje na dwucewkowym glosniczku mniej wiecej 140 watt !!!, albo to ze ciezko bedzie tym napedzic 12' glosniczek
    z twojej wypowiedzi mozna wywnioskowac ze 12'-ki to najlepiej zasilac min. 500watt wzmakiem !! chyba przesadzasz "troszeczke" :D
    , moze i nie jest to demon mocy ale, cytuje "..., bo wzmak naprawde słaby jest" tego juz wogole nie komentuje, nie wiem czy slyszales kiedys prawdziwe watty RMS, bo juz sam nie wiem czym ty operujesz jakimis POMPO watami czy co :>

ps. nie wiem jak reszta ale jak slysze i czytam czesto na forach rzeczy w stylu np. "mam glosnik 1000 watt i wzmaka kolo 600 watt ......itp. !!!!!!!! to mam naprawde dosc
    batorystefan
    Level 14  
    JA mam na chacie 2X27 Wat ze stajni UNITRA i wam powiem że jeżeli ktoś ma wzmaka 600 i głośnik 1000 to nie wiem gdzie on tego słucha chyba na stadionie, bo ciężko było by to wytrzymać nawet w domku jedno rodzinnym. To że głośnik jest silniejszy od wzmacniacza to nawet dobrze przynajmniej jest zapas mocy i nic sie nei ukopci. 70 W RMS to wcale nie jest tak mało, wiem że połowa z osob na elektrodzie ma silniejszy budzik np:2000W P.M.P.O ale liczby to nie wszytko czasammi trzeba przeczytać to co jest po nich.
    takero
    Level 32  
    realnie to weź pod uwage że tam trafo ma 200va i jest miekkie do tego jak cholera.
    W nocie napisali że ma to niby mieć 75w, ale nie zapominaj że to przy stabilizowanym napięciu i w dodatku też nie do końca epirycznie sprawdzone - wg nich tda7294 ma mieć niby 100w , tyle że ta struktura nie ma szansy oddać tyle ciepła.

Głośnika 12' żadnymi scalakami nie napędzisz, najmniejszy i najtańszy wzmacniacz z jakim wogóle można do takiego głośnika podchodzić to ten 200 czy 250w matronix.

Quote:
    moze i nie jest to demon mocy ale, cytuje "..., bo wzmak naprawde słaby jest" tego juz wogole nie komentuje, nie wiem czy slyszales kiedys prawdziwe watty RMS, bo juz sam nie wiem czym ty operujesz jakimis POMPO watami czy co :>

W domu mam suba na DLSie MW112 zasilanego z 300w panelu Irka.
    http://www.dls.se/en/car/prod.html?produkt=en_128
    http://img256.imageshack.us/img256/8325/sub300hireslb1.jpg

A takimi scalakami to kiedyś napędzałem małe stxy 8 calowe.
    Więcej nic tym nie napędzisz.
    Swoją drogą skoro brzmienie 12' zasilanego z 50w wzmaka tak Ci się podoba to założe się że nie słuszałeś w życiu naprawde kontrolowanego basu.
    Weź jeszcze raz tego no name 12' , popędź go tym wzmakiem i niech w jakimś rock-u pogra.

Quote:
    ps. nie wiem jak reszta ale jak slysze i czytam czesto na forach rzeczy w stylu np. "mam glosnik 1000 watt i wzmaka kolo 600 watt ......itp. !!!!!!!! to mam naprawde dosc

A mnie jak ktoś mimo że wie wszystko najlepiej, ma najlepszy sprzęt w okolicy i wie jaki mają inny zanim oni to powiedzą , zadaje pytania na forum.
    hans00
    Level 12  
    takero moze odniosles wrazenie z moich wypowiedzi ze "wiem wszystko" !! to nie prawda, jeszcze sie chyba taki nie znalazl ;) a po 2 to moje pytanie bylo konkretne czy ktos zna jakis w miare tani glosnik 2x8R wiec otrzymalem kilka odp. w stylu:
    ...ze ciezko bedzie, ...wrecz nie mozliwe, ....ze mikolaj nawet mi takiego nie przyniesie itp. ale sobie z tym sam poradzilem bez pomocy mikolaja i elfow !! :)

ps. widze ze wnioskujesz ze jesli ktos zada pytanie na forum jest zielony ! :) dzieki za checi i pozdro !!
    takero
    Level 32  
    świetnie - znalazłeś głośnik o którym nikt nic nie wie - nawet niemieckie fora milczą na jego temat ;]
    to już wolałbym dać 2 , ale albo jeden od spodu - jeśli nie chcesz widzieć 2 głośników, albo w isobaric.
    I po sprawie.
    hans00
    Level 12  
    no i w koncu dotarl do mnie ten glosniczek monacor'a thx wszystkim za pomoc ;)

ps. bez porownania z tym noname :)
    Gilotyn@
    Level 30  
    hans00- napisz coś więcej jak on gra
    czaroslaww
    Level 26  
    a moze by zmostkować wzmacniacz i zrobic 4 ohm?
    :)
    batorystefan
    Level 14  
    nie no niema sensu kombinowac skoro hans kupił już głośnik!!