logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana sprzętu na nowy - jak to jest z tą gwarancją ?

Artur k. 18 Maj 2007 09:27 6430 14
REKLAMA
  • #1 3896433
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Mam pewną niejasność odnośnie warunków gwarancji.

Kupiłem nagrywarkę DVD w dniu 22 sierpnia 2005 roku, akurat zdarzyło się tak, że ok. tydzień temu nagrywarka zaczęła szwankować i trafiła do serwisu (na gwarancji - okres 24m-ce).
    Wczoraj zostałem poinformowany, że moja reklamacja została uwzględniona i dostaję nową nagrywarkę (lepszej klasy, ponieważ takich jak moja już nie ma).
    Problem polega na tym, że nowa nagrywarka trafiła do mnie z gwarancją wystawioną na dzień 7 czerwca 2006 roku (ważne przez 24m-ce, czyli de facto jeszcze rok). Sprzedawca twierdzi, ze tak sobie zażyczył dystrybutor, natomiast jak na moją głowę nowy sprzęt = nowa gwarancja. Przecież gdybym kupił ten model normalnie w sklepie to gwarancja obowiązywałaby przez 2 lata od dnia sprzedaży, a nie rok wcześniej.

Proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii, bo coś mi mówi, że sklep zrobił mnie w balona.
    Nie podaję nazwy sklepu oraz producenta i modelu nagrywarki, ponieważ wydaje się to zbędne.

Dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3896529
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Z gwarancją jest tak, że przy wymianie na nowy sprzęt, gwarancja biegnie jak dla starego. To czy będzie biegła od nowa na wymieniony sprzęt jest tylko dobrą wolą producenta/gwaranta. Czasami okres gwarancji wydłużany jest o czas pobytu sprzętu w serwisie.

Pozdrawiam

Krystian Tokarski
  • #3 3899285
    Artur k.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Trochę niesprawiedliwe te warunki gwarancji :( .
    Jak sie ma kwestia wystawienia gwarancji wstecz ?.
    W końcu na moją nową nagrywarkę gwarancja jest wystawiona 7 czerwca 2006, a ja ją mam od dwóch dni :| i właśnie to mi najbardziej "śmierdzi".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3899327
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Obowiązuje umowa zakupu, która mówi o gwarancji 2 lata od daty zakupu. To, że w ramach gwarancji nagrywarka została wymieniona na nową, o niczym nie świadczy - po prostu taki sposób "naprawy" wadliwego sprzętu wybrał gwarant. Tak jest nie tylko za sprzętem komputerowym...
  • REKLAMA
  • #5 3900542
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Rowniez oddawalem nagrywarke (NEC) na gwarancje (ponad rok po zakupie) i dostalem nowa z nowa gwarancja na kolejne 2 lata. Od sprzedawcy dowiedzialem sie ze zawsze tak jest ze jak wymieniaja na nowe to sie dostaje nowa gwarancje. No coz widac dobra wola...
  • #6 3902411
    Artur k.
    No właśnie mnie też się wydaje, że nowy sprzęt = nowa gwarancja, w końcu producent gwarantuje bezawaryjne działanie konkretnego egzemplarza sprzętu. W przypadku wymiany na nowy istnieje możliwość, że trafi się jeszcze bardziej awaryjna sztuka niż poprzednia - i co wtedy ?.
    W moim przypadku niby wszystko gra, tyle że gwarancja została wystawiona rok przed rzeczywistą "sprzedażą" sprzętu.

Jeśli to możliwe, to prosiłbym o jakieś przepisy które to regulują (ustawy itp.)

Pozdrawiam
  • #7 3906810
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    ja wymieniłem nagrywarkę na gwarancji i nie dostałem nowej, stara została przedłużona o te 2 tyg. które nagrywarka była w serwisie.
    pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3907787
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Na moje oko ... sklep otrzymał nowiutki sprzęcik. Komuś w sklepie sie spodobał, wiec sobie podmienił, a ty dostałeś nagrywarke jakiegoś fajfusa używaną. A wy nie wiem skąd takie przepisy. Dostajesz nowy sprzęt dostajesz nową gwarancje. W innym przypadku nie jest to nowy sprzęt !!
    W niektóre rzeczy nie uwierzyłbym gdybym sam nie pracował w takiej branży.
  • #9 3908070
    macio8888
    Poziom 22  
    Pytong, ale np. ja dostałem nagrywarke prosto z autoryzowanego serwisu kurierem i widać, ze ta nagrywarka była urzywana (lekkie przetarcia i ryski), ale stwierdziłem, ze jak bedzie działac to nie bede sie czepiał i okazało się, ze działa najlepiej(oddawałem wczesniej 2 razy i 2 razy dostawałem nową)
    pozdrawiam
  • #10 3908336
    Artur k.
    Moja wizualnie wygląda na nową.
    Nie sądzę, żeby komuś się chciało zmieniać panel i obudowę, żeby "zatuszować".

No ale wracając do tematu, nadal nie wiem czy mam iść do tego sklepu i się kłócić czy mieli prawo tak postąpić.

Pozdrawiam
  • #11 3908546
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Wszystko jest zgodne z warunkami gwarancji. I tak jak wyżej napisano - dobra wola gwaranta/producenta.

Aby iść do sprzedawcy musisz mieć paragon/ lub fakturę na zakupiony sprzęt, jeżeli nie masz nic nie zrobisz.

Jeżeli masz, trzeba było skorzystać z "niezgodności towaru z umową" wtedy przy wymianie na nowy sprzedawca odpowiada za "niezgodność towaru" przez kolejne 2 lata.

P.S
    A kolega co dostał używaną (chyba że dostał swoją/naprawioną) trzeba było nie odbierać; powinien dostać nową
  • #12 3908858
    macio8888
    Poziom 22  
    No własnie jaby to było w sklepie to OK, ale mi przysłali ja paczką z kurierem. Jak wypakowałem, to nawet nei zauważyłem, dopiero pozniej jak montowałem stwierdzilem, ze jest urzywana, ale działa najdłużej z tych wszystkich poprzednich nowych. Juz 3 nowe mi sie wysypały w czym jedna po 2 dniach;/
  • #13 3908981
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    oj napisał:
    Wszystko jest zgodne z warunkami gwarancji. I tak jak wyżej napisano - dobra wola gwaranta/producenta.

Dobra wola to by była jakby gw. na tą RW szła od maja 2007, a tak to jest ewidentnie kant. Poza tym takich regulacji według izby handlowej można dokonać w pewnych okreslonych warunkach ..

"W przypadku zakupu rzeczy używanej KUPUJĄCy i SPRZEDAWCA moga skrócić do roku termin, w który sprzedający odpowiada za towar"

A tak też sie stało w 1 i 2 przypadku, moim zdaniem rzeczy używanych.

Diler, hurtownik, producent nie ma nam prawa narzucac zadnych kwestii ... bo to nie z nim zawieraliśmy umowe kupna/sprzedaży. Niestety takie są czasy, że do niektórych jełopów za ladą trzeba składać pisemną reklamacjez naciskiem na słowa żądam. Nie bójcie sie dodac kawałka kartki do sprzętu o treści "żądam wymiany towaru na nowy" ...
  • #14 3909139
    Artur k.
    oj napisał:

Aby iść do sprzedawcy musisz mieć paragon/ lub fakturę na zakupiony sprzęt, jeżeli nie masz nic nie zrobisz.

Jeżeli masz, trzeba było skorzystać z "niezgodności towaru z umową" wtedy przy wymianie na nowy sprzedawca odpowiada za "niezgodność towaru" przez kolejne 2 lata.

Paragon mam tyle, że na starą nagrywarkę (która została wymieniona), na nowy produkt dostałem jedynie biegnącą już od roku gwarancję.

Przeczytałem jeszcze raz warunki gwarancji i niestety nie ma nic napisane na ten temat (jedynie to, że w przypadku trzykrotnej naprawy lub niemożności dokonania naprawy, przysługuje wymiana na nowy sprzęt, taki sam lub o nie gorszych parametrach).

Pozdrawiam
  • #15 3909345
    macio8888
    Poziom 22  
    no niestety, warunki gwarancji sa niejasno okreslone;/ i nieraz mozna sie na tym przejechać. Ja co do reklamacji to nie miałem jeszcze problemów. Pierwsza nagrywarka jak mi sie zepsuła po 2 dniach to mi od reki w sklepie wymienili, dopiero druga i kolejne wysyłali...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię gwarancji przy wymianie wadliwego sprzętu elektronicznego, na przykładzie nagrywarki DVD zakupionej w 2005 roku z 24-miesięczną gwarancją. Po zgłoszeniu reklamacji i uzyskaniu wymiany na nowy model (lepszej klasy), pojawił się problem z datą gwarancji – nowa nagrywarka miała gwarancję ważną od czerwca 2006 roku, co oznaczało, że gwarancja nie zaczęła się na nowo od daty wymiany, lecz była kontynuacją starej. Uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że standardowo gwarancja biegnie dalej od daty pierwotnego zakupu, a wydłużenie lub rozpoczęcie nowej gwarancji na wymieniony sprzęt zależy od dobrej woli producenta lub gwaranta. W praktyce zdarzają się różne sytuacje – niektórzy otrzymują nową gwarancję na 2 lata, inni mają gwarancję kontynuowaną, a czasem okres gwarancji jest przedłużany o czas pobytu sprzętu w serwisie. Podkreślono, że umowa kupna-sprzedaży reguluje gwarancję, a sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową przez 2 lata od zakupu. Wskazano również, że w przypadku otrzymania sprzętu używanego zamiast nowego, kupujący ma prawo do reklamacji i żądania wymiany na nowy egzemplarz. Dyskusja zawierała także uwagi o braku jasnych przepisów regulujących gwarancję przy wymianie sprzętu oraz o konieczności posiadania dowodu zakupu (paragonu lub faktury) dla skutecznego dochodzenia praw gwarancyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA