logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentium 4 3.2 GHz - resetowanie komputera przy 96-97°C, co robić?

Blusik 17 Maj 2007 20:58 6084 27
REKLAMA
  • #1 3895285
    Blusik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam problem. Temperatura mojego procesora wynosi 96-97 stopni. Bardzo czesto komputer mi się resetuje.

Dane komputera:
    -Zasilacz 400 Watt marki mercury (zmieniłem moj stary 300 watowy ze względu na nową kartę graficzną, która wymagała minimum 350 watt)
    -Procesor Pentium 4 3.2 ghz dual (tylko tyle się dowiedziałem z systemu i kasiążki o płycie głównej)
    -Karta graficzna GF 7600 GS
    -Dysk twardy 160 gb modelu nie znam
    -Ram DDR 2x256 200 mhz
    -Windows XP SP2

Niedawno również miałem problem z "Generic Host Process for Win32 Services" ale usunąłem go przy pomocy zainstalowaniu 2 łatek do windowsa

Wymieniłem paste radiacyjną czy jak to się nazywa na procesorze, ale to nie pomogło.

Taką wysoką temperaturę pokazuje mi BIOS jak i program SpeedFan, którego wynik pokazałem na załączonym zrzucie ekranu.

Awaria pojawiła się około 2-3 miesięcy temu.
    Proszę o pomoc
    Pentium 4 3.2 GHz - resetowanie komputera przy 96-97°C, co robić?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • REKLAMA
  • #2 3895338
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    To jest raczej nie możliwe żeby P4 miał taką temp. P4 to nie AMD, przy słabym chłodzeniu procesor ten zmniejsza swoją częstotliwość niepozwalając w ten sposób na przegrzanie albo uszkodzenie procesora. Wskaźnik temp3 jest raczej nie podłączony i przez to takie "kfiatki" pokazuje, zainstaluj program MBM (motherboard monitor) odpowiedni go skonfiguruj i odczytaj temperatury a dobrze by było też sprawdzić to organoleptycznie.
    W isntr od płyty głównej będzie najwyżej podany najszybszy procesor jaki dana płyta obsługuje a nie obecnie zamontowany, dokładną konfigurację jak i temp możesz też sprawdzić np za pomocą programu EVEREST
  • Pomocny post
    #3 3895350
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Przyczyn może być parę: Może być uszkodzony procesor, może być zbyt wysokie napięcie zasilające jądro procesora, może być niesprawny radiator (niedokładny styk procesora z radiatorem), czy też wentylator (za małe obroty, brak łopatek /wyłamane/).
  • REKLAMA
  • #4 3895399
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Może i bios przekłamuje ale czymś trzeba się kierować , dopiero co miałem pod rząd kilka komputerów na takie cudo (jakoś się zmówili ) i w każdym zatkany radiator przez kurz , temperatury w healt do 97 stopni i komputer się wyłącza , a wszystko to intel na soket 478, te radiatory mają małe szczeliny i szybko sie zatykają .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #5 3895437
    Blusik
    Poziom 10  
    Chciałbym przeprosić za zdjęcie. Już się to więcej nie powtórzy :)
    Co do wentylatora to łopatki są wszystkie, a jeśli chodzi o obroty to słyszę go dwa piętra wyżej a przed 2-3 miesiącami chodził cichutko włączając tak duże obroty tylko przy włączeniu komputera oraz jak proc się trochę napracował.

w programie motherboard monitor nie było mojego rodzaju płyty głównej (gigabyte GA-8IPE775)

Zapomniałem dodać, że przeskanowałem dysk systemowy programem antywirusowym Kaspersky oraz dla pewności zrobiłem format tego dysku.
  • #6 3895542
    Demerzel
    Poziom 12  
    Kolega ul1002 stwierdził:
    Cytat:
    Może i bios przekłamuje ale czymś trzeba się kierować

Przy wątpliwościach z odczytem temperatury wykorzystuje multimer z opcją temperatury. Końcówka w radiator i mamy jako takie pojęcie o temperaturze. Tak wysokie temperatury na pewno są spowodowane błędem odczytu ale niema czegoś takiego jak za niska temperatura. Zawsze można użyć ogniwa Peltiera, chłodzenia wodą albo pasywnego Zalmana.
  • #7 3895646
    Blusik
    Poziom 10  
    Zamiast schłodzić go na siłę wolałbym, żeby znowu działał prawidłowo na starym wiatraku. Czasami nawet jak dotykam obudowy w miejscu procesora to czuję, że jest sporo cieplejsza niż w innych miejscach.
  • Pomocny post
    #8 3895707
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    po 1 radzę wyczyścić radiator na procesorze
    po 2 jeśli to nie pomoże to radze wymienić cały cooler na coś porządnego.

po 3 przepraszam moderatorów że pisze z małej litery ale nie jestem w stanie zadziałać shiftem ani caps lockiem, mam małe problemy z klawiaturką
  • #9 3899115
    Blusik
    Poziom 10  
    Podejrzewam, że jest to jednak wina miernika temperatury, bo zapomniałem dodać, że kiedyś jak uderzyłem w obudowę z nerwów to temperatura błyskawicznie opadła do 40 stopni i wiatrak zaczął działać normalnie. Teraz z kolei mam pytanie gdzie znajduje się ten miernik temperatury. Model płyty głównej podałem w jednym z poprzednich postów.
  • #10 3899248
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Blusik napisał:
    Podejrzewam, że jest to jednak wina miernika temperatury, bo zapomniałem dodać, że kiedyś jak uderzyłem w obudowę z nerwów to temperatura błyskawicznie opadła do 40 stopni i wiatrak zaczął działać normalnie

Ciekawe w jaki sposób uderzenie w obudowę wpływa na WLUTOWANY element. Natomiast z całą pewnością ma znaczący wpływ na żle zamocowany radiator procesora.
    PS. Kolega przedstawił ciekawą metodę chłodzenia procesora. A gdyby kolega "z nerwów" uderzył w obudowę dwa razy, to może temperatura spadłaby do 20 stopni?
  • REKLAMA
  • #11 3899268
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    [quote="jankolo"]
    Blusik napisał:
    A gdyby kolega "z nerwów" uderzył w obudowę dwa razy, to może temperatura spadłaby do 20 stopni?

Buhahaha :D hehe

Wyżej koledzy radzili Ci żebyś dotknął radiator i sprawdził czy faktycznie ma te 90stopni albo żebyś sprawdził w innym programie np EVEREST.
    Oraz mam pytanie bo sądząc po twoich wypowiedziach to nie bardzo wiesz co robisz, napisałeś że zmieniałeś pastę na procesorze jesteś pewien ze założyłeś dobrze radiator ?
    P.S Używasz oryginalnego boxowego chłodzenia? Pozazdrościć sam wymieniłem je po 2 tygodniach nie dość ze chodzi jak traktor to i chłodzi do…

Pozdrawiam
  • #12 3900324
    Blusik
    Poziom 10  
    Na bokach radiatora są 4 śruby do wkręcenia w płytę główną. Radiator jest z każdej strony taki sam więc nie ma możliwości, żeby źle go przykręcić :P
    Systemu chłodzenia nigdy nie zmieniałem.
    W programie EVEREST jest też 97 stopni i obroty wiatraka wynoszą 4219 rpm. Po dotknięciu radiatora okazało się, że był zimny. Miał troszkę ponad 26 stopni. Czy podczas przykręcania radiatora trzeba zwrócić uwagę na coś szczególnego? Bo w tym przypadku nie widziałem niczego, co mogłem zrobić źle.
    Może i uderzanie w obudowę jest mało profesjonalne, ale na prawdę pomagało.
  • REKLAMA
  • #13 3900575
    Demerzel
    Poziom 12  
    Krok po kroku (niech ktoś mnie poprawi jak o czymś zapomnę):
    -Masz radiator w ręce
    -Polerka powierzchni radiatora stykają się z CPU
    -Kładziesz pastę na CPU
    -Przyciskasz radiator
    -Dokręcasz czy też zaciskasz zatrzaski
    -Podłączasz zasilanie
    Jeżeli po tym jest coś nie tak widzę 2 możliwości uszkodzony miernik lub za słabe chłodzenie. Wcześniej to chłodzenie Ci działało do tego temperatury są "kosmiczne". Spróbuj użyć AIDA32 do pomiarów. Sam mam oryginalny zestaw na P4 i biega, bo ja wiem? 3-4lata.
  • #14 3901045
    Blusik
    Poziom 10  
    Program AIDA32 pokazuje dokładnie to samo co inne programy i BIOS. Uszkodzone chłodzenie raczej być nie może, ponieważ dopiero co zrobiłem eksperyment: Kiedy komputer mi się znowu zrestartował szybko go wyłączyłem, zdjąłem radiator i dotknąłem procesor. Był zupełnie zimny. Jak by miał podczas pracy rzeczywiście 97 stopni to był by przynajmniej ciepły. Czy istnieje jakiś sposób, żeby ten miernik naprawić, czy muszę wymienić procesor?
  • #15 3901164
    Demerzel
    Poziom 12  
    Nie mam pojęcia czy można to naprawić choć wątpię żeby się dało. Ale poco od razu zmieniać procesor? Wiatrak cały czas sie męczy na najwyższych obrotach, może podłączyć mu dodatkową ręczną regulacje obrotów. Coś takiego powinno załatwić problem a będzie tańsze od procesora.:D Zagadką pozostaje jak po uderzeniu spadła temperatura?
  • #16 3901642
    Blusik
    Poziom 10  
    Pewnie gdzieś coś nie styka. Tylko, że nawet jak zmniejszę obroty wiatraka to nadal system będzie myślał, że jest tyle stopni i będzie się resetował :/
  • #17 3904351
    Demerzel
    Poziom 12  
    Nie masz możliwości na poziomie BIOS-u wyłączyć czujnika temperatury? W jakimś modelu widziałem taką opcje. Zgaduje, może aktualizacja BIOS-u pomoże lub doda możliwość wyłączenia miernika.
  • #18 3911203
    Blusik
    Poziom 10  
    właśnie też o tym pomyślałem, niestety aktualizacja BIOSu nie przyniosła nic, co mogło by pomóc.
  • Pomocny post
    #19 3911385
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Blusik napisał:
    Po dotknięciu radiatora okazało się, że był zimny. Miał troszkę ponad 26 stopni

Najlepszy dowód na to, że radiator źle przylega do powierzchni rdzenia procesora.
  • #20 3911545
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 248
    To jest łapka ma myszy LGA 775 ?
    Pewnie procek Ktoś obmacał paluchami w czasie montażu i pola stykowe zaśniedziały.
    Jeżeli nie kontaktuje poprawnie to potem są takie cyrki.
    Ten reaktor wyłącza się automatycznie przy osiągnięciu 110 st. C.

BTW.
    Pierwszy post.
    Skoro karta grafiki bierze przynajmniej 350 W a dałeś 400W zasilacz to zostaje w porywach 50 W na resztę komputera.
    Coś "pomachłaczyłeś" chyba .

Pozdrawiam
    Przemo
  • Pomocny post
    #21 3911848
    majtek007
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Sam miałem taki numer. Brak styku radiatora z procesorem! (pare osób już o tym pisało , ale widocznie nie dociera :P )
    Ten proc powinien mieć temperaturę w spoczynku co najmniej 40-50C a jeśli radiator ma 26C tzn że nie przylega własciwie do procesora.

Zdejmij cooler, sprawdź czy plastikowy koszyczek dobrze przylega do plyty głównej. Nałóż paste na procesor, przycisnij radiator na miejsce i zaraz zdejmij go - sprawdź czy pasta zostawiła ślad na radiatorze:
    1) jeśli został ślad tzn że dobrze przylega i można zakłozyć cooler i odpalić;
    2) jeśli nie pozostał ślad z pasty to szukaj gdzieś nierówności mocowania koszyczka - u mnie plastikowy pin mocujący, był źle osadzony w otworze montażowym.
  • #22 3920534
    Blusik
    Poziom 10  
    Karta graficzna wymaga takiego zasilacza, ale pewnie nie wykozystuje pelnej jego mocy. Pasta Zostawiła ślad na radiatorze. Srubuje jeszcze przeczyścić procesor. Dobrze, że bolce mam na płycie głównej a nie na procku :)
  • Pomocny post
    #23 3921486
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 248
    Cytat:
    Dobrze, że bolce mam na płycie głównej a nie na procku

No właśnie tego niewiem czy to takie dobre.
    Podstawki LGA 775 przy rozgrzanym procesorze tracą jakoś szybko sprężyste właściwości.
    Założyłem , że w/w opisywane czynności jak:
    - kontrola poprawności zapięcia procesora,
    - wymiana pasty i kontrola przylegania radiatora oraz
    - usunięcie "filcu" zgromadzonego pomiędzy blaszkami radiatora
    zostały wykonane.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #24 3940129
    Blusik
    Poziom 10  
    Znalazłem usterkę. Mimo iż przykręciłem radiator "do deski" nic to nie dawało. Dzisiaj od niechcenia docisnąłem dodatkowo go ręką dosyć silnie i spadło w 1 sekundzie do 40 stopni. Teraz inne pytanie: Czy można było by jakoś alternatywnie docisnąć wiatrak? a jeśli nie to czy każde nowe chłodzenie wejdzie czy muszę uważać? Jak opisałem wcześniej cały radiator trzyma mi się na 4 śrubach.

EDIT

Ok już naprawiłem. Morał z tego taki, że dobry stolarz naprawi i komputer :) wystarczyły dwie deski do przyciśnięcia radiatora jednocześnie nie zakrywając go :) Dziękuję wszystkim za pomoc :)
  • #25 3940953
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    To nie żadna naprawa, deskami to się malucha naprawiało na dojazd do najbliższego majstra.
    Misiem pluszowym jaś fasola pokój malował a kija do szczotki+gumowa rączka robiła za pilota.

Do rzeczy. Nie opiera ci się radiator na czymś przypadkiem albo nie masz zabyt długich śrubek do niego? Po dociśnięciu nie robi ci się minimalna przerwa że widać trzpień srubki? A może zbyt na "fest" dokręcałeś radiator i sie po ludzku wygiął?
  • #26 3941077
    Blusik
    Poziom 10  
    Radiator jest w porządku. To na procesorze jest gdzieś zły styk i mi czujnik temperatury głupieje.
  • #27 3941126
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Czujnik temperatury procesora masz chyba w procesorze samym w jego strukturze? CPU Diode? Chyba,że się mylę.
  • #28 3942425
    Blusik
    Poziom 10  
    Może i tak. Ważne, że coś się nie styka. Powyginałem nawet śruby od radiatora tak, aby można było bardziej dokręcić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wysokiej temperatury procesora Pentium 4 3.2 GHz (96-97°C) i częstych resetów komputera. Pomiar temperatury wskazywany przez BIOS oraz programy takie jak SpeedFan, EVEREST i AIDA32 jest prawdopodobnie błędny, co potwierdza fakt, że radiator jest zimny w dotyku (około 26°C), a uderzenie w obudowę powoduje spadek wskazań temperatury do 40°C. Przyczyną może być zły styk radiatora z procesorem lub uszkodzony czujnik temperatury (CPU Diode) w procesorze. Radiator jest mocowany na cztery śruby i pasta termoprzewodząca została wymieniona, pozostając dobrze nałożona (pozostawia ślad na radiatorze). Zalecane jest dokładne sprawdzenie przylegania radiatora, czyszczenie radiatora z kurzu oraz kontrola mocowania i styków, w tym plastikowego koszyczka mocującego na płycie głównej Gigabyte GA-8IPE775 z podstawką LGA 775. Zasilacz Mercury 400W zasila system z kartą graficzną GF 7600 GS. Aktualizacja BIOS-u nie rozwiązała problemu, a wyłączenie czujnika temperatury w BIOS-ie nie jest dostępne. Ostateczne rozwiązanie okazało się w dodatkowym ręcznym dociskaniu radiatora, co poprawiło kontakt i obniżyło temperaturę wskazywaną do normalnego poziomu. Problem nie wynika z uszkodzenia chłodzenia, lecz z mechanicznego niedociśnięcia radiatora lub złego styku czujnika temperatury w procesorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA